Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10218.05.20165

2641-2016 (633)

Linjan 600 lakkauttaminen ja linjan 2 jatkaminen Palomäkeen

Tiivistelmä:

Kohmoon rakennetaan kesällä 2016 joukkoliikennekatu joka mahdollistaa Littoistenjärven alueen joukkoliikennepalveluiden parantamisen. Joukkoliikennetoimisto on yhteistyössä Kaarinan kaupungin ja Liedon kunnan kanssa valmistellut alueelle linjamuutoksia, joilla kustannustehokkaasti parannetaan joukkoliikenteen palvelutasoa. Lautakunnalle esitetään, että se lakkauttaa linjan 600 talviliikennekauden 2016 alusta ja jatkaa linjan 2 Palomäkeen.

Tksjlk § 102

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 13.5.2016:

Tausta

Kohmoon rakennetaan kesällä 2016 joukkoliikennekatu, joka mahdollistaa bussilinjan jatkamisen Kohmosta Kaarinan puolelle. Littoistenjärven alueen joukkoliikennepalvelu huonontui kesällä 2014 tapahtuneiden linjamuutosten johdosta ja joukkoliikennekadulla halutaan varmistaa alueelle riittävän hyvä joukkoliikenteen palvelutaso. Joukkoliikennekadun rakentaminen mahdollistaa uuden joukkoliikenneyhteyden muodostamisen. Joukkoliikennetoimisto on suunnitellut Kaarinan kanssa eri vaihtoehtoja Littoisten alueen joukkoliikenteen järjestämiseksi. Kaarinan tekninen lautakunta on kokouksessaan 2.3.2016 § 31 päätynyt esittämään (liite 1) toteutettavaksi vaihtoehtoa, jossa linja 2 jatkaisi Palomäkeen ja korvaisi linjan 600. Liedon kunnanhallitus on antanut kokouksessaan 12.05.2016 § 186 muutoksesta lausunnon (liite 2), jossa se puoltaa muutoksen toteuttamista.

Muutosten toteuttamisen edellytyksenä on, että joukkoliikennekatu saadaan rakennettua aikataulun mukaisesti. Jos muutosta ei voida toteuttaa 26.9.2016 alkaen, tuodaan asia päätettäväksi lautakunnalle erillisenä asiana. Muutosten toteuttamiseen ja ajankohtaan vaikuttaa myös parhaillaan käynnissä oleva linjan 2 kilpailutus. Kilpailutuksessa on oletettu, että linja 2 kulkisi sopimuskauden, joka alkaa 1.1.2017, aikana Kohmosta Palomäkeen.

Kartta esitettävistä muutoksista on liitteenä 3 ja aikatauluesitys Palomäestä liitteenä 4. Linjan 2 Kohmoon päättyvistä vuoroista Kaarinan puolelle jatkaisi arkisin joka kolmas auto. Liikenne on suunniteltu järjestettäväksi niin, että sen hoitamiseen tarvitaan Turun sisäisen tarpeeseen nähden yksi lisäauto. Linjan 2 aikataulut ja käytettävät reittitunnukset tarkentuvat suunnittelun yhteydessä.

Muutoksen vaikutukset

Muutoksen myötä Palomäestä lähtevä linja kulkisi Turun kauppatorille eri reittiä. Linja 600 kulkee Turkuun Varissuon kautta ja linja 2 Kohmon kautta. Linjan 600 reitti ja uuden linjan 2 reitti (Avantista) Palomäestä kauppatorille ovat seuraavat:

600 Littoinen – Kauppatori

(Ahtonkaari- Avantintie - Loukinaistentie – Muurassuontie -) LITTOINEN - Muurassuontie - Alisippaantie - Sippaantie - Littoistentie - Uusi Littoistentie - Otto Korhosen katu - Karvataskunkatu - Littoistentie - Hintsa Knaapin katu - Vaalantie - VAALA - Vaalantie - Eestinkatu - Raadinkatu - Raatimiehenkatu - Maistraatinkatu - Kirjurinkatu - Pormestarinkatu - Karhunkatu - Mustionkatu - Lemminkäisenkatu - Kiinamyllynkatu - Hämeenkatu - Uudenmaankatu - Tuomiokirkkosilta - Aninkaistenkatu - Eerikinkatu KAUPPATORI T35.

2 Littoinen – Kauppatori

(Ahtonkaari- Avantintie - Loukinaistentie – Muurassuontie -) LITTOINEN - Muurassuontie - Alisippaantie - Sippaantie - Littoistentie - Uusi Littoistentie – Vanha Littoistentie – Menninkäisenkatu – Kaarinantie – Kohmontie - KOHMO- Vähärasinkatu - Kohmontie  - Jaanintie - Kuralankatu - Vanha Hämeentie - Chorellinkatu - Hämeentie - Hämeenkatu - Uudenmaankatu - Tuomiokirkkosilta - Aninkaistenkatu - Eerikinkatu - KAUPPATORI T33

Avantin yhteydet, jotka on nykyisin hoidettu linjan 600 jatkolla, hoidettaisiin ajamalla linjalla 610 lisävuoroja sekä osittain jatkamalla linjaa 2 Palomäestä Avantiin. Avantin aikataulut tarkentuvat suunnittelun myöhemmässä vaiheessa.

Muutoksen oleellisimmat vaikutukset ovat:

Muutoksen suurin hyöty on Littoistenjärven länsirannan alueen joukkoliikennepalveluiden oleellinen parantuminen. Alueen joukkoliikenteeseen on toivottu runsaasti parannusta ja toiveiden perusteella Kaarina on päättänyt rakentaa Kohmoon joukkoliikennekadun.

Kustannusvaikutukset

Linjan 600 lakkauttaminen on edellytys sille, että joukkoliikennejärjestelyistä ei aiheudu merkittävää lisäkustannusta.

Turun kaupungille muutokset eivät aiheuta kustannusmuutoksia. Nykyisin linjan 60 Palomäkeen jatkamisesta, eli linjasta 600, aiheutuva lisäkustannus jaetaan Liedon ja Kaarinan kesken. On tarkoituksenmukaista, että linjan 2 jatkamisesta aiheutuva lisäkustannus jaetaan samalla periaatteella.

Selkeyden vuoksi kustannukset esitetään seuraavassa bruttosummina ja ikään kuin ne muodostuisivat ainoastaan Kaarinan kaupungin ja Liedon kunnan alueella kulkevasta linjasta. Molemmat, sekä nykyinen linja 600 että tuleva linjan 2 jatko, tarvitsevat yhden lisäauton lisää Turun sisäisen linjan automäärään verrattuna.

Linjan 600 vuosikustannus on noin 380 000 euroa. Kustannus jakautuu lähes puoliksi Kaarinan ja Liedon kesken. Linjan 2 jatkamisen kustannus on myös noin 380 000 euroa, mutta linjan kulkiessa pidemmän matkan Kaarinan puolella aiheutuu tästä muutos kustannustenjakoon. Linjan 600 lakkauttamisen johdosta Avantin työmatkayhteyksiin joudutaan kuitenkin tekemään muutoksia joista aiheutuu noin 40 000 euron lisäkustannus. Kun huomioidaan muuttuva kustannustenjako ja Avantin yhteyksien muutostarve on muutos Liedon osalta kustannusneutraali. Kaarinan osalta lisäkustannus on noin 40 000 euroa vuositasolla.

Kustannuksissa tulee huomioida, että linjan 2 kilpailuttaminen on parhaillaan käynnissä ja lopullinen hintataso varmistuu kilpailutuksen ratkettua.

Liite 1Kartta Littoisten alueen linjojen muutoksista

Liite 2Linjan 2 uusi aikataulu Littoisista

Oheismateriaali 1Kaarinan teknisen lautakunnan päätös 2.3.2016 § 31

Oheismateriaali 2Liedon kunnanhallituksen päätös 9.5.2016 § 186

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 13.05.2016:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää

Lisäksi lautakunta päättää, että linjan 2 jatkamisen kustannus jaetaan Kaarinan kaupungin ja Liedon kunnan kesken nykyisen käytännön mukaisesti ja että Avantin alueen liikenteestä aiheutuva lisäkustannus kohdistetaan Liedon kunnalle myös nykyisen käytännön mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tpvAlin Seppo
tiedReinvall Timo


Liitteet:

Tksjlk § 102
Liite 1:Kartta Littoisten alueen linjojen muutoksista
Liite 2:Linjan 2 uusi aikataulu Littoisista