Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta11508.06.20165

6406-2016 (065, 633)

Lisätilaus joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmään; kuulutukset ja infomonitoreille tiedon tuottaminen

Tiivistelmä:

Ajoneuvoissa tapahtuvat automatisoidut pysäkkikuulutukset sekä ajoneuvojen sisänäyttötaulujen ohjaus mahdollistetaan lisähankinnalla joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmäkokonaisuuteen. Hankinta on arvoltaan 55 355,84 €.

Tksjlk § 115

Ympäristötoimiala, kehittämispäällikkö Jari Paasikivi 3.6.2016:

Osana sähköbussihankintaa toteutuu linjalla 1 mahdollisuus testata uusia asiakaspalvelun muotoja tarjoamalla asiakkaille infomonitorit ja pysäkkikuulutukset ajoneuvoissa. Joukkoliikenteen maksu- ja informaatiohankkeen kautta on pyydetty tarjous INIT gmbh:lta tarvittavien lisäominaisuuksien saamiseksi joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmään, jotta testit ja palveluparannukset voidaan toteuttaa.

Pysäkkikuulutuksien osalta on tarkoitus testata ulkokuulutuksia ajoneuvojen saapuessa pysäkille. Lisäksi nyt hankittava laitteisto ja järjestelmäkokonaisuus mahdollistaa myös sisäkuulutusten myöhemmän toteuttamisen yhdistämällä kokonaisuuteen soveltuvat sisäkaiuttimet ajoneuvoihin. Kuulutusten toteuttaminen vaatii sovelluskehitystyötä ja –päivitystä joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmän ajoneuvolaitteissa, jotta ennalta suunnitellut kuulutukset saadaan luotua, siirrettyä ajoneuvoihin ja osataan vapauttaa oikea-aikaisesti. Lisäksi kokoonpanoon tulee liitettäväksi vahvistin ajoneuvoihin tulevia kaiuttimia varten. Tämä osion arvo 7.233,70€

Infomonitoreissa on tarkoitus esittää sisältöä kertomalla niin reitin tulevista pysäkeistä, risteävien linjojen liikennetilanteesta ja lähdöistä kuin yleisempää informaatiota Turun tapahtumista, kaupungin tavoitteista ympäristöasioissa kuin tuoda esille asiakkaille myös Fölin ajankohtaisia asioita. Laitteisto mahdollistaa myös ulkoisen mainonnan tuomista mukaan, mikäli se näissä laitteissa halutaan toteuttaa. Autoihin tulevat näytöt koostuvat kahdesta kahden näytön kokonaisuudesta, joista toinen sijoittuu ajoneuvon etuosaan keskikäytävän yläpuolelle ja toinen tulee sijoittumaan keskiovien tuntumaan keskelle ajoneuvoa, jolloin asioiden näkyvyys voidaan varmistaa koko ajoneuvon osalta.

Tulevien pysäkkien esittämiseksi ajoneuvoissa tarvitaan joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmästä tietoa ajoneuvon ajamasta reitistä, määränpäästä ja tulevista pysäkeistä. Lisäksi paikkaan sidottujen mainosten tai tiedotteiden julkaiseminen vaatii jatkuvan paikkatiedon saattamista näyttölaitekokonaisuuden tietoon. Tarvittavien tietojen välittäminen 3. osapuolelle vaatii saadun tarjouksen mukaan työtä ja järjestelmäpäivityksiä 36.553,60€ arvosta. Tätä samaa tietoa ja rajapintaa voidaan hyödyntää muilla runkolinjoilla ja ajoneuvoissa, joihin tullaan myöhemmin mahdollisesti sijoittamaan joko joukkoliikenteen omia näyttötauluja tai esimerkiksi mainosrahoitteisia näyttökokoonpanoja.

Lisäksi kokonaisuuden toteuttaminen vaatii projektihallinta ja ajoneuvojen asennus- sekä kaapelointidokumentaation päivitystyötä, jonka suuruudeksi toimittaja on arvioinut 11.572,54€.

Lisätilaus maksetaan maksu- ja informaatiojärjestelmän kehittämiseen varatusta määrärahasta. 

Oheismateriaali 1INIT:n tarjous 2.6.2016

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 3.6.2016:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tilata INIT-lisäominaisuudet Turun seudun joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmään yhteishinnaltaan 55. 355,84€.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella tilauksella.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedINIT Innovative Informatikanwendungen in Transport-, Verkehrs- und Leitsystemen GmbH
tpvJokinen Martti
tpvJorasmaa Lauri
tpvKemppainen Seppo
tpvPaasikivi Jari
tpvTervonen Jouko