Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta818.01.20178

3533-2007 (611)

Lausunto Hirvensalon osayleiskaavaehdotuksesta

Tiivistelmä:

Turun kaupungin kaavoitusyksikkö on pyytänyt Hirvensalon osayleiskaavaehdotuksesta lausuntoa. Lautakunta on lausunut osayleiskaavan luonnoksesta 23.3.2016. Lautakunnalle esitetään, että se antaa kaavasta lausunnon joka pohjautuu luonnoksesta annettuun lausuntoon. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 8

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, yleiskaavainsinööri Olavi Ahola 13.12.2016:

Kaavoitusyksikkö pyytää lausuntoanne Hirvensalon osayleiskaavaehdotuksesta. Osayleiskaavaluonnoksesta (2015) on pyydetty lausuntoja alkuvuodesta 2016, minkä jälkeen luonnos on valmisteltu oheiseksi kaavaehdotukseksi.

Pyydämme kiinnittämään huomiota erityisesti toimialaanne koskeviin ja aikaisemmassa lausunnossanne esiin tuomiinne seikkoihin. Lausuntotiivistelmiin ja vastineisiin on linkki kaavaselostuksen sivulla 30. Osayleiskaavan Natura-arvioinnista on pyydetty ELY-keskuksen lausunto erikseen.

Lähettänette mahdollisen lausuntonne 31.1.2017 mennessä Ympäristötoimialalle, PL 355, 20101 Turku tai sähköpostilla osoitteeseen kaupunkisuunnittelu@turku.fi tai ilmoittamaan, että lausunnon antamiseen ei ole aihetta.

Osayleiskaavan kartta ja kaavaselostus ovat liitteinä, muu valmisteluaineisto on nähtävänä internetissä osoitteessa www.turku.fi/hirvensalonosayleiskaava.

Lisätietoja antavat yleiskaavainsinööri Olavi Ahola ja liikennejärjestelyjen osalta liikennesuunnitteluinsinööri Juha Jokela (puh. 040 838 9014, sähköposti: juha.jokela@turku.fi ).

Seudullinen joukkoliikenne, suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 12.1.2017:

Joukkoliikennelautakunta kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto Hirvensalon osayleiskaavaehdotuksesta.

Lausunto:

Osayleiskaavaehdotus ei ole joukkoliikenteen kannalta muuttunut oleellisesti osayleiskaavaluonnoksesta, josta lautakunta on aiemmin antanut lausuntonsa. Osayleiskaavaehdotuksessa on joukkoliikenne huomioitu hyvin ja se mahdollistaa Kaupunginhallituksen päättämien linjausten noudattamisen runkobussilinjaston suunnittelussa.

KH:n päättämien linjausten valossa oleellisimmat, ja todennäköisesti toteutuvat asiat, Hirvensalon joukkoliikennelinjaston osalta ovat:

Runkobussilinjaston osalta on tärkeää, että erityisesti runkobussilinjojen väylät (Kakskerrantie, Tammistontie sekä yhteys Uittamon sillalta Kakskerrantielle) suunnitellaan joukkoliikenne hyvin huomioon ottaen. Vaihtoihin perustuvan linjaston kannalta on puolestaan tärkeää, että bussien vaihtopaikat pystytään toteuttamaan hyvin. Linjaston suunnittelun tässä vaiheessa ei ole vielä tiedossa mihin vaihtopaikat lopulta muodostuvat, mutta todennäköisimmät alueet ovat:

  1. Kakskerrantien, Vanhan Kakskerrantien ja Honkaistentien risteysalueet
  2. Kakskerrantien ja Uittamon sillan yhteyden risteysalue
  3. Kakskerrantien ja Tammistoentien risteysalue

Vaihtopaikoissa on keskeistä, että vaihtopysäkit pystytään suunnittelemaan niin että vaihdot pystytään suorittamaan mahdollisimman pienellä vaivalla ja turvallisesti. Tämän osayleiskaavaehdotus mahdollistaa edellä mainituilla, mahdollisilla vaihtoalueilla.

Lisäksi lautakunta haluaa todeta, että sen aiemmin antama lausunto, jonka yhteenvetona todettiin:

”Hirvensalon osayleiskaavan uusi luonnos on tarkoituksenmukainen ja tukee hyvin Hirvensalon alueiden kehittämistä huomioiden joukkoliikenteen tarpeet sekä saaren tärkeät luontoarvot. Kaava vahvistaa Kakskerrantien roolia joukkoliikenteen runkoreittinä ja mahdollistaa tarvittaessa uuden poikittaisen yhteyden luomisen. Kerrostaloasumisen osoittaminen nykyisten tiiviiden alueiden läheisyyteen parantaa nykyisin haastavien joukkoliikennetarpeiden täyttämistä. Etenkin saaren länsiosat ovat nykyään haastavia alueita järjestää joukkoliikennettä, ja asutuksen tiivistäminen ja keskittäminen itäosiin sekä kerrostalorakentaminen pohjoiseen, tukevat joukkoliikenteen tulevaisuuden ratkaisuita.”

on edelleen voimassa, ja että Hirvensalon osayleiskaavaehdotus on valmisteltu joukkoliikenne hyvin huomioon ottaen.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan maaliskuussa 2016 antama ”Lausunto Hirvensalon osayleiskaavan uudesta luonnoksesta” on luettavissa Internetistä:

Tksjlk 23.3.2016 § 50

Oheismateriaali 1Osayleiskaavaehdotuksen kartta ja kaavaselostus

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää antaa kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle esittelytekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö