Laatulupaus

 

 

 

Joukkoliikennelain (869/2009) 48 §:n mukainen

 

 

Tarjottavat liikennepalvelut

 

Turun kaupunki toimii joukkoliikenteen toimivaltaisena seudullisena lupaviranomaisena Turun kaupunki-seudun alueella (Kaarina, Lieto, Naantali, Raisio, Rusko ja Turku). Lisäksi Turun kaupunki järjestää tilaaja-tuottaja-mallin mukaisesti Turun kaupunkiseudun sisäiset kaikille avoimet linja-autoliikennepalvelut.

 

Tämä laatulupaus koskee Turun kaupunkiseudun sisäistä sopimusliikennettä (Föli), jonka Turun seudulli-nen joukkoliikennetoimisto suunnittelee ja hankkii. Liikennettä hoitavat sopimusliikennöitsijät. Muu kaupunkiseudun rajan ylittävä liikenne perustuu siirtymäajan liikennöintisopimuksiin ja ELY-keskuksen kilpailuttamiin sopimuksiin. Niiden osalta laatulupauksen antavat kyseiset liikennöintiyritykset.

 

 

Palveluista sekä niiden muutoksista ja peruutuksista tiedottaminen

 

Turun kaupunkiseudun linja-autoliikenteen aikataulut löytyvät Turun seudun joukkoliikenteen verkkosivuilta www.foli.fi sekä painetuista kotiin jaettavista aikataulukirjoista. Lisäksi aikataulukirjoja myydään joukkoliikenteen palvelutoimistossa (Aurakatu 5, Turku), Skanssin Monitorissa ja kuntien palvelupisteissä. Pysäkkikohtaiset aikataulut löytyvät Turun seudun joukkoliikenteen internetpalvelusta. Palveluistamme, liikennemuutoksista sekä poikkeustilanteista tiedotamme Turun seudun joukkoliikenteen verkkosivuilla www.foli.fi.

 

 

Liput ja niiden hinnat

 

Turun seudun joukkoliikenteen lippuvalikoimaan kuuluvat mm. Fölin matkakortille ladattavat liput (arvokortti, kausikortti, tuplakortti), kertaliput sekä matkailijaliput. Kuljettajat myyvät kertalippuja ja yhden vuorokauden matkailulippuja linja-autoissa. Linja-autoissa maksutapana hyväksytään vain käteinen raha. Matkakorttia voi ladata Fölin palvelu- ja latauspaikoissa, linja-autoissa ja internetissä.

 

Fölin mobiililippusovelluksen kautta on ostettavissa kerta- ja matkailijalippuja. Maksutapoina mobiilisovel-luksessa ovat iQ-maksu, pankki- ja luottokortti sekä puhelinoperaattorin puhelinlasku.

 

Tietoa Turun seudun joukkoliikenteen lipuista ja hinnoista on verkkosivuillamme www.foli.fi, painetuissa aikataulukirjoissa, palvelupisteissä, pysäkeillä ja busseissa.

 

Oy Matkahuolto Ab:n myymät Turun seudun seutuliput ovat käytössä liikenteessä, joka kulkee Föli-alueen rajojen yli Paraisten, Paimion, Sauvon, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten ja Auran suuntaan. Näistä kunnista voi matkustaa Föli-alueelle seutulipulla. Jos Föli-alueen sisällä vaihtaa toiseen bussiin, seutulipun rinnalle on hankittava rinnakkaiskortti, jolla voi matkustaa Föli-alueen sisällä ilman lisämaksua. Rinnakkaiskortin saa Turun seudun joukkoliikenteen palvelutoimistosta, yhteispalvelu Monitorista ja Föliin kuuluvien kuntien palvelupisteistä. Mukana pitää olla seutulippu ja sen latauskuitti. Ensimmäisellä kerralla kortista peritään 5 euron lunastusmaksu, mutta kortin lataaminen on ilmaista. Rinnakkaiskortti tehdään Turun seudun seutulipulle, Turun seudun opiskelijaseutulipulle, Salon ja Turun väliselle

SaTuSa-työmatkalipulle (myös Marttilasta ja Kemiönsaarelta) sekä Loimaa-Turku-työmatkalipulle.

 

 

Informaatiojärjestelmät

 

Turun seudun joukkoliikenne on kytketty reaaliaikaiseen informaatiojärjestelmään. Informaatiota jaetaan reaaliaikaisesti linja-autopysäkeille, mobiilipalveluihin ja internetsivuillemme www.foli.fi. Tiedot bussien liikkumisesta ovat käytettävissä reaaliaikaisesti ja tietoa hyödynnetään muun muassa reittioppaassa, pysäkkikohtaisissa aikatauluissa ja bussien liikkumista esittävässä karttapohjaisessa palvelussa.

 

 

Käytettävät ajoneuvot ja eri väestöryhmien tarpeiden huomioon ottaminen

 

Lähes kaikki Turun seudun joukkoliikenteen linja-autoliikenteessä käytettävät linja-autot ovat matalalattiaisia. Kaikissa näissä linja-autoissa on mahdollisuus lastenvaunujen kuljettamiseen sekä erikseen varatut paikat näkövammaisille sekä liikuntarajoitteisille. Osaa Liedon ja Naantalin sisäisistä linjoista liikennöidään erityisolosuhteista johtuen korkealattiaisilla pikkubusseilla, joissa ei ole erikseen tilaa lastenvaunuille tai erityisiä paikkoja näkövammaisille eikä liikuntarajoitteisille. Kuljettajat avustavat mahdollisuuksien mukaan näkövammaisia ja liikuntarajoitteisia asiakkaita.

 

Bussipysäkit

 

Pysäkit on merkitty paikallisliikenteen keltaisella liikennemerkillä. Katoksellisilla pysäkeillä on tietoa aikatauluista, reiteistä ja hinnoista.

 

 

Asiakastyytyväisyyden mittaaminen

 

Mittaamme asiakastyytyväisyyttä kolme kertaa vuodessa. Tulosten perusteella arvioimme yhdessä liikenteenharjoittajien kanssa keinoja parantaa asiakastyytyväisyyttä.

 

 

Valitusten käsittely, maksun palautus, sopimuksen purku ja vahingonkorvaukset

 

Virheelliset arvolippuveloitukset voidaan palauttaa matkakortille tai hyvittää käteisellä joukkoliikenteen palvelutoimistossa (Aurakatu 5, Turku). Matkakorttiin liittyvät selvityspyynnöt on tehtävä kahden (2) kuukauden kuluessa tapahtuneesta joukkoliikenteen palvelutoimistoon, Skanssin Monitoriin tai kunnan palvelupisteeseen.

 

Force majeure –tilanteiden, kuten luonnononnettomuuden tai bussiliikennettä koskevan lakon tai työnseisauksen aiheuttaman laajan linja-autoliikenteen keskeytymisen osalta annetaan erilliset hyvitysohjeet, mutta pääsääntöisesti ne eivät oikeuta korvauksiin. Liikennehäiriöt, esimerkiksi vuoron tai sen osan puuttuminen tai etuajassa tai myöhässä tuleminen eivät oikeuta korvauksiin.

 

Asiakaspalautetta voi antaa Turun kaupungin käyttämän Paikalla palautepalvelun (www.turku.fi/paikalla) kautta tai postittamalla palautteet joukkoliikennetoimistoon (Turun kaupunki, Seudullinen joukkoliikenne, PL 355, 20101 Turku). Palautteisiin vastataan ensisijaisesti asiakkaan toivomaa kanavaa käyttäen viimeistään 14 päivän kuluessa palautteen saapumisesta.

 

 

 

TURUN SEUDUN JOUKKOLIIKENNE

Sirpa Korte

joukkoliikennejohtaja