Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta13517.08.20165

2857-2016 (002, 032)

Turun vanhusneuvoston aloite rollaattorilla liikkuvien ikäihmisten matkustamiseksi maksutta Turun joukkoliikenteessä

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että rollaattoria käyttävien henkilöiden tariffit pidetään nykykäytännön mukaisina.

Tksjlk § 135

Turun kaupungin vanhusneuvosto, puheenjohtaja Ulla-Maija Vierimaa ja esittelijäsihteeri Tiina Mäkinen 2.5.2016:

Turun Eläkeläiset ry esittää vanhusneuvostolle 3.3.2016 lähettämässään aloite-ehdotuksessaan, että rollaattorilla liikkuvat ikäihmiset saisivat matkustaa Turun joukkoliikenteessä maksutta. Tällä hetkellä rollaattorilla liikkuva nousee bussiin keskiovesta, mutta joutuu siirtymään matkan maksaakseen bussin etuosaan ilman apuvälinettään. Nykykäytäntö aiheuttaa ikäihmiselle usein vaaratilanteita.

Palvelulinjastolla matkustaminen on em. näkökulmasta turvallisempaa, mutta rajoittaa ikäihmisen oikeutta liikkua oman aikataulunsa mukaisesti; palvelulinjat kun liikennöivät massaliikenteeseen verrattaessa harvemmin ja rajoitetuimmin vain tietyillä alueilla. Esimerkkinä mainittakoon Runosmäen alue, jossa asuu runsaasti ikäihmisiä, mutta palvelulinja ei vielä ko. alueella liikennöi.

Vanhusneuvosto käsitteli Turun Eläkeläiset ry:n aloite-ehdotusta 16.3.2016 kokouksessaan (31 §) ja asettui yksimielisesti kannattamaan ko. aloite-ehdotusta.

Vanhusneuvoston selvityksen mukaan mm. Lahdessa rollaattorilla liikkuva saa matkustaa joukkoliikenteessä maksutta.

Vanhusneuvosto esittää näin ollen Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle, että turkulaisten rollaattorilla liikkuvien ikäihmisten bussimatkat muutettaisiin maksuttomiksi.

Näin toimien Turun kaupunki osoittaa arvostustaan yhtä veronmaksajaryhmäänsä eli kaupungin eläkeläisiä kohtaan.

Seudullinen joukkoliikenne, joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 9.8.2016:

Turun vanhusneuvoston lähettämässä aloitteessa esitetään, että rollaattoria käyttävä henkilö voisi jatkossa kulkea maksutta Turun joukkoliikenteessä. Vanhusneuvoston aloitteen liitteenä ovat allekirjoitukset seuraavilta järjestöiltä (yhteensä 141 allekirjoittanutta): Turun Eläkkeensaajat ry, Itä-Turun Eläkkeensaajat ry, Pahaniemen Eläkeläiset ry, Lounais-Suomen Loma ja Virkistys ry, Turun Poliisin Eläkeläiset ry, Turun kansalliset seniorit ry, Turun Kaupunkilähetys ry, Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry, Turun Seudun Merimieseläkeläiset ry, Valtion Eläkkeensaajat VES-TURKU ry, Turun seudun Nivelyhdistys ry, Turun seudun Senioriopettajat, Turun Kristilliset Eläkeläiset ry, Turun seudun Vanhustuki ry, JHL Eläkeläiset sekä Åbo svenska pensionärsklubb r.f.

Kesästä 2014 lähtien kaikki lippuasiat ovat yhteisiä Föli-alueella, eikä Turku yksin päätä lippujen hinnoista ja muista ehdoista. Tästä syystä aloite käsitellään koko Föliä koskevana.

Turun seudun joukkoliikenteessä tehdään vuositasolla noin 25 miljoonaa matkaa. Joukkoliikenteen houkuttelevuuden kulmakivi on nopeus. Tavoitteena on toteuttaa entistäkin sujuvammat reitit, lyhentää pysäkkiaikoja, lisätä etuisuuksia ja kaikin tavoin edistää sitä, että joukkoliikenne pystyisi ajallisesti kilpailemaan henkilöautoilun kanssa. Puhutaan massaliikenteestä, jossa suurin käyttäjäryhmä ovat työmatkalaiset.

Joukkoliikenteen tehtävä on tarjota sujuvaa, helppokäyttöistä ja edullista palvelua käyttäjilleen. Nopeatempoisen massaliikenteen ja erityisesti liikkumisrajoitteisia henkilöitä kiireettömästi palvelevan liikenteen yhteensovittaminen samalle linjalle on linja-autoliikenteessä lähestulkoon mahdotonta. Nopeatempoinen liikenne ei ole myöskään turvallinen rollaattorin kanssa liikkuessa.

Haluamme kehittää palvelulinjoja vastaamaan nykyistä paremmin ikääntyneiden ihmisten tarpeisiin. Keskustelemme tulevan talven aikana vanhusneuvoston ja sosiaalitoimen kanssa siitä, tulisiko palvelulinjat pitää nykyisenlaisesti joukkoliikenteen osana ja tehdäänkö muutoksia palvelualueisiin, siirrytäänkö kutsuohjaukseen jne. Tulee myös arvioida mahdollinen palveluliikenteen siirtäminen Fölistä sosiaalitoimen alaisuuteen. Tavoitteena on, että palveluliikenne palvelisi rollaattoria käyttäviä matkustajia luotettavasti ja kiireettömästi.

Fölin myötä seniorien arvokortin rinnalle tuli uutena alennuksena seniorien kausikortti. Seniorien joukkoliikenneliput ovat erittäin edulliset valtakunnallisillakin mittareilla mitattuna. Seniorit myös hyödyntävät kaikista käyttäjäryhmistä eniten kahden tunnin vaihtoaikaa.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että rollaattoria käyttäville matkustajille ei myönnetä maksuttomia matkoja sekä toteaa Turun vanhusneuvoston aloitteen käsitellyksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Heinosen Nordqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.