Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta6812.04.20176

4238-2017 (032)

Ennakkokertalipun yölisän poisto

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että ennakkokertalipuista poistetaan yhden euron yölisä. Ehdotus helpottaa käytännön toimintaa joukkoliikenteessä.

Tksjlk § 68

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 6.4.2017:

Yölisää peritään arvokortti-, kertalippu- ja ennakkokertalippumatkustajilta. Hinta määräytyy rahastuslaitteelta reaaliaikaisen kellonajan mukaan: yhden euron yölisä peritään maksettaessa klo 23 - 04 välisenä aikana. Arvokorttimatkoilla lukijalaite perii yölisän automaattisesti. Kausikorttimatkoista ei peritä yölisää.

Ennakkokertalippuja ostettiin vuonna 2016 noin 42.000 kpl, joista puolet oli aikuisten ja puolet lasten ennakkokertalippuja. Näistä 82 kappaleesta perittiin bussissa yölisä. Lisäksi yömatkaan tarkoitettuja ennakkokertalippuja ostettiin 52 kpl.

Seudullinen joukkoliikenne on jo tehnyt lippusopimuksia esimerkiksi VR:n ja Tuup:in kanssa. Tällöin Fölin lippu on sähköinen ennakkokertalippu. Yhteistyön kannalta on selkeää, jos yölisää ei peritä, sillä asiakkaan on hankalaa tietää mihin aikaan hän tarvitsee liityntäliikennettä Fölillä.

Paperisiin ennakkokertalippuihin on tulossa QR-koodi, jolloin asiakas näyttää lippuaan kortinlukijalle ja tämä rekisteröi matkan automaattisesti. Yhden euron yölisän maksaminen käteisellä hankaloittaa kyytiin nousua ja asiakaspalvelutilannetta.

Ennakkokertalipun yölisän poistolla ei ole taloudellista vaikusta, koska ennakkokertalippuja on joka tapauksessa käytetty öisin vain vähän. Yölisän poisto helpottaa yhteislippujen toteuttamista ja tekee jatkossa ennakkokertalipusta QR-koodeineen nykyistä paremman tuotteen.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että ennakkokertalipuista ei peritä yölisää kesäaikataulukauden alusta 1.6.2017 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa.

Jakelu

tiedJalobus Oy
tiedKuntien Tiera Oy
tiedLS-Liikennelinjat Oy
tiedLänsilinjat Oy
tiedSL-Autolinjat
tiedTurun Citybus Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun Linja-autoilijain Osakeyhtiö
tiedVesman Liikenne Oy
tiedV-S Bussipalvelut Oy
tiedJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tiedJorasmaa Lauri
tiedPihlava Topias