Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta22302.12.20152

11981-2015 (065)

Linjan 2 väliaikaisjärjestely

Tiivistelmä:

Jos Oy Andersson Ab:n sopimus 890-2009 puretaan, tulee linjan 2 liikennöinti järjestää tilapäisratkaisulla. Joukkoliikennetoimisto on neuvotellut tilapäisratkaisusta SL-Autolinjojen kanssa. Joukkoliikennelautakunnalle ehdotetaan, että se hyväksyy valmistellun sopimuksen (liite 1) ja sen ehdot. Tämä asiakohta tarkistetaan kokouksessa. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 223

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 27.11.2015:

 

Turun kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 23.11.2015 § 498 valtuuttaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan tarvittaessa hankkimaan linjalle 2 väliaikaisen liikenteen nykyisen sopimuksen purkuajankohdasta uuden sopimuksen alkuun saakka siten, että väliaikaista liikennettä koskevat vain kaupungin joukkoliikenteen minimivaatimukset. Väliaikaiselta liikenteeltä ei edellytetä tilaajaväriä.

 

Hankintaa ohjaavat lait

 

Hankintayksikön kiireellisistä toimenpiteistä tilanteissa jossa palvelu on keskeytynyt, määrätään sekä hankintalaissa että EU:n palvelusopimusasetuksessa.

 

Hankintalain 27 §:n 1 momentin 3 kohta mahdollistaa suorahankinnan tilanteessa, jossa sopimuksen tekeminen on ehdottoman välttämätöntä, eikä säädettyjä määräaikoja voida noudattaa hankintayksiköstä riippumattomasta, ennalta arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi.

 

EU:n palvelusopimusasetuksen 5. artiklan kohdassa 5 määritetään kiireellisistä hankinnoista seuraavaa:

 

”5. Kun palvelu keskeytyy tai on välittömässä vaarassa keskeytyä, toimivaltainen viranomainen voi toteuttaa kiireellisiä toimia. Kiireellisenä toimena voi olla sopimuksen tekeminen ilman tarjouskilpailua tai muodollinen sopimus julkisia palveluhankintoja koskevan sopimuksen jatkamisesta tai vaatimus tarjota tiettyjä julkisia palveluita. Julkisen liikenteen harjoittajalla on oikeus valittaa päätöksestä, jolla sille asetetaan velvoite tarjota tiettyjä julkisia palveluita. Sopimuksen saa tehdä tai sitä saa jatkaa kiireellisellä toimella tai sopimusta koskevan määräyksen saa tehdä ainoastaan kahdeksi vuodeksi”

 

Joukkoliikenneviranomaisella on lakien mukaisesti oikeus tehdä liikennöinnistä suorahankinta. Pysyvän ratkaisun valmistelu on kuitenkin aloitettava mahdollisimman nopeasti ja suorahankinnan saa PSA:n mukaan tehdä ainoastaan kahdeksi vuodeksi.

 

Sopimuksen kesto

 

Sopimus voitaisiin lain mukaan tehdä enintään kahdeksi vuodeksi. Uutta liikennettä kilpailutettaessa on otettava huomioon, että

 

1. uuden kaluston hankkimiseen on varattava aikaa vähintään puoli vuotta. Jos kilpailutettu liikenne alkaisi aikaisemmin, jouduttaisiin kaluston osalta turvautumaan siirtymäaikaan.

2. Kaarinan kaupungin suunnitelmissa on linjan 2 jatkaminen Kohmosta Littoisiin. Kaava jossa joukkoliikennekadun rakentaminen mahdollistetaan, on saanut lainvoiman viikolla 47/2015. Linjan 2 mahdollinen jatkaminen tuodaan Kaarinassa päätöksentekoon alkuvuodesta 2016 ja tämä päätös on syytä ottaa huomioon linjaa kilpailutettaessa.

 

Sopimuksen hinta

 

Julkisuuslain 24.1. pykälän kohdan 20 mukaisesti sopimuksen hinta määritellään liikesalaisuudeksi ja käsitellään salaisessa liitteessä 2.

 

Sopimuksen valmistelu

 

Edellä mainittujen seikkojen valossa SL-Autolinjojen kanssa on neuvoteltu tilapäisestä liikennöinnistä. Liikenteessä noudatetaan soveltuvin osin uusimman tarjouskilpailun 2/2015 mukaista sopimusta. Sopimusluonnos on esitetty liitteenä 1. Keskeisimmät muutokset sopimukseen ovat:

 

Sopimusaika 2.12.2015 – 31.12.2016

Liikennettä koskevat vain kaupungin joukkoliikenteen minimivaatimukset

Väliaikaiselta liikenteeltä ei edellytetä tilaajaväriä

Yksikköhinnat on eritelty liitteellä 2

 

Linjan 2 kilpailuttaminen

 

Liikenne tullaan kilpailuttamaan viranomaisen toimesta. Kilpailuttaminen tuodaan lautakunnan päätettäväksi alkuvuodesta 2016, kun Kaarinan kaupungin tahto linjan 2 jatkamiselle on saanut varmuuden.

 

Liite 1                                  Sopimusluonnos Turun sisäisen linja-autoliikenteen liikennöinnistä, linjat 2/2A/28 (11981-2015)

 

Liite 2                                  Väliaikaisjärjestelyn kustannukset
Salassa pidettävä - salauksen peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24.1 § 20 kohta.

 

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

 

Ehdotus        Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että hyväksyy SL-Autolinjojen kanssa tehdyn sopimuksen.

 

Samalla lautakunta päättää, että päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

 

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSL-Autolinjat / Savonlinja Oy
tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Tksjlk § 223
Liite 1:Sopimusluonnos Turun sisäisen linja-autoliikenteen liikennöinnistä, linjat 2/2A/28 (11981-2015)
Liite 2:Väliaikaisjärjestelyn kustannukset. Salassa pidettävä - salauksen peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 24.1 § 20 kohta.