Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta1910.02.20166

6808-2015 (633)

Linjan 20 reittimuutos

Tiivistelmä:

Linja 20 on ollut iltapäivisin kuluvan talvikauden aikana toistuvasti myöhässä. Aikataulujen pitävyyden korjaamiseksi linjalle esitetään reittimuutosta, joka lyhentää ajettavaa linjaa ja siten nopeuttaa etenemistä. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 19

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 5.2.2016:

Seudullinen joukkoliikenne on todennut linjan 20 olevan huomattavasti myöhässä iltapäivisin. Linjalla on 40 minuutin vuoroväli muutoin, paitsi ruuhkatunteina ajetaan 20 minuutin vuorovälein. Asiasta on tullut useita asiakaspalautteita, joiden mukaan linja on ollut pahimmillaan myöhässä lähes 20 minuuttia eli vuorovälin verran. Aikataulutäsmällisyys on yksi tärkeimmistä tekijöistä joukkoliikenteessä.

Linjan reitti kulkee Muhkurista Naantalin pikatien, Köydenpunojankadun, Aninkaistensillan, Läntisen Pitkäkadun, Humalistonkadun, Puutarhakadun ja Aurakadun kautta Kauppatorille. Paluu on tapahtunut Eerikinkadun kautta Humalistonkadulle ja edelleen päinvastaista reittiä Muhkuriin. Reitille osuu useita liikenteellisiä pullonkauloja, joita ovat Naantalin pikatien ja Köydenpunojankadun risteys, Aninkaistensillan alue, Läntisen Pitkäkadun ja Humalistonkadun risteys sekä Puutarhakadun ja Aurakadun risteys. Edellä mainitut kohdat ovat iltapäivisin erittäin ruuhkaisia, ja se estää linjan etenemisen aikataulun mukaisesti.

Seudullinen joukkoliikenne esittää tilanteen korjaamiseksi reittimuutosta siten, että Aninkaistensillalta linja kulkee Aninkaistenkatua Maariankadulle jatkuen Kauppiaskatua Yliopistonkadulle, jossa Kauppatorin pysäkkinä T53. Muhkuriin reitti kulkee Yliopistonkadulta Aurakatua Maariankadulle, josta Aninkaistenkadun kautta Aninkaistensillalle jatkuen nykyistä reittiä Muhkuriin. Seudullinen joukkoliikenne on selvittänyt nykyiseltä reitiltä poisjäävän osuuden Läntisellä Pitkäkadulla tapahtuvien nousujen määrän. Vuoden 2015 aikana on osuudelta keskimäärin noussut yksi matkustaja joka neljännelle vuorolle. Läntisellä Pitkäkadulla liikennöi jatkossakin palvelulinja P3. Koska kyseessä on akuutti ongelma, seudullinen joukkoliikenne esittää reittimuutoksen voimaan tulemista maanantaista 15. helmikuuta alkaen. Muutoksella linjareitti lyhenee, jolloin nykyisellä aikataululla ehtii paremmin. Aikataulut säilyvät entisellään. Muutoksella ei ole oleellista vaikutusta kustannuksiin.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.2.2016:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että linjan 20 reitti muutetaan 15.2.2016 alkaen kulkemaan osuudella Anikaistensilta – Aninkaistenkatu – Maariankatu – Kauppiaskatu – Yliopistonkatu – Kauppatori T53 sekä paluusuunnassa Kauppatori T53- Aurakatu – Maariankatu – Aninkaistenkatu – Aninkaistensilta ja että muilta osin reitti säilyy entisellään.

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti ja että päätös toimeenpannaan odottamatta lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSL-Autolinjat
tiedJorasmaa Lauri
tiedKorte Sirpa
tiedMartinez Sinikka
tpvTervonen Jouko