Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8703.05.201711

1646-2017 (633)

Puheenjohtaja Nordqvistin ym. aloite palloiluhallin joukkoliikennepalveluista

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi lautakunnan jäsenaloite (Tksjlk 8.2.2017 § 36) ja todetaan aloitteen käsittely. Lautakunnalle esitetään, että se perustaa linjan 102 joka liikennöi tarvittaessa palloiluhallin ja Kupittaan yleisötapahtumiin. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 87

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 28.4.2017:

Aloite

Joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja Harry Nordqvist on jättänyt 8.2.2017 seuraavan aloitteen palloiluhallin joukkoliikennepalveluista:

”Turun palloiluhalli avataan vuoden 2018 alussa. Palloiluhallin tulo- ja poistumisliikenne merkitsee voimakasta joukkoliikennepalvelujen kysynnän kasvua, johon tulee varautua joko vuorotarjontaa lisäämällä tai omalla palloiluhallilinjalla.

Miten Joukkoliikennetoimisto suunnittelee järjestävänsä Palloiluhallin joukkoliikennepalvelut suurten yleisötapahtumien aikana?”

Vastaus

Föli järjestää Turkuhalliin ja Turun messukeskukseen tarvittaessa tapahtumaliikennettä linjalla 100. Keskeisin syy liikenteen järjestämiselle on se, että muut Fölin linjat eivät palvele riittävästi tapahtuma-aluetta.

Kupittaan tapauksessa tilanne on erilainen. Alueella, esim. Lemminkäisenkadulla palloiluhallin edessä, liikennöi useita Fölin linjoja. Lisäksi Kupittaan asema ja sen kautta kulkevat joukkoliikennelinjat ovat monen ihmisen saavutettavissa alle kilometrin kävelyllä. Kupittaan alueella järjestetään myös monia isoja tapahtumia, mutta niihin ei ole järjestetty erillistä liikennettä, koska olemassa olevat bussilinjat ovat palvelleet liikkumistarpeita riittävästi. Kupittaan alue on kuitenkin voimakkaasti kasvava ja kehittyvä alue. Monet joukkoliikennelinjat palvelevat pääosin vain työmatkaliikennettä, esim. ruuhka-ajan linja 32A. Lisäksi Kupittaan aluetta on kehitetty nykyaikaisin kaupunkiliikenneratkaisuin, ja se tukeutuu vahvasti kevyeen sekä joukkoliikenteeseen. Hyvällä joukkoliikennetarjonnalla tulee mahdollistaa ihmisten kulkeminen palloiluhallin tapahtumiin ilman omaa autoa.

Edellä kuvattujen alueen ja linjojen ominaisuuksien valossa on perusteltua päättää, että tarvittaessa palloiluhallin tapahtumiin järjestetään erillistä tapahtumaliikennettä. Tarvittaessa tapahtumaliikenne voidaan ulottaa myös muihin Kupittaan alueen tapahtumiin.

Esim. palloiluhallin tapahtumaan saadaan liikenne järjestettyä olemassa olevan pysäkki-infran avulla, käyttäen pysäkkeinä palloiluhallin viereisiä pysäkkejä 1034 ja 1044 sekä kääntöpaikkana Vaapukkatien kääntöpaikkaa. Tapahtumaliikenteen kustannus muodostuu luonnollisesti liikennöintimäärän mukaan. Käytännössä liikenne voidaan järjestää olemassa olevien linjojen 18, 100 jne. liikennöintisopimuksen sekä linjan 100 lisäliikennöintisopimuksen puitteissa. Lemminkäisenkadulla kulkeva linja 32A kuuluu myös samaan liikennöintisopimukseen, joten ks. linjalta on tarvittaessa autoja käytettävissä iltatapahtumiin. Linjan 100 bruttokustannus normaaliin arki-illan jääkiekkopeliin on noin 500 euroa, jos liikenne kyetään tilaamaan sopimuksen mukaisesti riittävän ajoissa. Lisäsopimuksen tapauksessa, eli lyhyellä varoitusajalla tilattavissa tapauksissa, hinta on noin viisinkertainen. Kupittaan palloiluhallin tapahtumien liikenteen oletetaan olevan liikennemäärältään ja kustannuksiltaan pienempiä kuin linjan 100. Kustannusarvio sisällytetään vuoden 2018 talousarvioon.

Fölin linjanumeroinnissa tapahtumalinjoille on varattu numerot 100:sta eteenpäin. Linjalle ehdotetaan numeroksi seuraavaa käyttämätöntä numeroa, eli 102:sta.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää perustaa tapahtumalinjan 102. Linja liikennöi tarvittaessa Kupittaan palloiluhalliin ja alueen muihin tapahtumiin. Joukkoliikennetoimisto määrittelee liikennöintitarpeen tapauskohtaisesti. Lisäksi lautakunta päättää merkitä puheenjohtaja Nordqvistin aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLS-Liikennelinjat Oy
tpvAlin Seppo
tiedNordqvist Harry