Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta8003.05.20174

5021-2017 (041, 011)

Kaupunkiympäristötoimialan toimintasuunnitelmaluonnos - strateginen sopimus sekä siihen liittyvä talousarvio ja taloussuunnitelma 2018 - 2021

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyy omalta osaltaan Turun Kaupunkiympäristötoimialan toimintasuunnitelman eli strategisen sopimuksen ja siihen liittyvän talousarvion ja taloussuunnitelman 2018-2021.

Tksjlk § 80

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 26.4.2017:

Turussa kuntalain mukainen talousarvio ja -suunnitelma laaditaan toimialoilla ja konsernihallinnossa osana sopimusohjausprosessia. Sopimusohjaus tarkoittaa monipuolisten tavoitteiden asettamista kahdelle tasolle, kaupunginhallituksen ja lautakunnan välille (strateginen sopimus) sekä lautakunnan ja toimialan välille (operatiivinen sopimus).

Valmistelu ja tavoitteiden asettelu perustuu laadittuun kaupungin strategiakokonaisuuteen, joka koostuu kaupunkitason päästrategiasta (kaupunkistrategiasta) sekä siihen kuuluvasta kahdesta strategisesta ohjelmasta. Strategisia ohjelmia ovat Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelma sekä Hyvinvointi ja aktiivisuus -ohjelma. Lisäksi strategiakokonaisuuteen kuuluu henkilöstöohjelma Henkilöstö voimavarana. Edellä mainitut dokumentit kuvaavat, mitä keskeisiä päämääriä kaupunki toiminnalleen asettaa ja mihin periaatteisiin kaupungin henkilöstö sekä luottamushenkilöt lupaavat toiminnassaan sitoutua.

Strategiat ja ohjelmat ovat luettavissa Internetistä (http://www.turku.fi/strategia): Strategiat ja ohjelmat

Kaupungin kärkihankkeiksi valikoituvat laajavaikutteiset tehtäväkokonaisuudet, joilla haetaan kaupungin menestyksen kannalta välttämättömiä muutoksia ja joille halutaan erityistä näkyvyyttä. Turun kaupungin kärkihankkeita ovat: keskustan kehittäminen, Kupittaan kampusalueen kehittäminen, palvelujen digitalisoiminen, palveluohjauksen uudistaminen ja hiilineutraalius.

Kaupunkiympäristötoimiala; Ympäristötoimialan ja kiinteistöliikelaitoksen toimintamalliuudistus

Kaupunginhallitus päätti 24.8.2015 § 344 käynnistää Kiinteistötoimialan toimintamallin uudistamisen sekä konsernihallinnon, Kiinteistötoimialan ja Ympäristötoimialan välisiin tehtäväjärjestelyihin liittyvän valmistelun. Kaupunginhallitus päätti 13.6.2016 § 262, että Kiinteistö- ja Ympäristötoimialojen uudistamisen jatkovalmistelun linjaukset hyväksytään ohjeellisesti noudatettavaksi, ja esitti kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto merkitsee ko. linjaukset tiedokseen. Kaupunginvaltuusto merkitsi asian tiedokseen 20.6.2016 § 124. Kaupunginjohtaja päätti 21.10.2016 § 123, että kiinteistö- ja ympäristötoimialan toimintamalliuudistuksen jatkovalmistelu käynnistetään.

Uusi organisaatio aloittaa toimintansa vuoden 2018 alussa. Toimintamalliuudistuksen edellyttämät johtosääntötasoiset muutokset on valmisteltu päätöksentekoon kaupunginhallituksen päätöksen 13.6.2016 § 262 mukaisesti. Uusien sääntöjen hyväksymisen yhteydessä päätetään myös Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosaseman purkamisesta.

Asia oli esillä kaupunginhallituksen iltakoulussa 23.1.2017. Kaupunginhallitus hyväksyi 13.2.2017 osaltaan kaupunkiympäristötoimialan perustamiseen liittyvät sääntömuutokset liitettäväksi kaupungin hallintosääntöön.

Strategisen sopimuksen valmistelun aikataulu

* Päivämäärään mennessä

Vuosien 2018 – 2021 strateginen sopimus tarkennuksineen ja siitä johdetut operatiiviset sopimukset tuodaan lautakunnille päätettäväksi syyskuussa. Valtuuston sitoviksi hyväksymien tavoitteiden, strategisen sopimuksen ja operatiivisen sopimuksen kokonaisuus muodostaa Kaupunkiympäristötoimialan talousarvion ja taloussuunnitelman.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta hyväksyy kaupunkiympäristötoimialan strategisen sopimuksen siltä osin, kuin kyse on Turun kaupunkiseudun joukkoliikennettä koskevasta osasta.

Oheismateriaali 1Vuoden 2018 strateginen sopimus –luonnos

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää osaltaan hyväksyä Kaupunkiympäristötoimialan toimintasuunnitelman eli strategisen sopimuksen ja siihen liittyvän talousarvion ja taloussuunnitelman 2018-2021.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHovi Christina
tiedKorte Sirpa
tiedKuoppala Pirjo