Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta4101.03.20175

2270-2017 (065)

Matkaketjuyhteistyön pilotointi VR:n kanssa

Tiivistelmä:

Joukkoliikennetoimisto on neuvotellut matkaketjuyhteistyön pilotointia koskevan sopimuksen VR:n kanssa. Sopimus mahdollistaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen lipputuotteiden myymisen VR:n myyntikanavissa. Lautakunnalle esitetään sopimuksen hyväksymistä.

Tksjlk § 41

Kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 24.2.2017:

Joukkoliikennetoimisto on neuvotellut VR:n kanssa kokeilujaksosta, jonka aikana Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen lippuja voidaan myydä VR:n myyntikanavissa. Tavoitteena on lisätä matkustusta joukkoliikenteessä tarjoamalla asiakkaille mahdollisuutta sujuvaan matkojen yhdistämiseen ja lippujen ostamiseen yhdellä kerralla.

Matkaketjuyhteistyön kokeilujakson pituus on yhdeksän kuukautta. Kokeilujakson aikana VR tuo verkkokaupassaan esille Fölin matkalipun ostomahdollisuuden silloin, kun junamatkan lähtöpaikka tai määränpää on Turku, Kupittaa tai Turun satama. Kokeilujakson aikana Fölin omiin myyntikanaviin ei lisätä VR:n lippujen ostomahdollisuutta. Pilottivaiheen kokemusten perusteella päätetään myöhemmin, voidaanko yhteistyötä jatkaa ja laajentaa niin, että VR:n lipputuotteita voidaan myydä Fölin myyntikanavissa.

Pilottivaiheen aikana VR voi myydä Fölin kertalippuja ja matkailutuotteita. Koska pilottivaiheen tavoitteena on hakea kokemuksia erilaisista matkaketjuyhteistyötä tukevista vaihtoehdoista, voi VR hinnoitella palvelut parhaaksi katsomallaan tavalla. Se voi myös myydä lipputuotteita eteenpäin itsenäisesti määrittelemällään hinnalla. Jos VR luovuttaa lippuja edelleen myyntiin kolmannelle osapuolelle, vastuu sopimuksen noudattamisesta säilyy kuitenkin VR:llä.

VR raportoi Fölille kuukausittain myytyjen lippujen määrän, ja Föli laskuttaa VR:ää tämän myyntiraportin perusteella. VR:n tuotekohtaisista tilityksistä on sovittu sopimuksen liitteessä. Tuotekohtaiset tilitykset ovat linjassa sen kanssa, mitä Föli saa muiden MaaS-toimijoiden kanssa sovitusta lippujen myynnistä.

Pilottisopimus ei anna kummallekaan osapuolelle yksinoikeutta matkaketjuyhteistyöhön eikä rajoita Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen matkaketju- eikä MaaS-toimintaa muiden toimijoiden kanssa. Osapuolet vastaavat omasta teknisestä toteutuksestaan, rajapinnasta ja niihin liittyvistä kustannuksista pilottijakson aikana. Pilottia markkinoidaan yhdessä sovitulla tavalla, mutta kumpikin osapuoli vastaa itse markkinointikustannuksistaan.

Pilottisopimus VR:n kanssa jatkaa ja vahvistaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen aktiivista roolia matkaketjuyhteistyön kehittäjänä eri osapuolien kanssa. Nyt sovittavalla pilottiyhteistyöllä on myös valtakunnallista merkitystä, kun erilaisten matkaketjujen muodostamiselle haetaan teknisiä ja myös taloudellisesti toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.

Oheismateriaali 1Matkaketjupilottia koskeva sopimus VR:n kanssa

Oheismateriaali 2VR:n pilottisopimuksen liitteet / (Salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17)

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikenne hyväksyy VR:n kanssa neuvotellun sopimuksen matkaketjupilotista. Samalla lautakunta valtuuttaa joukkoliikennejohtajan tekemään sopimukseen teknisluontoisia tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuntien Tiera Oy
aoVR-Yhtymä Oy
tiedKemppainen Seppo
tiedKuoppala Pirjo
tiedPaasikivi Jari
tpvPihlava Topias
tiedRiski Jaana
tiedSitaru-Niemi Jaana