Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta2408.02.20177

3538-2013 (065)

Tekstiviestilipun lopettaminen

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteeseen on voinut ostaa matkalipun tekstiviestillä. Lipputuotteen tekninen elinkaari on päättymässä ja lautakunnalle esitetään, että tekstiviestilipusta luovutaan.

Tksjlk § 24

Kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 31.1.2017:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen matkalipun on voinut maksaa myös tekstiviestillä. Tekstiviestilippu otettiin Turun liikenteessä käyttöön jo vuonna 2002 osana EU-rahoitteista Telepay-projektia. Nykyinen tekstiviestilipun toimittaja IQ Payments Oy on valittu seudullisen joukkoliikennelautakunnan kokouksessa 22.5.2013.

Tekstiviestilipun ostomäärät ovat vähentyneet viime vuosina. Kun tekstiviestilipun toimittaja viimeksi kilpailutettiin, tarjouspyynnössä arvioitiin, että matkalippuja ostetaan tekstiviestillä noin 5000 kpl kuukaudessa. Tällä hetkellä lippuja ostetaan kuukausittain noin 2000 kpl. Käytössä oleva mobiilisovellus on selvästi omalta osaltaan vähentänyt tekstiviestilipun suosiota. Mobiilisovellukseen on kirjautunut jo lähes 30 000 asiakasta.

Tekstiviestilipun tarkastus on perustunut vaihtuviin salasanoihin, jotka kuljettajan on tarkastettava asiakkaan puhelimesta. Tarkastaminen on ollut kuljettajien kannalta epämiellyttävän hankalaa, koska asiakkaalta on pitänyt pyytää puhelin ”syynättäväksi”. Matkapuhelin on nykyisin henkilökohtainen, lähes intiimi laite, jota ei mielellään anna tuntemattomien käsiin, joten asiakasreaktiot ovat olleet usein negatiivisia.

Vaihtuviin salasanoihin perustuva tarkastuselementti on ollut myös melko helppo kiertää, ja joukkoliikennetoimiston käsityksen mukaan tekstiviestilipulla matkustetaan tällä hetkellä melko paljon ilman asianmukaista maksua.

Tekstiviestilipun toimittaja IQ Payments on ilmoittanut, että heistä riippumatta tekstiviestien välitysjärjestelmään on tulossa lähiaikoina muutos, joka edellyttää palvelun päivittämistä. Jos palvelua halutaan jatkaa, lisäpanostus palveluun on noin 2500 euroa (alv 0%).

Joukkoliikennetoimiston näkemyksen mukaan tämä panostus ei vastaa saavutettavia hyötyjä. Tekstiviestilipusta luopumista puoltavat sen käytön väheneminen, tarkastamisen vaikeus ja väärentämisen helppous.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että tekstiviestilipusta luovutaan 1.3.2017 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoIQ Payments Oy
tpvJokinen Martti
tiedJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tpvKemppainen Seppo
tiedKuoppala Pirjo
tiedMartinez Sinikka
tpvPihlava Topias