Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta16418.10.20176

10926-2017 (032, 633)

Tapahtumalippujen ja viivakoodituotteiden yleiset käyttö- ja toimitusehdot

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että tapahtumalipuille ja viivakoodituotteille päätetään yleiset käyttö- ja toimitusehdot, jotta tuotteiden toteuttaminen on mahdollisimman selkeää ja tasapuolista kaikkien osapuolten kannalta. Lisäksi ehdotetaan, että Föli-kuntien itse järjestämiin tapahtumiin sovitaan nousukorvaushinnaksi 0,50 euroa nousua kohti (alv 0).

Tksjlk § 164

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava 10.10.2017:

Yleistä

Tämä ohje koskee Turun seudun joukkoliikenne Fölin tapahtuma- ja viivakoodilippuja, joita kolmannet osapuolet voivat lunastaa Föliltä tai hakea erikseen sovittuja tuotteita Fölin sähköisestä myyntirajapinnasta. Lunastaminen ja hakeminen edellyttää erillistä sopimista asiasta. Föli-lippujen kanssa voi matkustaa Föli-alueella. Viivakoodi tulee esittää ajoneuvossa olevaan lukijalaitteeseen joka kerta siihen noustessa.

Toimitus

Viivakoodituotteet toimitetaan kuittitulosteena, pdf- png- tai jpg- tiedostona. Muista toimitustavoista tulee erikseen sopia joukkoliikennetoimiston kanssa ennen tilauksen tekemistä.

Asiakas voi edelleen lähettää liput sähköisesti kolmannelle osapuolelle tai ne voidaan tulostaa tiedostosta.

Lipun voimassaolo ja käyttö

Asiakkaan tulee ilmoittaa selkeästi tilausta tehdessään lipuille haluttu voimassaolo. Asiakas on vastuussa oikeiden voimassaolotietojen toimittamisesta.

Viivakoodituotteet tulee leimata joka kerta ajoneuvoon noustessa ajoneuvon lukijalaitteella. Lipulla ei pääse matkustamaan, mikäli viivakoodin luku ei onnistu lukijalaitteella tai jos lippu ei ole voimassa. Asiakas on velvollinen huolehtimaan lipusta niin, että se on luettavissa lukijalaitteella.

Lipun peruuttaminen

Myytyjä lippuja (sähköisesti tai muutoin tulostettuja) ei hyvitetä takaisin ja niistä veloitetaan tarjouksen tai sopimuksen mukainen hinta.

Käytettäessä Fölin myyntirajapintaa on jokainen lippu peruutettava sähköisessä myyntikanavassa joukkoliikennetoimiston ohjeiden mukaisesti. Muussa tapauksessa myyntirajapinnasta haetuista, mutta ei peruutetuista lipuista peritään normaali maksu.

Lipun rajoitukset

Joukkoliikennetoimisto määrittelee kullekin lipuille nousu- ja voimassaolorajoitukset. Rajoitusten täyttyessä lipulla ei voi matkustaa. Vain laitteella digitaalisesti validoitu lippu hyväksytään matkustamiseen. Kuljettaja ei ole velvollinen päästämään matkustamaan mikäli lippua ei voida lukea lukijalaitteella onnistuneesti tai lipun voimassaoloa ei voida sähköisesti todentaa lukijalaitteella onnistuneesti.

Joukkoliikennetoimisto voi määritellä kullekin lipuille myös muita rajoituksia, joita kolmansien osapuolien tulee noudattaa sekä toteuttaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi sähköisten viivakoodien ominaisuuksien muutos lipun voimassaoloaikana. Kolmansilla osapuolilla on velvollisuus osoittaa rajoitusten oikeellisuus joukkoliikennetoimistolle viipymättä pyynnön esittämisestä.

Joukkoliikennetoimisto ei ole korvausvelvollinen mikäli lippua ei teknisistä syistä voida lukea oikein tai mikäli lippu ei muusta syystä ole luettavissa digitaalisesti lukijalaitteella. Viivakoodituotteilla matkustavan henkilön velvollisuutena on huolehtia, että lippu säilyy vahingoittumattomana ja lukukelpoisena koko matkan ajan.

Hinnat ja laskutus

Viivakoodituotteille sovitaan joukkoliikennetoimiston kanssa tapauskohtaisesti hinta. Jälkikäteen laskutetut viivakoodituotteet laskutetaan kuukauden kuluessa lippujen voimassaolon päättymisestä. Jälkilaskutteisten viivakoodien laskutus perustuu joukkoliikennetoimiston maksujärjestelmän keräämiin matkustustietoihin. Laskuun liitetään myyntiraportti, josta ilmenee laskutuksen peruste ja kokonaismatkamäärä.

Joukkoliikennetoimiston määrittämän rahastusjärjestelmän tietoa pidetään luotettavana selvityksenä lippujen oikeasta määrästä, ellei asiakas pysty luotettavasti osoittamaan siinä ilmeistä virhettä.

Matkustustiedot

Asiakkaan on pyynnöstä mahdollista saada seuraavat käytettyjen lippujen matkustustiedot tapahtuman jälkeen datatiedostona: kokonaismatkojen määrä, matkustus linjoittain ja nousuajat. Muista matkustustiedoista tulee sopia erikseen joukkoliikennetoimiston kanssa.

Tiedot eivät sisällä lipun yksilöivää tietoa.

Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon itse järjestämien tapahtumien nousukorvaus joukkoliikenteessä

Föli-kunnat järjestävät joko itse tai ovat pääkumppanina järjestämässä erilaisia tapahtumia. Esimerkki suuresta tapahtumasta on Europeade-kansantanssitapahtuma, jossa Turun kaupungin konsernihallinto hoiti tapahtuman tuotannon. Pieniä tapahtumia olivat esimerkiksi Kaarinan ja Raision business race -tapahtumat peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille (Tksjlk 7.6.2017 § 113 ja Tksjlk 16.8.2017 § 133).

Fölin normaali nousukorvaus matkaa kohti on 1,90 e alv 0 (Tksjlk 7.6.2017 § 111). Koska Föli-kunnat vastaavat joukkoliikenteen kustannuksista, omilta kunnilta ei ole tarkoituksenmukaista veloittaa koko nousukorvausta. Jonkinlainen korvaus on kuitenkin välttämätön. Lautakunnalle ehdotetaan, että nousukorvaus Föli-kuntien järjestämissä tapahtumissa on 0,50 euroa nousua kohti.

Muiden tapahtumajärjestäjien osalta ei voida päättää yleistä nousukorvaushintaa, koska tapahtumasta riippuen yhteistyöllä voi olla merkittävää mainosarvoa joukkoliikenteelle, se voi aiheuttaa merkittävää lisäkustannusta jne. Nousukorvauksesta täytyy siksi neuvotella tapahtumakohtaisesti.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Turun seudun joukkoliikenteen myymissä tapahtuma- ja viivakoodilipuissa noudatetaan esittelytekstin mukaisia sääntöjä.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Föli perii 0,50 euron nousukorvauksen nousua kohti (alv 0) Föli-kuntien järjestämissä tapahtumissa. Lisäksi lautakunta valtuuttaa joukkoliikennejohtajan sopimaan tapauskohtaisesti muiden tapahtumien nousukorvaushinnasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedKuntien Tiera Oy
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKaupunginhallitus
tiedKuoppala Pirjo
tiedPalenius Kati
tiedPihlava Topias