Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta718.01.20177

487-2017 (033, 630)

Mahdollinen Fölix-kokeilu Ruskolla

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se valtuuttaa Varsinais-Suomen liitto / Valonian (Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus) anomaan liikkumisen ohjauksen valtionavustusta Ruskon kunnassa mahdollisesti toteutettavaa Fölix-kokeilua varten.

Tksjlk § 7

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 12.1.2017:

Turun seudun joukkoliikenne on saanut liikkumisen ohjauksen tukea liikennevirastolta Raisiossa syys-joulukuussa 2016 toteutettua Fölix-kokeilua varten. Valtionavustus koski vuoden 2016 kustannuksia, mutta kaikki osapuolet ovat halukkaita jatkamaan kokeilua ja näin ollen Fölix-kokeilu jatkuu Raisiossa toistaiseksi. Fölix-kokeilussa on kyse taksimatkan ja Föli-bussimatkan yhdistämisestä siten, että taksi toimii liityntämatkana kotiovelta bussipysäkille tai päinvastoin. Fölixistä saadut kokemukset raportoidaan lautakunnalle erikseen.

Vuoden 2017 liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen haku on käynnissä. Hakemukset tulee jättää tammikuun loppuun mennessä. Liikkumisen ohjauksen tavoitteena on yksin omalla autolla ajamisen vähentäminen sekä joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn sekä muiden kestävien liikkumistapojen suosion kasvattaminen. Valtionavustuksen suuruus on ollut suurilla kaupunkiseuduilla 50 prosentin luokkaa. Avustusta ei voi käyttää liikenteen maksamiseen eikä teknisen järjestelmän osien hankintaan.

Rusko on esittänyt kiinnostuksensa Fölix-kokeilun toteuttamiseen Ruskon kunnan alueella. Turun seudun joukkoliikenteen kannalta Ruskon Fölix-kokeilu on kiinnostava, koska se parantaa palvelutarjontaa Ruskolla ja mahdollistaa jo Raisiossa aloitetun kokeilun kehittämisen asiakastarpeiden mukaisesti. Muutkin Föli-kunnat ovat olleet kiinnostuneita Fölix-tyyppisestä kokeilusta. Pienillä kokeiluilla rakennetaan sitä mallia, joka ehkä tulevaisuudessa voisi olla linja-autopalvelua täydentävä palvelu koko Föli-alueella. Toimintamallien kokeileminen on välttämätöntä laajempia ratkaisuja suunniteltaessa.

Asiasta on käyty alustavia keskusteluja Ruskon kunnan, seudullisen joukkoliikennetoimiston, Varsinais-Suomen liitto / Valonian, Lounais-Suomen Taksidata Oy:n ja Ruskon taksien kesken. Ruskon Fölixin suunnittelu käynnistyy perusteellisemmin vasta mahdollisen myönteisen valtionapupäätöksen myötä. Valmistelu tarkoittaa koko toimintatavan suunnittelua. Koska sunnuntaisin joukkoliikennetarjonta Ruskolla on erittäin vähäinen, on alustavasti suunniteltu, että Fölix kuljettaisi ainakin sunnuntaisin matkustajat Turun pohjoisten linjojen 21/23 varteen, sillä ne kulkevat aamusta iltaan tunnin välein. Liityntäpysäkkien sijainti, palveluaika, asiakashinnat, korvaushinnat takseille jne. tarkentuvat jatkoneuvottelujen myötä.

Valtionavustushaussa Turun seudun joukkoliikenne sitoutuu 4.000 euron (alv 0) rahalliseen osuuteen kokeilussa sekä yhteensä 1-2 henkilötyökuukauden työpanokseen tämän vuoden aikana, jos kokeilulle saadaan valtionavustusta. Liikennöinnin kustannukset maksaa Ruskon kunta samalla tavalla kuin on tehty Raision kokeilussa. Kokeilun toteuttaminen riippuu valtionavustuksen lisäksi siitä, päästäänkö takseille maksettavasta korvauksesta sopimukseen.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää valtuuttaa Varsinais-Suomen liitto / Valonian hakemaan liikkumisen ohjauksen vuoden 2017 valtionavustusta mahdollista Ruskon Fölix-kokeilua varten.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedRuskon kunta
tpvValonia, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus
tiedKemppainen Seppo
tiedPihlava Topias