Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta23302.12.20151

143-2015 (633)

ELY-keskuksen lausuntopyyntö

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt lausuntoa OnniBus.com Oy:n reittiliikennelupien muutoshakemuksista 11.12.2015 mennessä. Hakemukset koskevat Turku-Helsinki -liikennettä. Lautakunnalle esitetään, että se puoltaa hakemusta, kunhan liikenteessä huomioidaan Aurakatu 2 pysäkin käyttämisen reunaehdot, Naantalin kaupungin erikseen antama lausunto sekä Föli-alueen sisäisen matkustuksen estäminen reittiliikenteessä.

Tksjlk § 233

ELY-keskuksen lausuntopyyntö on nähtävillä kokouksen sihteerillä.

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 30.11.2015:

TAUSTA:

VARELY/437/2014 JA VARELY/438/2014

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt lausuntoa OnniBus.com Oy:n reittiliikennelupien REITTI-561092 ja REITTI-561095 muutoshakemuksista 11.12.2015 mennessä.

Liikenteenharjoittaja esittää seuraavia muutoksia 1.2.2016 alkaen:

  1. Vuorojen siirtoja luvasta toiseen.
  2. Turku-Helsinki -vuorojen lähtöpaikan siirtämistä Turun linja-autoasemalle ja reitin muuttamista siten, että ne ajaisivat myös Aurakatu 2:n kautta. Muutamaa vuoroa haetaan lähtemään Caribialta ajaen Turun linja-autoaseman ja Aurakatu 2:n kautta.
  3. Reittimuutosta seitsemälle vuorolle siten, että lähtöpaikka olisi Naantalin linja-autoasema, josta ajettaisiin Raision kautta Caribialle ja edelleen Helsinkiin. Myös seitsemän vuoroa ajettaisiin toisinpäin.
  4. Kahden vuoroparin lisäämistä Turun ja Porin välille.

Erityisesti ELY pyytää ottamaan kantaa joukkoliikennelain 22 §:ään (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20090869#L4P22 ) ja seuraaviin kysymyksiin:

LAUSUNTO:

Aurakatu 2:ssa sijaitsevan pysäkkiparin pysäkit ovat yhden linja-auton pysäkkejä ja niiden kapasiteetti on rajoitettu. Pysäkkiparia käytetään kaukoliikenteen lisäksi tilausajoliikenteen ja kiertoajeluliikenteen tarkoituksiin. Että voidaan varmistua myös kiertoajelujen ja tilausliikenteen toimivuudesta, tulee reittiliikenteen lupia myönnettäessä ottaa huomioon seuraavat seikat:

Naantalin kaupunki on antanut lausunnon osaltaan (Tekninen lautakunta 25.11.2015 § 95), joka tulee huomioida reittiliikennelupia myönnettäessä. Annetun lausunnon mukaan Naantalin linja-autoasemaa ei tule käyttää lähtö-/saapumispysäkkinä. Käsityöläiskadun pysäkkiä voidaan käyttää kyseiseen tarkoitukseen, jolloin reitin tulee saavuttaessa olla Armonlaaksontie – Järveläntie – Tuulensuunkatu – Käsityöläiskatu ja lähdettäessä Käsityöläiskatu – Uolevi Raaden katu – Humalistontie – Armonlaaksontie.

Raision kaupungin osalta reitti ja pysäkkipari ovat käytettävissä liikennöintiin.

ELY-keskuksen erityisesti esittämiin kysymyksiin voidaan todeta seuraavaa:

Hakemuksessa ei ole eritelty linja-autoasemalla käytettävää pysäkkiä. Käytettävä pysäkki ei saa olla Föli-liikenteen käytössä, eli pysäkin tulee sijaita linja-autoaseman laiturialueella.

Negatiivisen vaikutuksen mahdollisuus tulee estää niin, että reittiliikenteessä ei sallita matkustamista jonka lähtö- sekä määränpäät ovat Föli-alueen sisällä.

Lautakunnalle esitetään, että se puoltaa hakemuksen hyväksymistä, kunhan liikenteessä huomioidaan:

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 2.12.2015:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää ilmoittaa Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle esittelytekstin mukaisen lausunnon.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösAsia palautettiin Nordqvistin Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.

Jakelu

palJorasmaa Lauri