Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta20013.12.20173

9996-2017 (041, 633)

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan talousarvio vuodelle 2018, taloussuunnitelma vuosille 2019-2021 sekä taloussuunnitelmaan sisältyvä strateginen sopimus ja operatiivinen sopimus

Tiivistelmä:

Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon joukkoliikenteen talousarvio kattaa koko Föli-liikenteen. Sähköbussiavustuksen kirjaustavan muutos sekä vesibussiehdotuksesta vähennetty 50.000 euroa muuttavat hieman lautakunnan talousarvioesityksen nettolukua.

Tksjlk § 200

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.12.2017:

Turun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2021 taloussuunnitelman kokouksessaan 13.11.2017 § 221. Kaupunginhallituksen hyväksymä talousarvio ja taloussuunnitelma sekä valtuuston siihen hyväksymät muutokset löytyvät myös internetosoitteesta http://www.turku.fi/talous-ja-strategia/talousarvio. Linkki Turun nettisivuille: Talous- ja strategia/talousarvio.

Turun kaupunginhallituksen ja toimialojen väliset strategiset sopimukset on hyväksytty kaupunginhallituksessa 6.11.2017 § 468. Lauta- ja johtokuntien tulee päättää määrärahojen kohdentamisesta sekä hyväksyä strategiset ja operatiiviset sopimukset osaltaan 14.12.2017 mennessä.

Joukkoliikennetoimen tulee kuntien yhteistoimintasopimuksen mukaan toimittaa seuraavan kalenterivuoden alustava talousarvio ja –suunnitelma jäsenkunnille 30.9. mennessä ja hyväksytty talousarvio ja –suunnitelma 15.1. mennessä.

Lautakunnalle asetettu nettoluku on Turun kaupungin joukkoliikenteen nettoluku. Muiden kuntien tuloja ja menoja seurataan kuten Turun tuloja ja menoja. Talousarviossa muiden kuntien nettoluku nollaantuu Turun budjetissa, eli kunnat maksavat oman nettolukunsa verran Turulle.

Käyttötalous

Seudullinen joukkoliikenne saa linjan 1 sähköistykseen kaupunginhallitukselta tukea 480.000 euroa vuodessa. Tuen kirjaamistapaa on muutettu, mikä lisää joukkoliikenteen nettolukua 480.000 euroa. Aiemmin tuki oli kirjattu lisätuloksi. Muutos koskee Turun kaupunkia.

Lautakunta esitti Turun kaupunginhallitukselle, että tämä lisää 150.000 euroa Turun joukkoliikenteen nettolukuun kullekin vuodelle taloussuunnitelmakaudella Turun vesibussiliikenteen toteuttamiseksi. Vesibussi tukee Turun kaupungin keskustavisiota, jossa Turun yhtenä keskeisenä vahvuutena on Turun sijainti maailman kauneimman saariston ytimessä. Valtuusto päätti, että ”Fölin vesibussiliikenne vakinaistetaan esteettömänä. Selvitetään mahdollisuus ulottaa vesibussin reitti ulottumaan myös Hirvensaloon.” Kaupunginjohtajan ehdotuksessa nettolukulisäys oli 100.000 euroa lautakunnan esittämän 150.000 euron sijaan. Valtuusto päätti lisätä seudullisen joukkoliikenteen nettolukua 100.000 eurolla kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti. Joukkoliikenteen omaan talousarvioesitykseen verrattuna nettoluku pieneni 50.000 euroa. Muutos koskee Turun kaupunkia.

Muutokset on kirjattu talousarvioon ja strategiseen ja operatiiviseen sopimukseen.

Kokouspalkkioiden osalta on tehty tekniset siirrot, joilla ei ole vaikutusta joukkoliikenteen talouteen.

Naantalin kaupunki on talousarvioesityksen laatimisen jälkeen päättänyt saaristonsa ilta-ajan vuorotarjonnan parantamisesta ja siihen varattavasta 40.000 euron määrärahasta vuodelle 2018. Tämä raha sisällytetään kuukausiseurantaan. Vuoden 2018 kustannukset laskutetaan kuitenkin alkuperäisten talousarviolukujen mukaan ja lopullinen toteutuma korjataan tilinpäätöksen yhteydessä. Asia koskee Naantalin kaupunkia.

Turun kaupunginvaltuusto päätti talousarviokokouksessa, että ” Otetaan käyttöön kaupungin työntekijöille Fölin työsuhdematkalippu. Tavoitteena on kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä ja vastaavasti vähentää yksityisautoilua työmatkaliikenteessä. Tavoitteen toteutumista seurataan ja arvioidaan vuosittain sen toteutumisen riittävyyttä.” Asia on valmistelussa Turun Strategisessa HR:ssä. Fölin rooli on tässä työsuhdematkalipun tekninen toteuttaminen ja käytön tilastoiminen. Päätös ei muuta seudullisen joukkoliikenteen nettolukua mutta se tulee varmasti lisäämään joukkoliikenteen houkuttelevuutta.

Investoinnit

Joukkoliikenteen kehittämiseen on hyväksytty 1 % määräraha 500.000 euroa vuodessa taloussuunnitelmakauden vuosille 2018-2021. Tämä investointikustannus jaetaan kuntien kesken väkiluvun suhteessa. Investointivarauksen avulla pystytään toteuttamaan joukkoliikenteen välttämätöntä tuote- ja palvelukehitystä esim. EMV-maksaminen, asiakkaiden mobiilipalvelut, personoidut sähköiset palvelut, paikkatietoon sidotut matkustajainformaatiopalvelut jne.

Seuranta

Seudullisen joukkoliikennelautakunnan budjetin sitovuustaso on Turun kaupunginvaltuuston päättämä toimielimen nettoluku. Lautakunnan päätettäväksi pitää tuoda virasto- ja toimistopäälliköiden hankintavaltuudet ylittävät määrärahan muutokset ja sitoumukset. Lautakuntaa tiedotetaan taloustilanteesta kuukausittain. Lisäksi, jos nettoluku uhkaa ylittyä, tiedotetaan siitä lautakuntaa mahdollisia korjaustoimenpiteitä varten.

Muuta

Lautakunta on talousarvioesityksessään todennut Turun kaupunginhallitukselle, että jos Kakolaan tarvitaan korvaavaa joukkoliikennettä funikulaarin myöhästymisen vuoksi, kustannusarvio tälle liityntäliikenteelle on 300.000 euroa vuonna 2018. Tätä ylimääräisen liikenteen hintaa ei ole sisällytetty joukkoliikenteen talousarviolukuihin. Tämänhetkisen tiedon mukaan Turun kaupunki ei tule järjestämään liityntäliikennettä Kakolaan ennen funikulaarin valmistumista. Arvioitu funikulaarin valmistumisajankohta on syyskuu 2018.

Oheismateriaali 1Joukkoliikenteen talousarvio 2018 ja vuosien 2019-2021 suunnitelma liitteineen (investointiosa)

Oheismateriaali 2Strateginen sopimus 2018-2021 kaupunkiympäristötoimiala

Oheismateriaali 3Operatiivinen sopimus 2018-2021 kaupunkiympäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hyväksyä esitetyn sitovuustason sekä oheisen vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2021 taloussuunnitelman sekä osaltaan strategisen ja operatiivisen sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedKorte Sirpa
tiedKuoppala Pirjo