Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta16614.09.20161

8639-2016 (633)

Jäsen Heinosen ym. aloite bussiyhteydestä Littoisista Varissuolle

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi lautakunnan jäsenaloite (Tksjlk 17.8.2016 § 146) ja todetaan aloitteen käsittely. Lautakunnalle esitetään, että Littoisten ja Varissuon välille perustetaan kokeilulinja 601 ja että se pyytää Kaarinan kaupunkia ja Liedon kuntaa antamaan lausunnon linjan 601 jatkamisesta.

Tksjlk § 166

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 13.9.2016:

Tausta

Joukkoliikennelautakunnan jäsenet Esko Heinonen, Päivi Salminen ja Janne Laulumaa ovat 17.8.2016 jättäneet aloitteen, jossa esitetään, että joukkoliikennetoimisto pikaisesti selvittää mahdollisuudet miten voitaisiin järjestää riittävä joukkoliikennepalvelu Littoisten ja Varissuon välille. Esitys perustuu päätökseen lakkauttaa linja 600 26.9. alkaen ja korvata Littoisten joukkoliikennepalvelut jatkamalla linja 2 Kohmosta Palomäkeen. Linjan 600 lakkauttaminen poistaa suoran yhteyden Littoisten ja Varissuon väliltä.

Joukkoliikennelautakunnan 18.05.2016 § 102 tekemä päätös perustui Kaarinan kaupungin ja Liedon kunnan tekemiin päätöksiin Littoisten alueen joukkoliikenteen järjestämisestä. Suunnitteluvaiheessa mietittiin useita eri ratkaisuita, joista tarkoituksenmukaisimmaksi todettiin linjan 600 lakkauttaminen ja palvelun korvaaminen linjalla 2. Myös aloitteessa ehdotettu ratkaisu, jossa linja 600 jatkaisi Palomäkeen ja linja 2 ulotettaisiin Littoistenjärven eteläpuolelle, oli yhtenä mahdollisena ratkaisuna. Päätetty ratkaisu oli ainoa vaihtoehto, joka ei aiheuta merkittävää lisäkustannusta nykytilanteeseen verrattuna.

Suunnitteluvaiheessa Kaarinan kaupunki ja Liedon kunta arvioivat, ettei Littoisten ja Varissuon välille ole välttämätöntä järjestää joukkoliikennepalvelua, koska:

  1. Liikkumistarve arvioitiin vähäiseksi. Littoisten postinumeroalueella asuu noin 100 oppilasta jotka käyvät Varissuolla koulussa. Näistä alle kolmasosa on sellaisia, jotka teoriassa voisivat käyttää linjaa 600. Todellisuudessa koululaisissa käyttäjiä on vähemmän. 
  2. Uuden linjan varrelta tulee kävelymatkaa koululle n. 1,4 km joka on monen oppilaan käveltävissä.
  3. Posti, kauppa yms. palvelut on saavutettavissa myös linjalla 2.
  4. Palvelu tuo lisäkustannuksia.

Käytännössä tarve arvioitiin pieneksi ja kustannus suureksi.

Vastine

Päätöksen taustalla olleissa tiedoissa ei ole tapahtunut oleellista muutosta.

  1. Käyttäjämäärät ovat vähäiset. Linjalla 600 on ollut arkipäivinä alle 100 kulkijaa Varissuolta Littoisten suuntaan. Vuoroa kohti määrä on n. 4 henkeä. Tällä hetkellä ei tiedetä, moniko näistä matkustajista voi hoitaa asiansa uudella tiheämmin palvelevalla linjalla 2.
  2. Liikenteen järjestäminen tuo lisäkustannuksen. Yhteyttä ei saada hoidettua olemassa olevilla autoilla esim. linjalla 2, 60 tai K1 ilman merkittäviä heikennyksiä näiden linjojen palveluun.
  3. Linjalta 2 on kävely-yhteys Varissuolle jonka pituus on 1,4 km.

Linjan 600 lakkauttaminen on heikennys ennen kaikkea pienimmille koululaisille ja ikäihmisille.

Vuoden 2016 talousarvio määrittää raamit joukkoliikennepalvelujen järjestämiselle. Kaarinan ja Liedon osalta vuoden 2016 talous antaisi mahdollisuuden järjestää kokeilu. Littoisten ja Varissuon välille voidaan järjestää joukkoliikennepalvelu määräajaksi ilman, että se edellyttää lisärahoitusta vuodelle 2016.

Ratkaisun tulee mahdollistaa kulkeminen ”vanhaan malliin” Littoisten Palomäestä Varissuolle. Joukkoliikennetoimisto pitää tarkoituksenmukaisimpana ratkaisuna yhteyttä, joka kulkee vanhan linjan 600 reittiä ja jonka aikataulut on suunniteltu koulujen lukujärjestyksen mukaisesti. Uuden linjan aikataulut liitteenä 1 ja reittikartta liitteenä 2. Aikataulut mahdollistavat myös asiointimatkat Varissuolle.

Kokeilu mahdollistaa todellisten matkustajamäärien seurannan. Kokeilujakson aikana saadaan tietoa yhteysvälin matkustajista, mikä antaa Kaarinalle ja Liedolle mahdollisuuden punnita tarvetta liikenteelle uudelleen.

Linjan bruttokustannus on noin 380 €/päivä (alv 0 %). Kahden kuukauden kokeilu (40 koulupäivää) maksaisi n. 15 200 € ja koko kouluvuoden kustannus olisi noin 73 000 euroa. Kustannukset jakautuisivat puoliksi Kaarinan ja Liedon kesken.

Kokeilu esitetään järjestettäväksi kahden kuukauden ajalle, jolloin Kaarinalle ja Liedolle aiheutuu molemmille kokeilusta n. 7600 euron kustannus.

Liite 1Palomäki-Varissuo aikataulut ja kustannukset

Liite 2Linjakartta Palomäki-Varissuo

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 14.9.2016:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti ja että päätös toimeenpannaan odottamatta lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedHeinonen Esko
tpvJorasmaa Lauri
tiedLaulumaa Janne
tiedSalminen Päivi


Liitteet:

Tksjlk § 166
Liite 1:Palomäki-Varissuo aikataulut ja kustannukset
Liite 2:Linjakartta Palomäki-Varissuo