Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta17109.09.20151

1001-2015 (065)

Turun sisäisten linjojen liikennöinti, tarjouskilpailu 2/2015

Tiivistelmä:

Seudullinen joukkoliikenne on antanut hankinta- ja logistiikkakeskuksen tehtäväksi kilpailuttaa Turun sisäisen linjan 99 sekä linjan 100 täydennysliikenteen ja linjan 101 liikennöinnin. Linjojen liikennöintiä hoitamaan valitaan liikennöitsijät tarjouskilpailun tuloksen mukaisesti. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 171

Hankinta- ja logistiikkakeskus, projektipäällikkö Outi Pudas 4.9.2015:

Hankinta- ja logistiikkakeskus on seudullisen joukkoliikenteen toimeksiannosta kilpailuttanut linja-autoliikenteen Turun sisäisen linjan-autoliikenteen linjan 99 liikennöinnin ajalla 25.4.2016–30.6.2021 (+ 2 v optio) sekä linjan 100 täydennysliikenteen liikennöinnin ja linjan 101 liikennöinnin ajalla 27.9.2016-30.6.2019.

Linja-autolinjojen liikennöinti on jaettu kahteen (2) kohteeseen seuraavasti:

Kohde 1: Linja 99

Kohde 2: Linjan 100 täydennysliikenne ja linja 101

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että liikennöintiä hoitamaan tullaan valitsemaan kohdekohtaisesti yksi tarjoaja / tarjousyhteenliittymä.

Hankintamenettely

Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus 18.6.2015 internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi julkaistavaksi EU:n virallisen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED) -tietokannassa EU:n laajuisesti. Tarjouspyyntö on ollut saatavilla 18.6.2015 alkaen Turun kaupungin Internet-sivuilla. Hankintamenettelyksi ilmoitettiin avoin menettely.

Hankinnasta tehtiin korjausilmoitus 23.8.2015, jolloin päivitettiin tarjouslomaketta kohdasta kalustovaatimukset ja julkaistiin liite 5 myös CSV-tiedostomuodossa. Toinen korjausilmoitus tehtiin 26.8.2015, jolloin korjattiin tarjouspyyntöä kohdasta kalustovaatimukset sekä päivitettiin sopimusluonnos. Samassa yhteydessä jatkettiin tarjousten jättämisen määräaikaa.

Annettuun määräaikaan 3.9.2015 klo 14.00 mennessä tarjouksia saatiin seuraavilta palveluntuottajilta:

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Tarjoajien todettiin tässä hankintamenettelyssä täyttävän tarjoajille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistamisessa todettiin tarjoukset tarjouspyynnön mukaisiksi.

Tarjousten hintavertailu ja valinta

Valintaperusteeksi tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan kohdekohtaisesti se, joka on hinnaltaan halvin.

Hintavertailu suoritettiin kohdekohtaisesti kokonaiskorvauksen laskentakaavaa noudattaen seuraavasti:

KMK * LKM + HK * LH + APK * AP = kokonaiskorvaus, missä

KMK = linjakilometrikorvaus
 HK = linjatuntikorvaus
 APK = autopäiväkorvaus
 LKM = linjakilometrit
 LH = linjatunnit
 AP = autopäivät

Vertailussa käytettävät autopäivät, linjakilometrit ja linjatunnit sekä kutsuliikennöinnin tunnit huomioitiin tarjouspyynnön liitteessä 5 ilmoitetuilla määrillä. Autopäiviksi laskettiin kunakin päivänä aikataulukaavioista laskettu, suurin linjoilla samanaikaisesti tarvittava automäärä.

Kohde 1: Tarjousten hintavertailussa todettiin V-S Bussipalvelut Oy:n tarjous hinnaltaan halvimmaksi. Tarjousten hintavertailu liitteenä 1.

Kohde 2: Tarjousten hintavertailussa todettiin V-S Bussipalvelut Oy:n tarjous hinnaltaan halvimmaksi. Tarjousten hintavertailu liitteenä 2.

Tarjouspyyntö- ja tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa.

Esitän, että Turun sisäisen linja-autoliikenteen linjan 99 (kohde 1) liikennöitsijäksi ajalle 25.4.2016–30.6.2021 sekä linjan 100 täydennysliikenteen ja linjan 101 liikennöitsijäksi (kohde 2) ajalle 27.9.2016-30.6.2019 valittaisiin hinnaltaan halvimman tarjouksen antanut V-S Bussipalvelut Oy. Lisäksi esitän, että kohteen 1 mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Liikennöitsijä valittaisiin palveluntuottajaksi kohdekohtaisesti tarjotuin hinnoin sekä muutoin tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin. Hankinnan arvo on kohteen 1 osalta noin 1 028 218 euroa / vuosi (alv 0 %) ja kohteen 2 osalta noin 57 862 euroa / vuosi (alv 0 %) laskettuna siinä hintatasossa, jota liikennöinnistä maksetaan 1.7.2015–30.9.2015 tarjotuilla hinnoilla sekä kilometri-, tunti-, kutsuliikenne- ja autopäiväsuoritteiden määrillä.

Seudullinen joukkoliikenne, suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 4.9.2015:

Turun kaupunginhallitus on kokouksessaan 27.4.2015 päättänyt ilmoittaa lausuntonaan, että esittelytekstin mukaiset joukkoliikennepalvelut kilpailutetaan Turun seudun joukkoliikenneviranomaisen toimesta. Turun seudun joukkoliikennelautakunta on päättänyt kokouksessaan 20.5.2015 hyväksyä kilpailun käynnistämisen.

Hankinta- ja logistiikkakeskuksen esitys valittavasta liikennöitsijästä on edellä.

Tarjouskilpailun kohteessa 1 kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen hinta on n. 1,03 M€ (alv 0%) vuodessa. Vertailuhinta linjan 99 nykyisen kohteen mukaisilla hinnoilla on n. 1,09 M€. Keskimääräisillä Turun sisäisen joukkoliikenteen yksikköhinnoilla saadaan vertailuhinnaksi 1,13 M€. V-S Bussipalveluiden tarjoushinta on sekä linjan 99 nykytasoa että Turun sisäisen liikenteen keskimääräistä hintatasoa alhaisempi.

Tarjouskilpailun kohteessa 2 kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen hinta on n. 58 tuhatta euroa (alv 0%) vuodessa. Vertailuhinta linjan 100 nykyisen kohteen mukaisilla hinnoilla on n. 84 tuhatta euroa. Keskimääräisillä Turun sisäisen joukkoliikenteen yksikköhinnoilla saadaan vertailuhinnaksi n. 43 tuhatta euroa. V-S Bussipalveluiden tarjoushinta on n. 31 % nykytasoa edullisempi. Turun sisäisen liikenteen keskimääräinen hintataso on tarjoushintaa alhaisempi. Kyseisen liikenteen tilausliikennemäinen luonne huomioon ottaen vertailu nykytasoon vertailu on tarkoituksenmukaisempaa.

Liite 1Tarjousten hintavertailu, kohde 1

Liite 2Tarjousten hintavertailu, kohde 2

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 9.9.2015:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Lisäksi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLänsilinjat Oy
aoSL-Autolinjat / Savonlinja Oy
aoTurkubus Oy
aoTurun Linja-autoilijain Oy (TLO Oy)
aoV-S Bussipalvelut Oy
tiedHankinta- ja logistiikkakeskus
tiedKaupunginhallitus
tpvJorasmaa Lauri


Liitteet:

Tksjlk § 171
Liite 1:Tarjousten hintavertailu, kohde 1
Liite 2:Tarjousten hintavertailu, kohde 2