Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta6022.03.20171

3432-2017 (633)

Vesibussiliikenteen kokeilu

Tiivistelmä:

Joukkoliikennetoimisto ehdottaa vesibussiliikenteen kokeilua kesäksi 2017 Aurajoesta Ruissaloon. Vesibussi olisi osa Fölin liikennettä ja siellä kelpaisi Fölin lipputuotteet. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia. Lautakunnalle esitetään kokeilun järjestämistä kesällä 2017.

Tksjlk § 60

Kehittämispäällikkö Topias Pihlava 20.3.2017:

Joukkoliikennetoimisto on valmistellut yhteistyössä kaupunkikehitysryhmän kanssa vesibussiliikenteen kokeilua Aurajoesta Ruissaloon kesällä 2017. Kaupunginjohtajan kanssa on sovittu, että vaikka kyse on Turun sisäisestä liikenteestä, päätöksen kokeilun järjestämisestä tekee suoraan joukkoliikennelautakunta ilman kaupunginhallituksen lausuntoa, sillä kyse on vain yhden kesän mittaisesta kokeilusta.

Joukkoliikennetoimisto on selvittänyt liikennöintiin sopivia aluksia sekä sopivia pysähdyspaikkoja. Liikennöinnistä on neuvoteltu kaupungin ja kahden eri liikennöitsijän kanssa, joilla on käytössään liikennöintiin sopiva alus.

Kokeilu toteutettaisiin 22.5.–13.8.2017 välisenä aikana. Liikennettä olisi joka päivä klo 10–18. Vesibussin suunnitellut pysäkit ovat Martinsillalla, vierasvenesatamassa sekä Kansanpuistossa ja mahdollisesti Ruissalon telakalla. Matka-aika pysäkkipysähdyksineen on noin puoli tuntia, jolloin yksi kierros toteutuisi tunnissa. Ensimmäinen lähtö olisi klo 10.00 Martinsillalta ja viimeinen lähtö Ruissalosta klo 17.30. Lähtöjä olisi kahdeksan päivässä kummastakin päätepysäkiltä.

Suurien tapahtumien aikaan, kuten Ruisrock ja Tall Ship’s Race, suunnitellaan pysähtymispaikat erikseen. Esimerkiksi Tall Ship’s Racen aikaan voidaan liikennöidä Hirvensaloon, jonne odotetaan runsaasti purjehtijoita.

Kokeilu toteutettaisiin 75 paikkaisella vesibussilla, jonne voi ottaa mukaan myös polkupyöriä. Mikäli pyöriä tulee lähdölle paljon, on kapasiteetti noin 30–50 henkilöä pyörineen. Alukselle on helppo nousta pyörien kanssa ja pysäkkilaitureilta mahdollistetaan turvallinen ja mahdollisimman ripeä kulku alukselle.

Vesibussiliikenne tulisi osaksi Föli-liikennettä, jolloin liikenteessä kävisivät samat lipputuotteet kuin muussa liikenteessä. Vesibussi teipataan Fölin tilaajaväreihin, jolloin se erottuu selkeästi muusta liikenteestä. Pysäkeille suunnitellaan selkeä pysäkki-informaatio, liikenne otetaan mukaan reaaliaikaiseen reittioppaaseen sekä vesibussiin asennetaan Fölin rahastusjärjestelmä. Vesibussista voisi ostaa kertalipun tai ladata matkakorttia samalla tavalla kuin busseissa. Polkupyörät kulkisivat vesibussissa lisämaksutta.

Kokeilun tavoitteena on edistää matkailua sekä lisätä Turun houkuttelevuutta merellisenä joukkoliikennekaupunkina. Uusi liikennemuoto lisää Fölin näkyvyyttä niin fyysisesti kuin eri medioissakin. Vesibussissa kulkisi polkupyörät helposti ja maksutta mukana, joka lisää joukkoliikenteen houkuttelevuutta erityisesti kesäaikaan.

Kokeilun liikennöintikustannukset ovat 600 €/päivä (alv 0 %), jolloin koko kesän liikennöinnin kustannukseksi tulee 50.400 €. Hankintahinta jää alle kansallisen palveluhankinnan kynnysarvon, joten hankintaan ei sovelleta hankintalakia.

Arvio nettokustannuksista on 30.000 euroa ja se katetaan kokeilussa Turun joukkoliikenteen talousarviosta. Markkinointi- yms. kustannukset katetaan joukkoliikenteen markkinointibudjetista. Markkinoinnissa hyödynnetään Fölin omia kanavia, esimerkiksi nettisivuja ja sosiaalista mediaa.

Kokeilun tulosten perusteella päätetään mahdollisesta Fölin vesibussiliikenteen jatkosta tulevina kesinä. Kokeilusta kerätään tietoja kävijämääristä sekä palautetta käyttäjiltä. Jos vesibussikokeilun tulokset ovat hyvät, esitetään talousarvioehdotuksessa vesibussirahoitusta tuleville vuosille. Tällöin liikenne myös kilpailutetaan.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hyväksyä vesibussiliikenteen kokeilun järjestämisen kesällä 2017. Samalla lautakunta valtuuttaa joukkoliikennejohtajan tekemään liikennöintisopimuksen liikennöitsijän kanssa.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että vesibussiliikenteen kokeilussa noudatetaan Fölin tariffeja lukuun ottamatta sitä, että polkupyörän kuljettamisesta ei peritä rahtimaksua.

Mahdollisessa vesibussiliikenteen kilpailutuksessa pyritään liikkumisen esteettömyyteen kuten muussakin Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tpvPihlava Topias