Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta23816.12.20154

11721-2015 (065, 633)

Liikennöitsijöiden velvollisuus valvoa alihankinnassaan, että koko alihankintaketju noudattaa lakisääteisiä velvoitteitaan

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se muistuttaa sopimuskumppaneita velvollisuudesta huolehtia siitä, että niiden kanssa alihankintasopimussuhteessa olevien yritysten tulee täyttää sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa.

Tksjlk § 238

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 16.12.2015:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 2.12.2015 purkaa linjoja 2, 2A ja 28 koskevan liikennöintisopimuksen. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta totesi myös, että se harkitsee Oy Andersson Ab:n toimimisen kieltämistä tilaajan hankkimissa joukkoliikennepalveluissa toistaiseksi. Ennen kiellon asettamista joukkoliikennelautakunta varasi Oy Andersson Ab:n kanssa liikennettä hoitaville TLO:lle ja V-S Bussipalvelut Oy:lle tilaisuuden tulla kuulluksi 10.12.2015 mennessä. TLO:n ja V-S Bussipalvelut Oy:n vastaukset on esitetty oheismateriaalissa 1.

Edellä todetut asiat huomioon ottaen pidän tarkoituksenmukaisena, että lautakunta muistuttaa sopimuskumppaneita niiden velvollisuudesta huolehtia siitä, että niiden kanssa alihankintasopimussuhteessa olevien yritysten tulee täyttää sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. Sopimuksen mukaan, jos liikennöinnissä käytetään alihankkijaa, kuuluu vastuu liikenteen hoidosta sopimuksen tehneelle liikennöitsijälle. Sopimuksen mukaan tilaaja saa purkaa sopimuksen kokonaan muun muassa silloin, jos liikennöitsijä laiminlyö itseään sitovan työehtosopimuksen määräysten noudattamisen tai työsuojelumääräyksen noudattamisen ja laiminlyönti on olennaista ja jatkuvaa.

Oheismateriaali 1TLO:n ja V-S Bussipalvelut Oy:n vastaukset 9.12.2015

Oheismateriaali 2Lounais-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue: Ote tarkastuskertomuksen 2015/30785 liitteestä 13.10.2015

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää pyytää kaikilta sopimuskumppaneiltaan selvityksen heidän käyttämästään alihankinnasta ja siitä, että heidän kanssaan alihankintasopimussuhteessa olevat yritykset täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. Selvitykset tulee toimittaa 31.1.2016 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

slvpLS-Liikennelinjat Oy
slvpLänsilinjat Oy
slvpSL-Autolinjat
slvpTarjousyhteenliittymä Vesman Liikenne Oy ja Grandellin Liik
slvpTurun Kaupunkiliikenne Oy
slvpTurun Linja-autoilijain Oy (TLO Oy)
slvpV-S Bussipalvelut Oy