Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta20930.11.20164

9969-2015 (633)

Paraisten linjan 801 aikataulu-ongelmat

Tiivistelmä:

Paraisten linja 801 on FÖLIn ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhteishankinta, joka palvelee mm. Kuusiston ja Kaarinan keskustan alueita. Linjan aikatauluista muodostetut autokierrot ovat osoittautuneet liian tiukoiksi, joten aikataulussa pysyminen on ollut haasteellista. Tilanteen korjaamiseksi lautakunnalle esitetään kohteelle määritetyn vuotuisen korvaushinnan kattoa nostettavaksi 30.000 eurolla vuoden 2017 alusta alkaen. Mainitulla summalla ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lisäpanostuksella voidaan hankkia kiertoon yksi bussi lisää.

Tksjlk § 209

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 24.11.2016:

Kaarinan Kuusiston alueen joukkoliikenne hoidetaan pääasiassa Paraisille liikennöivällä linjalla 801. Koska kyseinen linja liikennöi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimivalta-alueelle, on sen hankinta toteutettu yhteishankintana. Seudullisen joukkoliikenteen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen välisen sopimuksen mukaan seudullisen joukkoliikenteen kyseisen kohteen maksimihankintakustannus on 200 000 euroa vuodessa.

Kohteen liikennöinti yhteishankintana alkoi 6.6. kuluvana vuonna. Liikenne suunniteltiin edellisen liikennöitsijän noudattaman aikataulun pohjalta. Jo kesällä osoittautui, että aikataulun pohjalta laadittua tehokasta autokiertoa arkipäivinä ei ole mahdollista noudattaa. Asia korjattiin koulujen loman ajaksi lisäämällä yksi auto kiertoon. Koulujen alettua pyrittiin noudattamaan tehokasta autokiertoa. Tällöin taas alkoivat aikataulussa pysymisen ongelmat. Tilannetta ei ole kovinkaan paljon helpottanut päätepysäkin siirtyminen Turussa linja-autoasemalta kauppatorille, vaikka ajoaika Kauppatorilta Tuomiokirkkopuistoon on lyhempi kuin linja-autoasemalta.

Jotta linjaa voitaisiin ajaa aikataulun mukaisesti, tulee arkipäivinä kiertoon lisätä pysyvästi yksi bussi. Varsinais-Suomen ELY-keskus, linjan liikennöitsijä ja seudullinen joukkoliikenne ovat neuvotelleet tilanteesta syksyn aikana. Varsinais-Suomen ELY-keskus on valmis lisäämään omaa hankintakustannustaan, mikäli myös seudullinen joukkoliikenne lisää omaa osuuttaan hankintakustannuksista. Liikennöitsijä on valmis lisäämään yhden bussin kohteeseen.

Lautakunnalle esitetään, että seudullisen joukkoliikenteen vuotuinen maksimihankintakustannus Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa hankitussa Paraisten liikenteessä on 230 000 euroa vuoden 2017 alusta alkaen. Tällöin kohteeseen voidaan lisätä yksi bussi arkipäivien autokiertoon, jotta aikataulussa pysyminen varmistuisi. Seudullisen joukkoliikenteen maksuosuuden kasvua on perusteltavissa mm. siitä syystä, että linjan 801 FÖLI-alueen matkustajamäärät ovat lisääntyneet syksyllä 2016 noin 20 % verrattuna vuoden 2015 vastaavaan aikaan. Linjaa 801 liikennöidään seudullisen joukkoliikenteen tilaajavärityksessä olevilla busseilla, joten aikatauluongelmat vaikuttavat FÖLI-brändiin. Seudullinen joukkoliikenne on saanut kesän ja syksyn aikana omilta asiakkailtaan palautteita, joissa on kerrottu bussien myöhästymisten aiheuttamista haitoista.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedTurun Linja-autoilijain Oy (TLO Oy)
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedJorasmaa Lauri
tpvKorte Sirpa
tiedTervonen Jouko