Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta18719.10.20164

183-2016 (065, 032)

Aikataulukirjojen maksuttomuus

Tiivistelmä:

Fölin aikataulukirjaa on painettu kahdella erilaisella kannella, koteihin jaettavalla maksuttomalla kannella ja hintamerkinnällä varustetulla maksullisella kannella. Maksullisten aikataulukirjojen tarve on ollut vähäistä, joten lautakunnalle esitetään, että niistä luovutaan.

Tksjlk § 187

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 13.10.2016:

Fölin aikataulukirjasta tehdään kahta versiota, maksutonta ja myytävää hinnallista. Myytävän aikataulukirjan hinta on yksi euro. Aikataulukirjasta on tehty maksullista versiota 1990-luvun alkupuolelta asti. Aikoinaan kirjan maksullisuutta on perusteltu mm. sillä, että asiakkaat ovat pyytäneet palvelupisteestä aikataulukirjaa vain katsoakseen jonkun yksittäisen aikataulun ja sitten heittäneet kirjan roskiin. Tänä päivänä aikatauluja on saatavilla sähköisillä palveluilla, jolloin painettujen aikataulukirjojen tarve on vähentynyt. Hinnoittelulla on varmaan ollut myös taloudellinen peruste aikoinaan.

Nykyisin aikataulukirjoja myydään runsaat 2 000 kappaletta vuosittain, kun kirjan kokonaispainomäärä on noin 180 000 kappaletta. Aikataulujen myyntituotto on 1 600 euron paikkeilla, kun arvonlisäveron osuus on poistettu. Maksulliset aikataulut aiheuttavat puolestaan kustannuksia, kun mainostoimisto tekee toisen kannen ja kirjapaino painaa kahdenlaisia kirjoja. Lisäksi maksullisten aikataulujen johdosta seudullisen joukkoliikenteen lippuasiansihteerin työaikaa kuluu niiden hallinnoimiseen, kun niitä jaetaan palvelupisteille sekä palautetaan takaisin aikataulukauden vaihduttua. Maksullisista aikataulukirjoista aiheutuvia kokonaiskustannuksia on vaikea laskea, mutta todennäköisesti ne ylittävät saadun tuoton.

Seudullinen joukkoliikenne esittää lautakunnalle, että aikataulukirjojen maksullisuudesta luovutaan kesäaikataulukirjoista 2017 alkaen. Maksuttomuus tulisi helpottamaan myös palvelupisteiden työskentelyä, kun postijakelusta reklamoivilta asiakkailta ei tarvitsisi missään vaiheessa enää pyytää aikataulukirjasta hintaa.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 13.10.2016:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että aikataulukirjojen maksullisuudesta luovutaan kesäaikataulukirjasta 2017 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedJorasmaa Lauri
tiedKanerva Tanja
tiedKorte Sirpa
tiedLehtinen Saana
tiedMartinez Sinikka
tpvTervonen Jouko