Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta2010.02.20167

143-2015 (633)

Täydennys OnniBus.com Oy:n reittiliikenneluvan muutoshakemusta koskevaan lausuntoon

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se täydentää aiempaa lausuntoaan (16.12.2015 § 241) siten, että Kaupungintalon pysäkin nro 278 käyttö mahdollistetaan, kunhan ko. pysäkki toimii vain nouto- ja jättöpysäkkinä ja reittiliikenteen lähtöjä on maksimissaan kerran tunnissa. Tällöin markkinaehtoinen liikenne aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa saman pysäkin Föli-liikenteelle. Turun ydinkeskustasta Helsinkiin lähtevän kaukoliikenteen hyödyt kuntalaisille ja Fölin toimiminen luontevana liityntäliikenteenä ovat Föli-pysäkin jakamisen haittoja suuremmat.

Tksjlk § 20

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.2.2016:

ELY-keskuksella on käsittelyssä OnniBus.com Oy:n kaksi muutoslupahakemusta:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käsitteli 16.12.2015 § 241 OnniBus.com Oy:n reittiliikenneluvan muutoshakemuksia ja päätti antaa lausunnon, jossa se puolsi niitä. Edellytyksenä oli, että liikenteessä noudatetaan Aurakatu 2:ssa sijaitsevan pysäkkiparin käyttöä koskevia rajoituksia, Naantalin kaupungin lausuntoa ja sitä, että reittiliikenteessä ei sallita matkustamista, jonka lähtö- ja määränpää ovat Föli-alueen sisällä. Asian käsittely ja ELY-keskukselle annettu lausunto ovat liitteenä. Lausunto on edelleen voimassa, mutta koska lausunnon antamisen jälkeen Aurakatu 2 -pysäkin suhteen on tapahtunut muutoksia, on tullut tarve täydentää joukkoliikenneviranomaisen lausuntoa.

Turun kaupunki on todennäköisesti muuttamassa Aurakatu 2 -pysäkin kokonaan pois linjaliikenteeltä takaisin tilausajo- ja kiertoajelukäyttöön, jossa se oli aiemmin. Turun kaupunginhallitus käsittelee Aurakatu 2:n pysäkkiasiaa samoin kuin lausuntoa OnniBus.com Oy:n lupahakemuksesta 8.2.2016. Koska Turun kaupunkilaisten kannalta on tärkeää, että Helsinkiin pääsee sujuvasti kaupungin ydinkeskustasta, ja koska kauppatorin ympäristössä pysäkki hyödyttää myös Föliä kaukoliikenteen liityntäliikenteenä, on kaupungin toimesta arvioitu muita pysäkkivaihtoehtoja Aurakadulta. Tämä lausuntoehdotus täydentää aiempaa joukkoliikenneviranomaisen lausuntoa.

Turun kaupunginhallitus lausuu pysäkkien ja reittien käytettävyydestä (Ovatko haetut reitit ja pysäkit kunnan katuverkolla/maantiellä käytettävissä liikennöintiin?). Turun seudun joukkoliikenneviranomainen lausuu siitä, vaikuttaako hakemuksen mukainen liikenne jollain tavalla kunnan / toimivaltaisen viranomaisen järjestämään liikenteeseen ja aiheuttaako haettu reittiliikenne jatkuvaa ja vakavaa haittaa nykyiselle liikenteelle.

Hakemus koskee Aurakadun osalta noin tunnin vuorovälillä olevaa tarjontaa Helsinkiin päin. OnniBus.com Oy:n ja kaupungin välisessä neuvottelussa 4.2.2016 on sovittu, että ydinkeskustan pysäkkipari on vain nouto- ja jättöpysäkki, eli bussi ei odottele pysäkillä. Lähtöpiste ja samalla aikataulun tasauspiste on Turun linja-autoasemalla. OnniBus.com Oy on muuttanut hakemuksensa aikatauluosiota siten, että ajoaika linja-autoaseman ja Aurakadun pysäkin välillä on vain viisi minuuttia, jotta Aurakadun pysäkille ei jää turhaa odotteluaikaa. Kun lähtöpiste on linja-autoasemalla, saadaan henkilöautoilla tapahtuva saattoliikenne nykyistä (Aurakatu 2) helpompaan paikkaan linja-autoasemalle. Ydinkeskustan pysäkki taas palvelee Fölin käyttäjiä erinomaisesti ja ohjaa käyttämään Föliä liityntäliikenteenä.

Vaihtoehtoina Aurakatu 2 -pysäkin käytölle on ehdotettu pysäkkiä nro 278 (Kaupungintalo) ja sen pysäkkiparia 221 (sama joka nytkin jättöpysäkkinä käytössä) sekä pysäkkiparia T1 ja T2.

Pysäkki nro 278 (Kaupungintalo) sijaitsee muutamia kymmeniä metrejä lähempänä kauppatoria kuin nykyinen Aurakatu 2 -pysäkki. Pysäkin kautta kulkee useita Fölin bussilinjoja, päiväsaikaan vuoroja menee talviaikataulukaudella 27 tunnissa. Luonnollisesti nämä eivät kaikki pysähdy ko. pysäkillä, koska kyseessä ei ole ajantasauspysäkki. Pysäkkiajat ovat lyhyet. Pysäkille mahtuu kolme linja-autoa peräkkäin.

Pysäkkipari T1/T2 on yksi Fölin toripysäkeistä ja ajantasaus- ja vaihtopysäkki. Pysäkkiä T1 käyttää tällä hetkellä vain palveluliikenne, mutta tarve siirtää muutakin Föli-liikennettä T1/T2-pysäkkiparille on ilmeinen, koska osalla kauppatorin pysäkeistä pysäkkien kapasiteetti ei riitä vilkkaan bussiliikenteen tarpeisiin. T2-pysäkkiä käyttävät palvelulinjojen lisäksi linjat 100 ja 101. Linjan 100 tapahtumaliikennettä ajettiin 98 päivänä vuonna 2015. Näinä päivinä linjan 100 vuorotarjonta on suuri ja busseja lähtee usein 5-10 minuutin vuorovälillä. Saman pysäkin käyttäminen linjan 100 kanssa johtaisi siihen, että joku tai jotkut bussit joutuisivat odottamaan kaistalla pysäkille pääsyä, mikä tukkisi liikenteen, sillä kadulla on vain yksi kaista per suunta.

Edellä todetuista pysäkkivaihtoehdoista parempi ja näistä kahdesta ainut mahdollinen on pysäkki 278 (Kaupungintalo). Pysäkin käyttö edellyttää, että kaukoliikenteen lähtöjä on maksimissaan kerran tunnissa, pysäkki toimii vain nouto- ja jättöpysäkkinä, ja ajantasaus tapahtuu linja-autoasemalla. Tällöin Fölin pysäkin käytöstä aiheutuva haitta viranomaisen järjestämälle liikenteelle on pienempi kuin se hyöty, jota Turun asukkaat saavat nopeasta yhteydestä Helsinkiin ja Föli-liikenne saa siitä, että pitkän matkan yhteydet toimivat sujuvasti ydinkeskustasta.

Keskustaan päin tultaessa jättöpysäkkinä toimii edelleen pysäkki 221 (Kaupungintalo).

Liite 1Tksjlk:n päätös 16.12.2015 § 241

Oheismateriaali 1OnniBus.com-bussin reitti

Oheismateriaali 2OnniBus.com Oy:n aikatauluehdotus 4.2.2016

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta toteaa aiemman lausuntonsa täydennyksenä ELY-keskukselle, että pysäkkipari 278 (Kaupungintalo) ja 221 (Kaupungintalo) on lausuntopyynnössä esitetyn reittiliikenteen käytettävissä edellyttäen, että

Lisäksi lautakunta toteaa, että Turun kauppatorin tulevan rakentamisen aikana joudutaan tekemään pysäkkimuutoksia, ja tällöin viranomaisen järjestämän joukkoliikenteen tarpeet ovat etusijalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedOnnibus.com
lausVarsinais-Suomen ELY-keskus


Liitteet:

Tksjlk § 20
Liite 1:Tksjlk:n päätös 16.12.2015 § 241