Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta2308.02.20176

13229-2016 (011, 015)

Lausunto Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se toteaa, ettei sillä ole huomautettavaa esteettömyyssuunnitelmaan.

Tksjlk § 23

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 31.1.2017:

Turun kaupungin esteettömyystyöryhmä pyytää lauta- ja johtokunnilta sekä vaikuttajaryhmiltä lausuntoa esteettömyyssuunnitelmasta 24.2.2017 mennessä.

Lausunnossa pyydetään ottamaan kantaa ennen kaikkea suunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuuteen, toteuttamiskelpoisuuteen ja konkreettisuuteen. Tämä lisäksi lausunnossa voidaan esittää näkemyksiä suunnitelman perusteella laadittaviin esteettömyyden tasoa määrittäviin kriteereihin ja käytäntöihin.

Esteettömyyssuunnitelmalla on kolme tavoitetta. Ensimmäisenä ja tärkeimpänä tavoitteena on selkeyttää vastuuta esteettömyysasioista. Toisena tavoitteena on lisätä esteettömyystyön suunnitelmallisuutta ja vaikuttavuutta. Kolmantena tavoitteena on esteettömyysosaamisen ja –tietoisuuden lisääminen, mitä varten tulee laatia ohjelma esteettömyyskoulutukseksi.

Esteettömyydellä tarkoitetaan yhdenvertaisuutta osallistua yhteiskunnan toimintaan itsenäisesti ja omana itsenään. Esteettömyys on sekä fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen, kulttuurisen että taloudellisen ympäristön toteutumista siten, että jokainen meistä voi toimintakyvystään riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Turun seudun joukkoliikenne Föli pitää esteettömyyden eri näkökulmia hyvin tärkeinä. Esteettömyyden parantamisen tulee olla lähtökohtana kaikessa toiminnassa. Joukkoliikenne pyrkii omalta osaltaan parantamaan sekä liikkumisen esteettömyyteen että näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyviä asioita. Useimmat joukkoliikenteen esteettömyyteen liittyvät asiat vaativat yhteistyötä eri osapuolten kesken, ja esteettömyysohjelmassa ehdotettu esteettömyyden kytkeminen osaksi kaupungin johtamisjärjestelmää on kannatettava.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää ilmoittaa esteettömyystyöryhmälle, että sillä ei ole huomautettavaa Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEsteettömyystyöryhmä