Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta17228.09.20164

9977-2016 (065)

Liikennekaaren edellyttämä myyntirajapinnan avaaminen

Tiivistelmä:

Eduskunnan käsittelyssä oleva Liikennekaari edellyttää joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmien avaamista. Lautakunnalle esitetään, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä tämä toteutetaan avaamalla mobiililipun myyntirajapinta kolmansien osapuolien käyttöön. Mobiilirajapinnan toimittajalle maksetaan korvaus myyntitapahtumien perusteella.

Tksjlk § 172

Kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 21.9.2016:

Hallituksen esityksessä Liikennekaareksi otetaan kantaa myös joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmien toimivuuteen yhdessä. Mobility as a Service (MaaS), Liikkuminen palveluna – ajattelun mukaisesti lippu- ja maksujärjestelmien pitää toimia sillä tavalla yhdessä, että asiakkaalla on ”mahdollisuus hankkia ja käyttää liikkumispalveluja ja matkaketjuja oman palveluntuottajansa kautta”.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmästä vastaavan on avattava pääsy lippu- ja maksujärjestelmänsä myyntirajapintaan. Esityksen mukaan ”velvoite kohdistuu mahdollisuuteen varata yksittäinen matka, joka maksetaan jälkikäteen sekä vähintään kertamatkaan oikeuttavan lipputuotteen hankkimiseen.”

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteessä Liikennekaaren asettama velvoite on mahdollisuus toteuttaa siten, että käytössä olevan mobiililipun myyntirajapinta avataan muiden toimijoiden käyttöön. Myyntirajapinnan avaamisessa ei ole kyse uudesta teknisestä järjestelmästä eikä hankinnasta, vaan lisätoiminnallisuudesta kilpailutuksen jälkeen valittuun käytössä olemaan mobiililippujärjestelmään (Tksjlk 22.5.2013 § 114, Tksjlk 23.10.2013 § 190).

Myyntirajapinnan avaamisesta on neuvoteltu mobiililipun toimittajan iQ Payments Oy:n kanssa. Neuvotteluissa on lähdetty siitä, että iQ Payments välittää matkalipun eteenpäin ilman hinnanmuutosta ja että välityksestä maksetaan komissio tapahtumien määrän mukaan. Joukkoliikennelautakunta neuvottelee erikseen lipputuotteidensa käyttämisestä kolmansien osapuolien palveluissa ja tässä yhteydessä perittävistä hinnoista.

Oheismateriaali 1Mobiililipun myyntirajapintatarjous

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 21.9.2016:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta hyväksyy, että mobiililipun myyntirajapinta avataan Liikennekaaren edellyttämällä tavalla kolmansien osapuolien käyttöön. Rajapinnan avaamisesta maksetaan komissio iQ Payments Oy:lle myyntitapahtumien määrän mukaan liitteenä olevan sopimuksen mukaisesti.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoIQ Payments Oy
tiedJokinen Martti
tpvKemppainen Seppo
tiedKuoppala Pirjo
tpvPaasikivi Jari
tiedRiski Jaana