Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta18529.11.20174

12659-2017 (061, 633)

Itsepalvelulippuautomaatin hankinta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Föli-alueelle hankitaan 10 kpl itsepalvelulippuautomaatteja.

Tksjlk § 185

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava 24.11.2017:

Turun seudun joukkoliikenne Fölin alueella ei ole tällä hetkellä lainkaan lippuautomaatteja. Tarve lippuautomaateille on suuri erityisesti turistien käyttämillä alueilla, jossa turistit eivät tunne Fölin lipunmyyntikäytäntöjä. Esimerkiksi satamassa useat turistit pyrkivät busseihin vailla käteistä tai matkakorttia, joka viivästyttää jo valmiiksi ruuhkaisia busseja. Etukäteen ostettu lippu sujuvoittaa matkustajien nousua kyytiin, pitävät bussit paremmin aikataulussa ja näin sujuvoittaa koko linjan matkustajien matkantekoa.

Tavoitteena on sijoittaa automaatteja turistien suosimille ruuhkaisille paikoille kuten satamaan ja lentoasemalle. Automaatteja voidaan sijoittaa myös muihin keskeisiin paikkoihin ja niitä voidaan hankkia joustavasti tarpeen mukaan lisää. Muita keskeisiä sijoituspaikkoja voisivat olla alueet, joilla ei ole Fölin latauspistettä, kuten Kupittaan ja Yliopiston alue.

Joukkoliikennetoimisto on selvittänyt eri lippuautomaattivalmistajien ratkaisuja lipunmyyntiin. Moni perinteinen automaatti on kokonaistaloudellisesti kallis ratkaisu vain muutaman automaatin tarpeeseen. Järjestelmien kustannukset muodostuvat itse automaatin hankinnasta, ohjelmointityöstä sekä ylläpidosta.

TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n kanssa on selvitetty mahdollisuutta hankkia itsepalveluperiaatteella toimivia lippuautomaatteja. Itsepalvelulippuautomaatti on itsepalvelukassan tavoin toimiva automaatti, josta voi helposti ja nopeasti ostaa lippua. Automaatit ovat rakenteeltaan tavanomaisia kevyempiä ja koostuvat kevyestä kosketusnäytöstä, maksupäätteestä, kuittitulostimesta ja jalasta. Itsepalveluautomaatit voidaan sijoittaa vain sisätiloihin. Automaattien suunnitellussa otetaan huomioon esteettömyys.

TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy on kuntien ja valtion yhteinen IT-palvelu- ja hankintayhtiö. Yhtiö vastaa valtakunnallisesta Waltti lippu- ja maksujärjestelmästä. TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy on ketterä IT-kumppani, joka toimii joustavasti ja asiakkaalle parhaiten soveltuvien toimintamallien mukaan ja jonka asiantuntijoilla on laaja kokemus joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmien uudistamisesta ja jatkokehittämisestä.

Joukkoliikennetoimisto on pyytänyt TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:ltä 10 kappaleen tarjouksen itsepalvelulippuautomaateista. Automaattien hinta on tarjouksen mukaan 108 000 euroa (alv 0 %). Lisäksi laitteiden ylläpidon hinta on 500 euroa kuukaudessa. Hankinta toteutetaan suorahankintana, sillä TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy on kuntien omistama hankintayksikkö. Tilaus maksetaan investointibudjetista. Fölin on mahdollista saada TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:ltä hyvitystä jo maksamastaan ohjelmointityön osuudesta, mikäli muita kuntia liittyy mukaan hankkeeseen myöhemmin.

Liite 1TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n tarjous 24.11.2017

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tilata TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:ltä tarjouksen mukaisesti 10 kappaletta itsepalvelulippuautomaatteja hintaan 108 000 € (alv 0 %).

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella tilauksella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKuntien Tiera Oy
tiedTVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy
tiedKuoppala Pirjo
tpvPihlava Topias
tiedRiski Jaana


Liitteet:

Tksjlk § 185
Liite 1:TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n tarjous 24.11.2017