Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta24016.12.20156

3538-2013 (065)

Mobiilisovelluksen tuotevalikoiman laajentaminen

Tiivistelmä:

Vuodenvaihteen tienoilla saavutetaan tekninen valmius älypuhelimessa toimivan Föli-sovelluksen tuotevalikoiman laajentamiseksi. Sovelluksessa voidaan jatkossa myydä kausituotteita ja matkakorttien latauspalvelua. Lautakunnalle esitetään, että tuotevalikoimaan voidaan laajentaa vaiheittain. Samalla esitetään, että lautakunta hyväksyy sovellustarjoajan kanssa neuvotellut uudet myyntiprovisiot ja ylläpitokustannusten porrastuksen.

Tksjlk § 240

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 9.12.2015:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteellä on ollut käytössä älypuhelimissa toimiva lippusovellus keväästä 2014 lähtien. Sovellusta ja siihen liittyviä palveluja on kehitetty koko ajan, ja syksyllä 2015 sovellus palkittiin parhaana mobiilimaksamisen sovelluksena Best Mobile Service in Finland 2015 –kilpailussa.

Sovelluksen on kehittänyt turkulainen iQ Payments Oy. Yhteistyön taustalla on keväällä 2013 järjestetty tekstiviestilipun tarjouskilpailu, jonka voitti Global Network Oy. Joukkoliikennejohtajan päätöspöytäkirjalla 21.10.2013 § 28 sopimus on siirretty iQ Payments Oy:n nimiin. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 23.10.2013 älypuhelinsovelluksen toteuttamisesta sopimukseen sisältyneen option mukaisesti. Sopimus on voimassa toistaiseksi Julkisen hallinnon IT-hankintojen (JIT 2007) mukaisin irtisanomisehdoin.

Älypuhelinsovelluksessa on myyty tähän asti kertalippuja ja matkailutuotteita. Tunnistepohjaiseen maksujärjestelmään siirtymisen yhteydessä sovelluksessa voidaan ruveta tarjoamaan myös kausituotteita ja palveluun voidaan liittää myös mahdollisuus matkakortin lataamiseen. Näiden ominaisuuksien tekninen toteutus on tilattu iQ Payments Oy:ltä joukkoliikennejohtajan päätöspöytäkirjalla 8.5.2015.

Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta hyväksyi kausituotteita koskevat maksutapalisät 25.2.2015. Tämän jälkeen iQ Payments Oyn kanssa on neuvoteltu myyntiprovision kohtuullistamisesta, jotta kausituotteiden myynti mobiilissa olisi kannattavaa. Samat myyntiprovisiot koskevat myös matkakorttien lataamista mobiilisovelluksella. Samassa yhteydessä on neuvoteltu sovelluksen online-palveluiden ylläpitomaksujen tarkistamisesta tilanteessa, jossa mobiilimyynti ja siihen liittyvien tarkastustapahtumien määrä kasvavat.

Teknisesti kausikorttien myynti mobiilisti voidaan aloittaa vuoden 2016 alusta alkaen, mutta riskien minimoimiseksi myynti on syytä käynnistää vaiheittain.

Latauspalvelu on teknisesti valmis. Jonkin tuotteen lataaminen mobiilisti voidaan kuitenkin aloittaa vasta, kun kyseessä olevan tuotteen osalta on siirrytty kokonaan tunnistepohjaiseen maksujärjestelmään. Tähän päästään näillä näkymin vuoden 2016 ensimmäisinä viikkoina.

Oheismateriaali 1Mobiililippujen myyntiprovisiot

Oheismateriaali 2Mobiilisovelluksen online-palveluiden ylläpitokustannukset

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 9.12.2015:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

hyväksyy mobiililippusovelluksen myyntiprovisiot iQ Payments Oy:n kanssa käytyjen neuvottelujen mukaisesti. Samalla lautakunta hyväksyy yhtiön kanssa neuvotellut online-palveluiden ylläpitomaksujen porrastamisen.

kausituotteiden myynti aloitetaan joukkoliikennejohtajan erikseen päättämänä ajankohtana sen jälkeen, kun asiaan liittyvät tekniset yksityiskohdat on viimeistelty. Kausituotteiden myynti aloitetaan vaiheittain siten, että ensin myyntiä testataan noin 100-200 henkilön testiryhmässä. Täysimääräiseen kausituotteiden myyntiin siirrytään vasta testivaiheen tulosten analysoinnin jälkeen.

latauspalvelu voidaan ottaa mobiilipalvelussa käyttöön sen jälkeen, kun tunnistepohjaiseen maksujärjestelmään on siirrytty onnistuneesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedIQ Payments Oy
tiedJokinen Martti
tpvKemppainen Seppo
tiedKuoppala Pirjo
tpvPaasikivi Jari
tiedRiski Jaana
tiedSitaru-Niemi Jaana