Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8603.05.201710

5030-2017 (032)

Korvauskäytännöt joukkoliikenteessä

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että mahdolliset korvaukset annetaan ensisijaisesti matkustusoikeutena. Käteis- ja tilisiirtokorvauksissa otetaan käyttöön käsittelymaksu, sillä ne aiheuttavat kustannuksia joukkoliikenteelle.

Tksjlk § 86

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 27.4.2017:

Joukkoliikenteen matkakorttien korvauskäytännöt vaativat selkeyttämistä. Selkeät säännöt helpottavat päivittäistä työtä palvelupisteissä. Asiakkaat haluavat palauttaa tai vaihtaa kortin esimerkiksi muuttaessaan paikkakunnalta, sairauden vuoksi, liikkumistapojensa muuttuessa jne.

Lautakunnalle esitetään, että korvaus annetaan asiakkaalle ensisijaisesti matkustusoikeutena. Tällöin asiakkaalta ei peritä käsittelymaksua, ja asia voidaan hoitaa suoraan palvelutoimistossa ilman nykyisenlaista anomusten käsittelyä.

Toissijaisena vaihtoehtona korvaus maksetaan rahana, ja tällöin maksusta peritään käsittelymaksu. Rahan maksaminen aiheuttaa kustannuksia joukkoliikennetoimistossa, ja siksi on perusteltu periä käsittelymaksu. Tällöinkin maksetaan korvaus aina kun mahdollista palvelutoimistossa, eli ei käytetä erillistä anomusta. Poikkeuksena tästä ovat sairauslomat ja kuolinpesät. Hyvityksestä jää kirjanpitoa varten tosite sekä selite hyvityksen perusteista.

Sairausloman korvaaminen matkustusoikeudella edellyttää anomusta, johon on liitetty lääkärintodistus, sekä vähintään kuukauden mittaista aikaa, jolloin asiakas ei pysty käyttämään joukkoliikennettä.

Matkakortin korvaaminen kuolinpesälle edellyttää anomusta. Kuolinpesältä peritään käsittelymaksu. Hyvityshakemus tulee toimittaa yhden vuoden sisällä kuolinpäivästä.

Käteiskorvauksista sekä kadonneen kortin korvaamisesta peritään käsittelymaksu. Käteiskorvaus voidaan maksaa käyttöönottamattomasta kaudesta henkilötodistusta vastaan (oman kortin kauden lunastaminen). Arvokortin sisältö voidaan korvata käteiskorvauksena.

Jos on itse estynyt asioimaan palvelupisteessä, toinen henkilö voi hoitaa asiaa. Tällöin käteis- ja tilisiirtokorvauksissa vaaditaan valtakirja.

Matkailijakorttia ei korvata.

Kortin haltijatietoja tai kortin matkaoikeutta ei muuteta asiakkaalta toiselle, vaan asiakas ostaa tällöin uuden kortin. Tällöinkin sovelletaan korvauskäytäntöä, eli aloittamaton kausi ja arvokortin sisältämä summa palautetaan tai siirretään käsittelymaksun kera. Saman haltijan tietoja ja korttityyppiä muutetaan ilman käsittelymaksua.

Lautakunnalle esitetään, että käsittelymaksu on seitsemän euroa (sis.alv 10 %).

Maksujärjestelmän virheistä tai muista Fölistä johtuvista syistä maksettavista korvauksista ei peritä käsittelymaksua. Virheelliset arvolippuveloitukset voidaan palauttaa matkakortille tai hyvittää käteisellä joukkoliikenteen palvelutoimistossa (Aurakatu 5, Turku). Matkakorttiin liittyvät selvityspyynnöt on tehtävä kahden (2) kuukauden kuluessa tapahtuneesta joukkoliikenteen palvelutoimistoon, Skanssin Monitoriin tai kunnan palvelupisteeseen.

Muilta osin pysytään nykyisissä korvauskäytännöissä, joten liikennehäiriöt, esimerkiksi vuoron tai sen osan puuttuminen tai etuajassa tai myöhässä tuleminen, eivät oikeuta korvauksiin. Force majeure –tilanteiden, kuten luonnononnettomuuden tai bussiliikennettä koskevan lakon tai työnseisauksen aiheuttaman laajan linja-autoliikenteen keskeytymisen osalta annetaan erilliset hyvitysohjeet, mutta pääsääntöisesti ne eivät oikeuta korvauksiin.

Matkakortti ostetaan omaksi kuten aikaisemminkin, eli kortin lunastusmaksua ei korvata.

Käteiskorvaukset tehdään teknisistä syistä tällä hetkellä vain Turun palvelutoimistossa.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että 1.6.2017 alkaen matkakorttikorvaukset maksetaan ensisijaisesti matkaoikeutena, toissijaisesti käteiskorvauksena ja kolmantena vaihtoehtona tilisiirtona. Käteiskorvauksesta, tilisiirrosta ja kadonneen kortin korvaamisesta peritään seitsemän euron käsittelymaksu (alv 10 %).

Lisäksi lautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedFöli-kuntien palvelupisteet
tiedKuntien Tiera Oy
noudJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tiedYhteispalvelupiste Monitori; Sähköpostia varten
tiedKanerva Tanja
tiedKuoppala Pirjo
tiedLerkki Susanna
tiedRiski Jaana