Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10107.06.20178

5276-2017 (713)

Linjan 58 reittimuutos

Tiivistelmä:

Turun sisäiselle työmatkalinjalle 58 esitetään reittimuutosta Hirvensalon Moikoisissa 25.9.2017 alkaen. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 101

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 31.5.2017

Joukkoliikennetoimistolle on ehdotettu, että linjan 58 reitiltä poistettaisiin Honkaistentien osuus, eli ns. Moikoisten lenkki. Suuri osa matkustajista nousee linjan kyytiin ennen Moikoisia ja Honkaistentien kautta ajaminen hidastaa työmatkalinjan kulkemista.

Linjalla 58 on:

Viikolla 4/2017 linjalla 58 oli nousuja yhteensä 343 (keskimäärin 22,9 nousua per vuoro) Hirvensalon suunnasta Kupittaalle. Näistä nousuista 154 kpl (10,3 nousua per vuoro) tehtiin ennen Moikoisia. Moikoisten lenkiltä kyytiin noustiin 33 (2,2 nousua per vuoro) kertaa viikon aikana. Noin puolet matkustajista on noussut kyytiin mantereen puolella.

Honkaistentien pois jättäminen linjan reitiltä nopeuttaisi matka-aikaa n. 2-3 minuuttia. Suuri osa joukkoliikenteen houkuttelevuutta on matka-aika verrattuna henkilöautoon. Myös mielikuvilla on merkittävä rooli houkuttelevuudessa. Kiertämisestä aiheutuva negatiivinen mielikuva on useasti suurempi, kuin puhtaasti aikasäästöä katsottaessa uskoisi. Linja 58 on Turun seudun linjastossa poikkeuksellinen, koska se ei kulje kauppatorin kautta, vaan tarjoaa suoran yhteyden Hirvensalosta Kupittaan työ/opiskelualueelle. Linjan rooli Fölin linjastossa on tarjota nopea työmatkayhteys. On todennäköistä, että nopeuttamalla linjan kulkua, linjan houkuttelevuus paranee merkittävästi. Matkustajamääristä voidaan päätellä, että eniten potentiaalisia uusia matkustajia on nimenomaan linjan osuudella ennen Moikoisia.

Lisäksi on myös huomioitava, että Honkaistentien varrella olevat pysäkit ovat kauimmillaankin n. 800 metrin päässä Kakskerrantiestä ja, että Honkaistentiellä kulkevat kauppatorille kulkevat linja-autot 15 minuutin vuorovälillä.

Reittimuutos on perusteltu, koska muutos parantaa linjan 58 houkuttelevuutta ja luo pohjan matkustajamäärien kasvulle. Muutos nopeuttaa noin joka toisen matkustajan matka-aikaa viidellä minuutilla päivässä. Samalla muutos ei aiheuta haittaa suurelle määrälle matkustajia, joilla säilyy edelleen hyvä joukkoliikennepalvelu alueella. Myös linja 58 säilyy Moikoisten alueen asukkaiden käytettävissä kävellen tai vaihdollista yhteyttä käyttäen.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että linjan 58 reittiä muutetaan 25.9.2017 alkaen niin, että se ei kulje enää Honkaistentien kautta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedJorasmaa Lauri
tpvTervonen Jouko