Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10518.05.20168

505-2016 (033, 633)

Liityntäliikennekokeilu Lounais-Suomen Taxidata Oy:n kanssa

Tiivistelmä:

Joukkoliikennetoimisto on valmistellut yhdessä Lounais-Suomen Taxidata Oy:n kanssa taksi- ja bussimatkan yhdistävää kokeilua. Kokeilu on tarkoitus toteuttaa Raisiossa 1.9.-31.12.2016 välisenä aikana. Liikennevirasto on myöntänyt hankkeelle valtionavustusta ostopalveluihin, minkä lisäksi hanke edellyttää joukkoliikennetoimiston omaa työpanosta. Joukkoliikennelautakunnalle esitetään, että se hyväksyy kokeilun toteuttamisen.

Tksjlk § 105

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 10.5.2016:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta hyväksyi 20.1.2016 § 5 valtionavustuksen hakemisen liikkumisen ohjauksen hankehaussa. Päätöksen jälkeen avustusta haettiin Fölitaksi-kokeiluun, jossa yhdistetään linja-autoliikennettä ja taksiliikennettä uudella tavalla asiakastarpeen pohjalta. Kokeiluliikenne täydentää hiljaisten ilta- ja viikonloppuaikojen joukkoliikennetarjontaa, parantaa palvelutasoa ja vähentää yksityisautoilun tarvetta. Hakemusta ja kokeilua on valmisteltu yhdessä Lounais-Suomen Taxidata Oy:n kanssa.

Hakemuksen perusteella Liikennevirasto on 29.2.2016 myöntänyt Turun kaupungille valtionavustusta enintään 77.400 euroa (avustukseen sisältyy arvonlisävero). Valtionavustuksen kokonaismäärä on enintään 75 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Valtionavustusta voidaan käyttää hankkeen suunnitteluun, konseptointiin ja markkinointiin. Myönnettyä valtionavustusta ei saa käyttää ”liityntälipputuotteen toteuttamistyöhön” eli liikenteen ostamiseen.

Kokeilun sisältö

Hanketta on valmisteltu niin, että kokeilu toteutetaan Raision kaupungin alueella. Raisio on kooltaan sopivan kokoinen, kompakti ja kokeilun kannalta helposti hallittavissa. Tiiviin keskustan lisäksi siellä on myös alueita, joissa tarvitaan ilta- ja viikonloppuliikennettä täydentävää liikennettä.

Kokeilu toteutetaan Raision kaupungin alueella 1.9.-31.12.2016 välisenä aikana. Palveluaika on maanantaista perjantaihin kello 16.00 – 22.00 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 8.00 – 18.00.

Palvelun voi tilata myöhemmin määriteltäviin Raision keskustaan tuleviin ja sieltä lähteviin Föli-vuoroihin.

Pysäkit 2009 ja 2010 Raision keskustassa toimivat liityntäpisteinä (taksi tuo tai jättää näille pysäkeille).

Taksikuljetus on saatavilla noin tunnin välein ja kuljetus on tilattava tuntia ennen matkaa puhelimella taksikeskuksesta. Tilauksen yhteydessä taksikeskus antaa asiakkaalle varausnumeron, jolla voi tarvittaessa todistaa taksitilauksen.

Asiakkaan on otettava huomioon, että taksikeskuksella on oikeus yhdistää samasta suunnasta tulevia matkoja eikä yhdisteltyjen matkojen kokonaisuus ole välttämättä vielä tiedossa tilausta tehtäessä. Matkoja voi yhdistellä asiakkaan kannalta kohtuullisesti. Jos esimerkiksi matka asunnolta Raision keskustaan kestää normaalisti 10 minuuttia, voi yhdistelty matka kestää enintään 30 minuuttia.

Hinnoittelu ja maksaminen

Föli-liikenteessä asiakas maksaa normaalin asiakashinnan (kertamaksu tai arvo-/kausikortti). Taksissa asiakashinta on aina 5 euroa /matka. Normaalia taksin ennakkotilausmaksua ei peritä. Taksin saama korvaus on 13 €/matka, ja erotuksen asiakashintaan maksaa Raision kaupunki (Raision kaupunginhallitus 29.3.2016 § 100). Hinnoittelun lähtökohtana on ollut, että invataksit rajataan kokeilun ulkopuolelle.

Kokeilu aloitetaan yksinkertaisella mallilla, jossa bussissa maksetaan ainoastaan bussimatka ja taksissa taksimatka. Tällöin ei tarvita rahojen clearausta eri toimijoiden kesken Jos matkan haluaa maksaa yhdellä kerralla, on käytettävä Fölin mobiililippua. Mobiililippusovelluksen toimittaja tekee rahojen clearauksen.

Jos asiakas maksaa taksissa käteisellä, hänelle tulostetaan ”sopimusasiakas”-kuitti. Jos asiakas maksaa Föli-mobiililippusovelluksella, matka kirjataan yhtiölaskutuksena. Raision kaupungin subventio maksetaan ainoastaan matkoista, jotka voidaan todentaa taksien käyttämästä rahastusjärjestelmästä. Lounais-Suomen Taxidata hakee subvention suoraan Raision kaupungilta, mutta matkustus kokeilun aikana raportoidaan myös Joukkoliikennetoimistolle.

Tekniset ratkaisut

Kokeilun aloittaminen ei edellytä uusia teknisiä ratkaisuja. Tavoitteena on kuitenkin myös kehittää uusia ratkaisuja, jotka asiakkaan näkökulmasta lisäävät joukkoliikenteen houkuttelevuutta (mm. matkan tilaaminen ja reitin suunnittelu sekä lipputuotteet) ja joukkoliikenteen järjestäjän näkökulmasta helpottavat prosesseja (mm. rahojen clearaus). Uusien teknisten ratkaisujen on oltava sellaisia, että ne tukevat kokeiluajan jälkeen toteutettavia ratkaisuja.

Hankkeen aikana esitetään hankittavaksi INIT:n tarjoama taksirajapinta ja mobiililippusovelluksen toteuttaneen iQ Payments Oy:n tarjoama laajennus sovelluksen tarkastusominaisuuksiin. Nämä ratkaisut mahdollistavat yhdistetyn taksi+bussi –matkan maksamisen yhdellä kerralla joko taksissa tai bussissa. Taksirajapintaan liittyviä teknisiä ratkaisuja voidaan hyödyntää myös myöhemmin mahdollisesti tarvittavissa vyöhykepohjaisissa bussimaksiussa.

Hankkeen budjetti

Valtionavustusta myönnettiin haettua vähemmän, joten suunniteltu kokonaisuus on supistettava myönnetyn tuen mukaiseksi. Kokonaisbudjetti on 103.000 euroa (sis.alv), josta oman työn osuus on n. 20.600 euroa, ja ostopalveluihin on arvonlisäveron jälkeen käytettävissä 62.420 euroa. Ostopalveluina hankitaan INIT:n taksirajapinta (n. 30.000 euroa) ja iQ Payments Oy:n tarkastusominaisuuksien laajennus (n. 10.000 euroa). Hankkeen onnistuminen edellyttää tehokasta markkinointia, johon varataan 20.000 €.

Ohjausryhmä

Hankehakemuksen mukaan hankkeella asetetaan ohjausryhmä, johon kutsutaan edustus joukkoliikennetoimistosta, kokeilualueen kunnista tai kunnasta, Lounais-Suomen Taxidata Oy:stä, mahdollisista muista yhteistyökumppaneista ja Liikennevirastosta.

Oheismateriaali 1Raision kaupunginhallituksen päätös 29.3.2016 §100

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJokinen Martti
tiedJoukkoliikennetoimiston henkilökunta
tiedLiikennevirasto
tiedLounais-Suomen Taxidata Oy
tiedRaision kaupunki
tpvKemppainen Seppo