Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta7112.04.20179

727-2017 (633)

Jäsen Miikkolan aloite Kakolan alueen joukkoliikennejärjestelyistä

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi lautakunnan jäsenaloite (Tksjlk 18.1.2017 § 17) ja todetaan aloitteen käsittely.

Tksjlk § 71

Lautakunnan jäsen (ps) Mikael Miikkola 18.1.2017:

Aloite

Kakolan alueen joukkoliikennejärjestelyistä

Vahvasti vaikuttaa silta, että Fölilinjat 1 Linnankadulla, linja 12 Puutarhakadulla ja tulossa oleva ”funikulaari” eivät tule tyydyttämään Kakolan suuren myyntimenestyksen saanutta asuntoalueen joukkoliikennetarvetta.

Esitetään, että joukkoliikennetoimisto ryhtyy pikaisesti suunnittelemaan pyörillä liikkuvalle joukkoliikennekalustolle luontevia ja Kakonlanmäen korkeimmille alueillekin ulottuvia reittejä sekä bussipysäkkejä.

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 6.4.2017:

Kakolan joukkoliikenneratkaisuita on suunniteltu huolella menneiden vuosien aikana. Suunnitelmien perusteella on tehty päätöksiä siitä kuinka mäen joukkoliikenne hoidetaan. Suunnitelmat ja päätökset ovat ohjanneet sitä millaiseksi alueen liikenneratkaisut ovat muodostumassa.

Kakolan mäen joukkoliikenneratkaisuiden lähtökohtana on siis ollut, että ne muodostetaan ensisijaisesti mäelle kulkevaan Funikulaariin sekä mäen alapuolella kulkeviin bussilinjoihin perustuen. Funikulaari on sen jälkeen päätetty toteuttaa ja Turun kaupunginhallitus on päättänyt sen maksuttomuudesta 13.3.2017 § 111.

Joukkoliikenneratkaisun suunnitelmiin perustuen Kakolan tulevalla asuinalueella on tehty rakenteellisia ratkaisuita, jotka eivät mahdollista säännöllistä liikennöintiä isoilla linja-autoilla. Jos mäelle haluttaisiin järjestää kumipyörillä kulkeva joukkoliikennepalvelu, voitaisiin tarkoitukseen käyttää ainoastaan pikkubusseja tai sitä pienempiä ajoneuvoja. Joukkoliikennetoimiston näkemyksen mukaan pikkubusseilla järjestetty liikenne ei tarjoaisi merkittävää lisäpalvelua siihen, mitä toteutuva ilmainen funikulaari ja Linnankatua pitkin kulkeva linja 1 tarjoavat. Alkuperäinen lähtökohta alueen asukasmäärästä ei ole oleellisesti muuttunut, ja linjan 1 palvelua on parannettu sähköbussikokeilun myötä. Seudullinen joukkoliikenne tulee kuitenkin seuraamaan joukkoliikennetarvetta Kakolanmäellä, ja myös katuratkaisuilla varmistetaan, että pikkubussiliikenne on tarvittaessa mahdollista.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää merkitä selvityksen tiedokseen ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa.

Jakelu

tiedMiikkola Mikael