Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta3602.03.20165

12612-2015 (633)

Liedon linjojen kesäaikataulut 2016

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 16.12.2015 § 239 seudullisen joukkoliikenteen kesäaikatauluista. Päätöksessä todettiin pääsääntöisesti noudatettavan kesän 2015 aikatauluja kuitenkin siten, että talvikaudelle tehdyt muutokset otetaan huomioon. Liedon kanssa on suunniteltu muutoksia Liedon linjojen aikatauluihin kesäaikataulukaudeksi 2016.

Tksjlk § 36

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 26.2.2016:

Joukkoliikennetoimisto on yhteistyössä Liedon kunnan kanssa suunnitellut pienimuotoisia tarkennuksia Liedon joukkoliikenteeseen. Muutoksia on suunniteltu toteutettavaksi kesäaikataulukauden, kesäkauden ja koulujen syksyllä 2016 alkavan lukuvuoden alusta. Talvikauden 2016 – 2017 aikataulut päätetään myöhemmin kevään 2016 kuluessa, mutta koska Fölin kesäkauden aikataulukirja sisältää myös koulujen lukuvuoden aikaista liikennettä, on tarkoituksenmukaista päättää muutoksista tässä vaiheessa jolloin muutokset voidaan vielä huomioida kesän aikataulukirjassa.

25.4.16 voimaan tulevat muutokset

Liedon kunta ja seudullinen joukkoliikenne ovat saaneet palautteita Turun ja Liedon välisten yövuorojen vähyydestä, joten linjalle 6 esitetään lisättäväksi perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisiin öihin yksi vuoropari. Lisättävien vuorojen lähtöajat ovat Liedosta klo 1:00 ja Turusta klo 1:30. Kustannuslisäys vuositasolla on noin 6400 euroa.

6.6.2016 voimaan tulevat muutokset

Koulujen lomapäivien aikana on ajettu linjoja L12 ja L13. Linjalle L12 esitetään reittimuutosta siten, että Tarvasjoelle ajetaan Hämeen Härkätien läntistä haaraa (mt 2230) itäisen haaran (mt 2250) sijaan, kuitenkin siten, että vuoro käy Tarvashovilla asti ennen Liedonperäntielle menoa. Iltapäivän paluu vuorolla ajetaan vastaavasti päinvastaiseen suuntaan. Linjalla L13 ajetaan vuoropari Littoisten ja keskustan välillä. Tarve on osoittautunut sen verran vähäiseksi, että esitetään kyseinen vuoropari ajettavaksi vain perjantaisin. Maanantaista torstaihin linjan L13 vuoron ajaksi esitetään ajettavaksi kutsuliikennettä, joka mahdollistaa laajemman palvelualueen lietolaisille. Muutokset ovat kustannusneutraaleja.

16.8.2016 voimaan tulevat muutokset

Linjan L5 aamuvuorojen aikatauluongelmien vuoksi esitetään, että Yliskulmalta klo 7:20 ja Tarvasjoelta klo 7:40 lähtevät vuorot aikaistetaan viidellä minuutilla. Kustannuslisäys vuositasolla on noin 700 euroa.

Linjan L5 vuoroa klo 14:40 Jokilaakson koululta Koulukeskuksen ja Saukonojan kautta Liedonperäntien/Paappalantien risteykseen esitetään jatkettavaksi Tarvasjoen koululle. Tarvasjoen koululta auto jatkaa klo 15:30 Tarvasjoen keskustan kautta Hämeen Härkätietä ja Hämeentietä (VT10) Yliskulmalle. Kustannuslisäys vuositasolla on noin 4300 euroa.

Nykyistä linjan L3 vuoroa klo 14:45 Koulukeskukselta Ilmaristen kautta Paavolaan esitetään muutettavaksi siten, että Koulukeskukselta lähdetään klo 14:50 linjalla L7 Jokilaakson koulun, Kisakallion, Teijulan ja Vilkkimäen kautta Ilmaristen koululle. Ilmaristen koululta auto jatkaa klo 15:10 linjalla L4 Haaganmäen, Rauhakylän, Aseman, Vintalan ja Teijulan kautta Koulukeskukselle. Lisäksi esitetään, että Ilmaristen koululta lähtee linjan L3 vuoro klo 15:10 Pahkamäen kautta Päivästöön, Arosuolle ja Paavolaan. Muutoksen kustannuslisäys vuositasolla on noin 3300 euroa.

Linjan L9 aamun ensimmäinen vuoro lähtee Vintalantien ja Kaurinkoskentien risteyksestä ajamaan lenkkiä Kaurinkoskelle ja Lapinkulmalle jatkuen Pahkamäen koululle. Liedon kunnalle on esitetty toiveita, että kyseistä lenkkiä muutettaisiin hieman. Nykyisin reitti kulkee Kaurinkoskentieltä Nummelantien kautta Lapinkulmantielle, josta Vintalantielle. Ehdotettu reittimuutos kulkisi Nummelantieltä Lapinkulmantien kautta Laukkaniityntielle, josta Rantatien kautta takaisin Lapinkulmantielle ja edelleen Vintalantielle. Muutos lisää ajoaikaa kymmenellä minuutilla ja reittipituutta noin viidellä kilometrillä. Esitetty muutos lisää ostokustannuksia 1 100 euroa vuositasolla. Linjan aikataulu ei mahdollista em. lisäyksen tekemistä muihin Lapinkulman vuoroihin. Lisäksi iltapäivän vuorolle klo 16:05 koulukeskukselta on esitetty reittimuutos siten, että vuoro kulkee Teijulan kautta. Tämä muutos on kustannusneutraali.

Tulevan lukuvuoden alkaessa Yliskulman alueen oppilaita alkaa käydä koulua Tarvasjoen koululla, jolloin tulee tarvetta järjestää koulukuljetuksia Hämeentien varrelta koululle. Lisäksi on esitetty toive saada yhteys Liedon keskustasta Tarvasjoen koululle. Nämä tarpeet saadaan hoidettua lisäämällä linjalle L11 Liedon keskustasta klo 7:05 lähtevä vuoro. Vuorolle esitetään reitiksi Hyvättyläntie (Seurakuntatalon pysäkki) – Hämeentie – Hämeen Härkätie (mt 2230) – Tarvasjoen koulu. Vuotuinen kustannuslisäys on noin 3 500 euroa.

Linja L11 on ajanut Yliskulman koululta Rahkasuontielle yhden vuoroparin. Tämän vuoroparin tarve poistuu syyslukukauden alkaessa, joten sen ajaminen lopetetaan. Tästä syntyy kustannussäästöä noin 3 000 euroa vuositasolla.

Yhteenveto

Tehtävät muutokset lisäävät Liedon joukkoliikenteen budjetoitua summaa n. 16,5 tuhannella eurolla vuodessa. Tästä n. puolet kohdistuu vuodelle 2016. Tehtävillä muutoksilla saadaan kuitenkin tehostettua koulukyytien järjestämistä ja kokonaisuutena kustannusvaikutus kunnalle on pienempi. Lisäksi voidaan huomioida, että kokonaisuutena muutosten kustannusvaikutus on pieni verrattaessa koko liikenteen ostobudjettiin n. 1,9 miljoonaa euroa vuodessa.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 26.2.2016:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että Liedon aikatauluihin tehdään esittelytekstissä mainitut muutokset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiedon kunta
tiedJorasmaa Lauri
tpvKortelainen Niko
tpvTervonen Jouko