Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta7113.04.20166

222-2016 (633)

ELY-keskuksen lausuntopyyntö J. Vainion Liikenne Oy:n reittiliikenneluvan muutoshakemuksesta

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt lausuntoa J. Vainion Liikenne Oy:n reittiliikenneluvan muutoshakemuksesta 8.4.2016 mennessä. Viranomaista pyydetään ottamaan kantaa yhden vuoron pysäkkiesityksiin, jossa liikennöintiin käytettäisiin tapahtumapäivinä Logomon ja tulevaisuudessa Kaupunginteatterin pysäkkejä. Lautakunnalle ehdotetaan, että se puoltaa hakemuksen hyväksymistä ja samalla tarkentaa yleisesti Föli-pysäkkien käytettävyyttä reittiliikenteessä.

Tksjlk § 71

ELY-keskuksen lausuntopyyntö on nähtävillä kokouksen sihteerillä.

 

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 8.4.2016:

 

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt lausuntoa J. Vainion Liikenne Oy:n reittiliikenneluvan muutoshakemuksesta (VARELY/1021/06.06.06/2012) 8.4.2016 mennessä. Lausunnolle on saatu lisäaikaa niin, että lausunto voidaan käsitellä lautakunnan kokouksessa 13.4.2016. Lausunto on valmisteltu joukkoliikennetoimiston ja liikennesuunnittelun yhteistyössä, jolloin siinä tulee samalla huomioitua katuverkon käytettävyys.

 

Reittiliikennelupa on myönnetty Turku – Helsinki väliseen liikenteeseen, jossa normaalisti käytetään Turussa lähtö- ja saapumispysäkkinä linja-autoasemaa. ELY-keskus pyytää Turun kaupunkia ottamaan kantaa vuoron Tku-Hki M-S 22:15 pysäkkiesityksiin – tapahtumailtoina vuoroa esitetään ajettavaksi pysäkkien 1016 ’Logomo’ ja 338 ’Kaupunginteatteri’ kautta. Kaupunginteatterin pysäkki otettaisiin käyttöön teatterin toiminnan taas käynnistyttyä. Pysäkkejä ei käytettäisi ajantasaukseen.

 

Erityisesti ELY-keskus pyytää ottamaan kantaa joukkoliikennelain 22 §:ään ja seuraaviin kysymyksiin:

 

Aiheuttaako haettu reittiliikenne jatkuvaa ja vakavaa haittaa nykyiselle sopimusliikenteelle?

 

Kyseessä on yksi vuoro, ajankohta on myöhäinen ja kyseessä on pikavuoroliikenteen omainen reittiliikenne. Näistä syistä haettu liikenne ei aiheuttaisi jatkuvaa ja vakavaa haittaa nykyiselle sopimusliikenteelle.

 

Vaikuttaako hakemuksen mukainen liikenne jollain tavalla kunnan/ toimivaltaisen viranomaisen järjestämään liikenteeseen?

 

Hakemuksen mukainen liikenne ei oleellisesti vaikuta viranomaisen järjestämään liikenteeseen. Vaikutukset ilmenevät lähinnä käytettävien pysäkkien 1016 ja 338 käytettävyydessä.

 

Ovatko haetut reitit ja pysäkit kunnan katuverkolla/maantiellä käytettävissä liikennöintiin?

 

Hakemuksessa ei ole eritelty mitä reittiä Logomolta ajettaisiin Kaupunginteatterille ja edelleen Linja-autoasemalle. Jos liikenne kulkee reittiä ”Pysäkki 1016 - Köydenpunojankatu - Puistokatu - Itäinen Rantakatu - Pysäkki 338 - Hämeenkatu – Aninkaistenkatu – Linja-autoasema” pitäisi reittien olla käytettävissä. Jos liikenteessä halutaan käyttää muita reittejä, tulee asiasta neuvotella liikennesuunnittelun kanssa.

Haetut pysäkit ovat nykyisellä kuormitusasteella käytettävissä liikennöintiin. Koska kyseessä on Föli-liikenteen käyttämät pysäkit voi tilanne kuitenkin muuttua tulevaisuudessa. Föli-pysäkit ovat pääsääntöisesti varattuja kaupunkiliikenteen käyttöön. Koska hakemuksessa on kyse yhdestä vuoroparista ja ajankohta on myöhäinen, voidaan pysäkit antaa myös reittiliikenteen käyttöön tässä tapauksessa. Samalla tulee kuitenkin huomioida, että joukkoliikenneviranomaisen järjestämä liikenne voi muuttua tulevaisuudessa niin, että pysäkkejä 1016 ja 338 tarvitaan enemmän. Tällöin Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen järjestämä liikenne on näiden pysäkkien ensisijainen käyttäjä. Hakijan tulee huomioida myös, että Köydenpunojankatu menee vuonna 2019 remonttiin osana VR-konepajan kaava-alueen toteutusta. Katu on tuolloin urakka-aluetta eikä pysäkki 1016 ole käytettävissä.

 

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 13.4.2016:

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää ilmoittaa Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle lausuntonaan, että se puoltaa J. Vainion Liikenne Oy:n reittiliikennekuvan muutoshakemuksen hyväksymistä. Samalla tulee kuitenkin huomioida, että joukkoliikenneviranomaisen järjestämä liikenne voi muuttua tulevaisuudessa niin, että pysäkkejä 1016 ja 338 tarvitaan enemmän. Tällöin Turun seudullisen joukkoliikenneviranomaisen järjestämä liikenne on näiden pysäkkien ensisijainen käyttäjä.

 

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedSiirto Tapio