Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta22502.12.20154

10083-2014 (633)

Kuntalaisaloite työttömien kausikorttialennuksesta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään kuntien yksimielisten lausuntojen pohjalta, että se ei perusta työttömille alennushintaista kausikorttia ja että se merkitsee työttömien kausikorttialennusta koskevan aloitteen käsitellyksi.

Tksjlk § 225

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 10.11.2015:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käsitteli työttömien kausikorttialennusta koskevaa kuntalaisaloitetta 17.6.2015 § 125. Lautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että hankitaan kuntien lausunnot aloitteesta sekä siitä miten kuntien sosiaalitoimi tukee työttömien joukkoliikennematkustamista.

Alla on referoitu Föliin kuuluvien kuntien vastaukset. Koko käsittely ja päätös löytyy kunkin kunnan osalta oheismateriaalista.

Turun kaupunki ei puolla työttömien kausikorttialennuksen toteuttamista. Turku toteaa, että yleisen taloustilanteen arvioidaan jatkuvan edelleen vaikeana, eikä Turun kaupungilla ole mahdollisuutta varautua uutena etuutena työttömien henkilöiden kausikorttialennuksista aiheutuviin lisäkustannuksiin. Turkulaisten työttömien matkustamista on tarkoituksenmukaisinta tukea edelleen kaupungin toimeentulotukiohjeiden mukaisesti ilman erillisen uuden, vaikeasti hallittavan alennuskategorian muodostamista.

Kaarinan kaupunki ei puolla työttömien kausikorttialennuksen toteuttamista. Kaarina tukee tällä hetkellä kaarinalaisten työttömien henkilöiden joukkoliikennematkustamista korvaamalla kuntouttavassa työtoiminnassa olevien matkakulut. Kaarinan kaupunki toteaa, että kokonaisuutta tarkastellen on perusteltua jatkaa matkakustannusten korvaamista nykyisen käytännön mukaisesti ja kohdennetusti siten, että matkakulut korvataan niille aktiivisille työttömille, jotka osallistuvat kuntouttavaan työtoimintaan.

Raision kaupunki ei puolla työttömien kausikorttialennuksen toteuttamista. Se ilmoittaa lausuntonaan, että se tukee jatkossakin työttömien henkilöiden joukkoliikenteen käyttöä nykyisten toimeentulo-ohjeidensa mukaisesti.

Naantalin kaupunki ei puolla työttömien kausikorttialennuksen toteuttamista. Se toteaa, että Naantalin kaupungilla ei ole suunnitelmia lisätä määrärahoja työttömien joukkoliikenteen tukemiseen eikä nykyistä käytäntöä ole tarkoituksenmukaista muuttaa. Naantalin kaupunki myöntää tukea joukkoliikenteen kausikorttiin silloin, kun siihen on perusteita, kuten esimerkiksi säännölliset kulkemiset terveyden, kuntoutuksen tai aktivoitumisen edistämiseksi.

Liedon kunta ei puolla työttömien kausikorttialennuksen toteuttamista. Se tukee tällä hetkellä lietolaisten työttömien henkiöiden joukkoliikennematkustamista korvaamalla kuntouttavassa työtoiminnassa olevien matkakulut. Liedon kunta toteaa, että kokonaisuutta tarkastellen on perusteltua jatkaa matkakustannusten korvaamista nykyisen käytännön mukaisesti ja kohdennetusti siten, että matkakulut korvataan niille aktiivisille työttömille, jotka osallistuvat kuntouttavaan työtoimintaan.

Ruskon kunta ei puolla työttömien kausikorttialennuksen toteuttamista, koska se edesauttaa joukkoliikenteen järjestämistä merkittävällä tavalla jo muutoinkin. Lisäksi Ruskon kunta voi myöntää työttömille Föli-kortin harkinnan mukaan esim. kuntouttavaan työtoimintaan, jos henkilö ei muuten pääse osallistumaan.

Lautakunnalle esitetään lausuntojen pohjalta, että työttömien kausikorttialennusta ei toteuteta.

Oheismateriaali 1Kuntalaisaloite, Saarenpää

Oheismateriaali 2Työttömien kausikorttialennusta koskeva aiempi käsittely Tksjlk 17.6.2015 § 125

Oheismateriaali 3Kaarinan kaupungin lausunto 28.9.2015 § 308

Oheismateriaali 4Raision kaupungin lausunto 26.10.2015 § 289

Oheismateriaali 5Naantalin kaupungin lausunto 12.10.2015 § 363

Oheismateriaali 6Liedon kunnan lausunto 19.10.2015 § 386

Oheismateriaali 7Ruskon kunnan lausunto 21.9.2015 § 212

Oheismateriaali 8Turun kaupungin lausunto 9.11.2015 § 482

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee kuntien lausunnot tiedokseen ja päättää, että se ei ota käyttöön työttömien kausikorttialennusta. Samalla se toteaa työttömien kausikorttialennusta koskevan kuntalaisaloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
aoSaarenpää Kari
tiedKaupunginhallitus