Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8103.05.20175

5005-2017 (633)

Vantaan Festivaalit Oy:n esitys Turun joukkoliikennelautakunnalle Ruisrock 2017 -tapahtuman liikennejärjestelyistä

Tiivistelmä:

Vantaan Festivaalit Oy järjestää 7. - 9.7.2017 Ruissalon kansanpuistossa Ruisrock 2017 -tapahtuman. Järjestäjä esittää liikennejärjestelyihin turvallisuutta parantavia muutoksia tapahtuman ajaksi, sekä muutosta vesibussin liikennöintiin. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 81

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 28.4.2017:

 

Bussipysäkkien sulkeminen

 

Vantaan Festivaalit Oy esittää (oheismateriaalit 1 ja 2), että Ruissalon puistotieltä suljetaan turvallisuussyistä viisi pysäkkiä Ruisrock-tapahtuman johdosta. Ruissalonsillan jälkeinen pysäkkipari, pysäkit nro 533 ja 574 tulisi sulkea perjantaina 7.7. klo 09:00. Kansanpuistontien ja Ruissalon puistotien risteyksessä Ruissalon puistotiellä oleva pysäkkipari 537 ja 570, sekä pysäkki 569 ”kasvitieteellinen puutarha”, tulisi sulkea torstaina 6.7. klo 09.00. Kaikki pysäkit avattaisiin käyttöön maanantaina 10.7. ennen ensimmäistä linjan 8 vuoroa.

 

Pysäkit 533, 574, 537, 570 olivat suljettuina myös viime vuonna ja käytäntö osoittautui hyväksi. On tarkoituksenmukaista, että järjestäjälle annetaan lupa sulkea pysäkit sen esittämällä tavalla koska sulkemisista ei aiheudu merkittävää haittaa normaalille liikennöinnille. Sen sijaan pysäkki 569 ”kasvitieteellinen puutarha” ei ole ollut suljettuna aiemmin. Joukkoliikennetoimisto on ollut yhteydessä Vantaan festivaaleihin ja keskeisimmät syyt pysäkin 569 poistamisehdotukselle ovat (lisäselvitys liitteenä 3):

 

1)Järjestäjän tilaama non-stop bussiliikenne käytti vuonna 2016 kasvitieteellistä puutarhaa pysäkkinään. Tämä aiheutti ruuhkaa kasvitieteellisellä puutarhalla eikä järjestäjä enää kyennyt hallitsemaan luvatonta pysäköintiä.

2)Ruisrockin huolto yms. liikenne festivaalialueelle kulkee Pikkupukin tien kautta, jolloin liikenne kulkee myös kasvitieteellisen puutarhan ohitse.

3)Alue on kovin liikennöity eikä tiellä ole suojatietä.

4)Vaarallisen tien vuoksi moni kulkee festivaalialueelle peltoa pitkin.

 

Föli-liikenteen kannalta pysäkin 569 sulkeminen olisi selkeä heikennys.

Pysäkki on linjan 8 käytetyin nousupysäkki Turun suuntaan kuljettaessa

Pysäkki on linjan 8 käytetyin jättöpysäkki leirintäalueelta festivaalialueelle kuljettaessa

Kaikki seuraavat viisi (5) pysäkkiä Ruissalossa Turun suuntaan on jo suljettu tai kulku niille estetty festivaalialueelta

oMatkustajat joutuisivat kävelemään festivaalialueelta Ruissalon päätä kohti lisää n. 400 metriä

oMatkustussuuntaan vastakkaiseen suuntaan kulkeminen on selkeä turvallisuusriski festivaalien aikana

Myös seuraava pysäkki on pellon vieressä eikä sen kohdalla ole suojatietä

 

Lisäksi tulee huomioida, että tapahtumajärjestäjä on itse aiheuttanut pysäkkialueen lisäruuhkaantumisen järjestämällä ilmaisen non-stop bussikuljetuksen pysäkin läheisyyteen niin, että se häiritsee linjan 8 liikennöintiä. Festivaalijärjestäjällä on vastuu alueen turvallisuudesta ja ensisijaisesti sen tulee huolehtia, ettei se omalla toiminnallaan vaaranna olemassa olevan bussiliikenteen turvallisuutta ja toimintaedellytyksiä.

 

Koska pysäkin 569 poistaminen heikentäisi oleellisesti linjan 8 liikennöintiä, lautakunnalle esitetään, ettei se anna tapahtumajärjestäjälle lupaa sulkea pysäkkiä 569. Asiasta on neuvoteltu tapahtumajärjestäjän kanssa ja päätösehdotuksesta on neuvoteltu. Tapahtumajärjestäjä voi halutessaan esittää vielä turvallista ja haitatonta vaihtoehtoa pysäkin 569 sulkemiselle, ja lautakunta voi tällöin päättää asiasta kokouksessaan 7.6.2017.

 

Linjan 8 liikennöinnin osalta esitetään, että Kansanpuiston kautta ei ajeta tapahtuman aikana. Näin on toimittu aikaisempina vuosina, eikä Kansanpuiston vuoroja ole mahdollista ajaakaan tapahtuman aikana. Lautakunta on päättänyt 12.4.2017 § 67 erikseen linjan 8 liikennöinnistä Ruisrockin aikana.

 

Fölin vesibussiliikenteen reittimuutos

 

Vantaan Festivaalit Oy esittää myös, että Fölin vesibussiliikenne katkaistaan Ruissalon kansanpuistoon maanantaina 3.7.2017 klo 9.00 ensimmäisestä vuorosta lähtien 12.7.2017 saakka.

 

Esitys vesibussiliikenteen kulkemisesta on perusteltavissa festivaalialueen rakennus- ja purkutöiden vuoksi. Tänä aikana ihmisten kulkemista kansanpuistossa rajoitetaan eikä festivaalialueelle päästetä ihmisiä. Rakennustöiden sujumisen vuoksi on tarkoituksenmukaista, että vesibussiliikenne ei esityksen mukaisesti liikennöi kansanpuistoon 3.7. – 12.7.2017.

 

Oheismateriaali 1                Ruisrock 2017 / Vantaan Festivaalit Oy:n esitys 24.4.2017

 

Oheismateriaali 2                Kartta poistettavista pysäkeistä

 

Oheismateriaali 3                Lisäselvitys joukkoliikenne muutosten hakemiseen Ruisrock –festivaalin aikana

 

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää ilmoittaa Vantaan Festivaalit Oy:lle, ettei lautakunnalla ole huomautettavaa anomuksessa esitettyjen pysäkkien 533, 574, 537 ja 570 poistamisesta käytöstä Ruisrock-tapahtumaviikolla, ja ettei linja 8 liikennöi Kansanpuiston kautta tapahtuman aikana. Lisäksi lautakunta päättää, ettei Fölin vesibussi liikennöi Kansanpuistoon 3.7. – 12.7.2017. Lautakunta päättää myös, että se ei myönnä lupaa pysäkin 569 sulkemiselle. Järjestäjän tulee huolehtia suljettavien pysäkkien asianmukaisesta huputtamisesta ja poikkeusjärjestelyjen tiedottamisesta pysäkeillä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVantaan Festivaalit Oy
tiedAlin Seppo
tiedJorasmaa Lauri
tiedKoiranen Nina
tiedKortelainen Niko
tiedNiemi Reijo
tiedReinvall Timo
tiedTervonen Jouko
tiedViirret Kari