Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta9807.06.20175

1716-2015 (630, 001, 065)

Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alue

Tiivistelmä:

Lautakunnalle ehdotetaan, että se ilmoittaa Paimion, Paraisten, Maskun, Nousiaisten ja Mynämäen kunnille, että Föli-aluetta ei ole tällä hetkellä tarkoituksenmukaista laajentaa, sillä maakuntamallin vaikutuksista joukkoliikenteen viranomaistoimintaan ei ole tietoa eikä nykyinen Fölin kustannustenjakomalli ole laajennettavissa nykyisen Föli-alueen ulkopuolelle.

Tksjlk § 98

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 29.5.2017:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueen laajentumisesta. Jos viranomaisaluetta laajennetaan, tulee kunkin nykyisen Föli-kunnan ilmoittaa siihen suostumuksensa.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on merkinnyt tiedokseen Paimion kaupungin selvityspyynnön mahdollisuudesta liittyä Föliin (Tksjlk 18.3.2015 § 55). Sama pyyntö on tullut Maskulta 30.3.2015, Nousiaisilta 13.4.2015, Mynämäeltä 4.5.2015 ja Paraisilta 8.6.2015.

Joukkoliikennetoimisto on keskustellut liittymisen lähtökohdista ko. kuntien kanssa seuraavasti: Parainen 28.10.2015, Paimio 2.11.2015 ja Masku, Mynämäki ja Nousiainen 6.11.2015.

Fölin laajenemiskeskustelu on odottanut aiemmin tietoa siitä, tuleeko joukkoliikennelaki muuttumaan Suomessa siten, että viranomaisen kilpailuttaman liikenteen haittaaminen tulee mahdolliseksi. Jos joukkoliikennelain muutos toteutuisi, joukkoliikenneviranomaiseen ei kannattaisi liittyä, sillä joukkoliikenteen järjestämisen edellytykset heikkenisivät merkittävästi. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että kuntaviranomaiset saavat suojata oman PSA-liikenteensä (palvelusopimusasetuksen mukainen liikenne) kilpailevalta liikenteeltä.

Föli-alueen kuntajohtajat ovat pitäneet Fölin vuosittaisen seurantapalaverin 30.3.2017. Kokouksessa käsiteltiin myös Fölin mahdollista laajenemista. Kokouksessa todettiin, että jos Föli laajenee, nykyinen seutuliikenteen kustannusjakomalli ei ole toimiva ratkaisu. Jos etäisyys on pitkä ja linjan päässä on vain vähän asukkaita/matkustajia, nettokustannuksista suuri osa tulee nykyisten Föli-kuntien maksettavaksi. Jos Föli laajenee, kuntarajat ylittävän liikenteen kustannustenjakomalli on välttämätöntä muuttaa. Seurantapalaverissa päätettiin, että erilaisten kustannustenjakomallien vaikutuksia testataan nykyisen kuormitusprofiilitiedon pohjalta Föli-alueen sisällä syksyllä 2017.

Fölin seurantapalaverissa todettiin yhteisesti, että tällä hetkellä tulee pidättäytyä laajentumisesta, koska on hyvä käydä maakuntauudistukseen liittyvä keskustelu valmiiksi. Tällä hetkellä ei ole selvyyttä tulevasta kaupunkiviranomaisen ulkopuolisen seutuliikenteen järjestämistavasta, viranomaisesta eikä rahoitustavasta. Lisäksi laajentuminen tarkoittaisi todennäköisesti vyöhykkeisiin siirtymistä. Mahdolliseen laajenemiseen liittyy myös se, että kaikki joukkoliikenteen henkilöresurssit tarvitaan nykyisen Fölin palveluiden toteuttamiseen ja kehittämiseen, ja laajenemiseen tulisi varata lisähenkilökuntaa.

Seurantakokouksessa päätettiin, ettei esitetä nyt uusia kuntia Föliin, vaan palataan asiaan maakunta-asioiden ratkettua, mahdollisesti vuoden 2019 lopussa. Joukkoliikennejohtaja on informoinut asiasta Maskun, Nousiaisten, Mynämäen, Paimion ja Paraisten kunnanjohtajia 7.4.2017.

Todettakoon, että Tampereen seudun joukkoliikenneviranomainen pyrkii pienentämään viranomaisaluettaan maakuntamallin myötä vastaamaan tiiveintä kaupunkiseutua. Föli-alue on alun perin muodostettu tiiveimmälle kaupunkiseudulle, joten sen nykyinen laajuus tuntuu Tampereeseenkin verraten tarkoituksenmukaiselta.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää ilmoittaa Paimion kaupungille, Paraisten kaupungille, Maskun kunnalle, Mynämäen kunnalle ja Nousiaisten kunnalle, että joukkoliikenneviranomaisen toiminta-alueen laajentaminen ei tällä hetkellä ole joukkoliikenneviranomaisen kannalta tarkoituksenmukaista ja että asiaan voidaan palata vuonna 2019, jos kunnat tällöin vielä ovat kiinnostuneita liittymisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
aoMaskun kunta
aoMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
aoNousiaisten kunta
aoPaimion kaupunki
aoParaisten kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKaupunginhallitus