Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta20911.11.20158

11080-2015 (129)

Työsuhdematkalipun sähköinen maksujärjestelmä

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että työsuhdematkalipun osto-oikeus voidaan toimittaa työntekijöille myös sähköisesti. Joukkoliikennetoimisto voi sopia asiasta sähköistä maksujärjestelmää tarjoavien yritysten kanssa. Palvelusta ei aiheudu lisäkuluja.

Tksjlk § 209

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 28.10.2015:

Työsuhdematkalippu on määrättyyn rajaan asti verovapaa luontaisetu, jonka yritykset voivat tarjota työntekijöilleen. Turun seudun joukkoliikenteessä työsuhdematkalipun voi toteuttaa työmatkasetelillä. Työnantaja ostaa setelit joukkoliikennetoimistolta ja jakaa ne työtekijöilleen, jotka voivat seteleillä ladata matkakorttiaan palvelutoimistossa. Setelit tilataan sitä varten laaditulla lomakkeella, minkä jälkeen joukkoliikennetoimisto laskuttaa yritystä ja toimittaa maksun saatuaan setelit kirjattuna kirjeenä työnantajalle. Koko prosessi on melko työllistävä ja kankea, ja yrityksiltä saadun palautteen perusteella työsuhdematkalipun järjestämiseen kaivataan menettelytavaltaan kevyempiä mahdollisuuksia.

Markkinoilla toimii yrityksiä, jotka tarjoavat veroetujen sähköistä maksujärjestelmää. Työsuhdematkalipun lisäksi yritysten tarjoamat palvelut koskevat esimerkiksi lounas-, kulttuuri- ja liikuntaseteleitä. Joukkoliikennetoimistolle palveluitaan on käynyt esittelemässä mm. Eazybreak Oy. Näiden yhtiöiden palvelut perustuvat siihen, että välittäjäyritys tekee sopimuksen työnantajan kanssa ja myös laskuttaa työantajaa käytetyistä palveluista. Työntekijä saa käyttöönsä työnantajan määrittelemän määrän esimerkiksi työsuhdematkaetua. Työntekijä tunnistautuu joukkoliikennetoimistossa sähköisesti, minkä jälkeen hän saa käyttöönsä hänelle kuuluvan työsuhdematkaedun.

Esimerkiksi Helsingin Seudun Liikenne HSL on ottanut käyttöön välittäjäyritysten palveluja. HSL:ltä saadun tiedon mukaan sähköiseen maksujärjestelmään ollaan oltu tyytyväisiä eikä esimerkiksi tilitykissä ole ollut ongelmia. Myös Turun seudun joukkoliikenteessä pitäisi siirtyä siihen, että työsuhdematkalippuja voidaan tarjota yrityksille myös sähköisesti. Kyse ei ole hankinnasta, joka pitäisi kilpailuttaa, sillä tarkoituksena on, että kaikille toimijoille tarjotaan avoimesti mahdollisuus liittyä palvelun tarjoajaksi. Joukkoliikennetoimistolle ei tule palvelusta lisäkuluja.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 28.10.2015:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta hyväksyy työsuhdematkalipun osto-oikeuden toimittamisen myös sähköisesti työntekijöille. Joukkoliikennetoimisto valtuutetaan sopimaan tarkemmista yksityiskohdista sähköisiä työmatkasetelipalveluita tarjoavien yritysten kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKemppainen Seppo
tiedLerkki Susanna
tiedRiski Jaana
tiedSitaru-Niemi Jaana