Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta14519.08.201511

4910-2015 (633)

Jäsen Heikkilän aloite liittyen pysäkkijärjestelyihin Vanhalla Tampereentiellä

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi lautakunnan jäsenaloite (Tksjlk 29.4.2015 § 100) ja todetaan aloitteen käsittely.

Tksjlk § 145

Lautakunnan jäsen Juha Heikkilä 29.4.2015:

Fölin alkamisen myötä Turussa Metsämäen kaupunginosassa sijaitsevan pysäkin Haaga (pysäkki numero 256) luonne muuttui. Aiemmin pysäkki oli ikään kuin linjojen 14 ja 15 tietynlainen päätepysäkki mutta 1.7.2014 lähtien ei enää vaan pysäkki jota linjan 73 lisäksi käyttävät linjat 401, 402, 402 ja 404.

Kyseinen pysäkki on ollut Föli-liikenteen alkamisen jälkeen kovin ongelmallinen. On ollut tilanteita että bussi ei ole käynyt pysäkillä vaikka siellä on ollut kyytiin tulevia matkustajia. Matkustajia on jätetty tien varteen autosta poistuttaessa, pysäkkialuetta ei ole aina aurattu lumesta ja erityisen ongelmallista on se että Liedon aseman suunnalta tuleva auto pysäkillä käydessään ja matkaansa edelleen Turun suuntaan jatkaessaan joutuu välillä odottamaan pitkiäkin aikoja päästäkseen takaisin liikennevirtaan.

Pysäkin ongelmallisuudesta ovat allekirjoittaneelle raportoineet myös monet matkustajat sekä linjaa ajavat kuljettajat. Tiivistetysti voidaan todeta että kyseisen pysäkin käyttö suunnassa Liedon asema – Turku on turha.

Lautakunnan jäsenenä esitän aloitteen muodossa seuraavaa:

Suunnittupäällikkö Lauri Jorasmaa 14.8.2015:

Jäsen Heikkilän aloitteen mukainen ongelma on todettu myös joukkoliikennetoimiston ja ELY-keskuksen toimesta. Pysäkki kuuluu Varsinais-Suomen ELY:n vastuulle. Seudullinen joukkoliikennetoimisto ja ELY ovat käyneet asiasta neuvotteluita ja pysäkkialueella on tehty Heikkilän ehdotuksen kaltaisia parannuksia.

Vanhan Tampereentien varressa olevalle pysäkille 684 on asennettu katos. Tarkoitus on, että Heikkilän esittämällä tavalla, Haagan pysäkki poistettaisiin käytöstä Turun suuntaan tulevilta vuoroilta ja korvaavana pysäkkinä käytettäisiin pysäkkiä 684.

Suojatien perustaminen Haagantien ja Vanhan Tampereentien risteykseen ei ole mahdollista ilman nopeusrajoituksen laskemista. ELY:n arvion mukaan tien ylittäminen on riittävän turvallista myös ilman suojatietä.

Reittimuutos voidaan tehdä nopeasti, mutta ensin on syytä varmistaa viestinnän ja muiden järjestelyiden riittävyys. Täten esitetään, että muutos toteutetaan heti kun se on seudullisen joukkoliikennetoimiston ja ELY:n näkemyksen mukaan mahdollista.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 19.8.2015:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja jäsen Heikkilän aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiedon kunta
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
aoHeikkilä Juha