Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta5823.03.201613

2998-2016 (032)

Matkakortin käsittelymaksu

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että 1.5.2016 alkaen otetaan käyttöön kuuden euron suuruinen matkakortin käsittelymaksu. Maksu peritään, kun asiakas haluaa yhdistää asiakastilillään olevan matkustusoikeuden uuteen matkakorttiin.

Tksjlk § 58

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 14.3.2016:

Turun seudun joukkoliikenteessä siirrytään tunnistepohjaiseen matkakorttijärjestelmään kevään 2016 aikana. Uudessa järjestelmässä asiakkaan ostama matkustusoikeus ei ole riippuvainen matkakortista, koska matkustukseen oikeuttavat tiedot sijaitsevat taustajärjestelmässä. Muutos mahdollistaa asiakaspalvelutason nostamisen, sillä ostettu matkustusoikeus voidaan palauttaa käyttöön, vaikka matkakortti vaurioituisi tai häviäisi. Aikaisemmin tällainen ei ole ollut mahdollista, koska kaikki tiedot oli tallennettu matkakortille.

Matkustusoikeuden (kauden tai arvon) siirtäminen uudelle matkakortille tarkoittaa käytännössä sitä, että uusi matkakortti yhdistetään olemassa olevaan asiakastiliin. Tästä aiheutuu nykytilanteeseen verrattuna lisätyötä asiakaspalvelupisteessä, jota kompensoimaan olisi syytä ottaa käyttöön matkakortin käsittelymaksu. Vastaavanlainen maksu on esimerkiksi Tampereen ja Oulun joukkoliikenteessä viisi euroa ja Helsingin Seudun Joukkoliikenteessä kuusi euroa.

Matkakortin käsittelymaksu ei korvaa matkakortin lunastusmaksua, joka perustuu matkakortin hankintakustannusten kattamiseen. Turun seudun joukkoliikenteessä olevien matkakorttien fyysiselle toimivuudelle annetaan kolmen vuoden takuu. Jos kortti teknisen vian johdosta lakkaa toimimasta kolmen vuoden sisällä hankintahetkestä, asiakas saa uuden matkakortin ilman lunastusmaksua. Tällaisissa tapauksissa myöskään matkakortin käsittelymaksua ei ole syytä periä.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 14.3.2016:

EhdotusTurun seudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Turun seudun joukkoliikenteessä otetaan käyttöön kuuden euron suuruinen matkakortin käsittelymaksu 1.5.2016 alkaen. Maksu peritään, kun asiakas haluaa yhdistää asiakastilillään olevan matkustusoikeuden (kausi tai arvo) uuteen matkakorttiin.

Käsittelymaksu ei vaikutta voimassa olevaan matkakortin lunastusmaksuun, joka peritään uudesta matkakortista. Jos asiakas joutuu ottamaan uuden matkakortin sen takia, että kortti teknisen vian johdosta lakkaa toimimasta kolmen vuoden sisällä sen hankinnasta, asiakastilin tiedot yhdistetään uuteen korttiin ilman käsittelymaksua.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedFöli-kuntien yhteispalvelupisteet
tpvJokinen Martti
tiedWestern Systems Oy
tiedJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tiedYmpäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne