Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta13819.08.20154

2226-2014 (033, 633)

Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö joukkoliikenteen valtionavustuksista annetun asetuksen muuttamisesta

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että se lausunnossaan liikenne- ja viestintäministeriölle korostaa, että se lisää suurten kaupunkiseutujen valtionavustuksen jakoperusteeksi asukasmäärän tai muun sellaisen perusteen, joka on ennakoitava ja tasapuolinen eri alueiden kesken.

Tksjlk § 138

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 14.8.2015:

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää Turun seudun joukkoliikenteen toimivaltaiselta viranomaiselta lausuntoa valtioneuvoston ehdotuksesta joukkoliikenteen valtionavustuksista annetun asetuksen muuttamiseksi. Lausunto on pyydetty lähettämään viimeistään 7.9.2015. Asetusmuutoksen ehdotetaan tulevan voimaan 1.10.2015.

Asetuksella kumottaisiin voimassaolevan asetuksen 2 §:ään sisältyvä virheellinen hintavelvoitteen määritelmä ja korvattaisiin se 3–5 §:ssä julkisen palvelun velvoitteesta maksettavan korvauksen käsitteellä.

Lisäksi asetuksen 4 §:stä poistettaisiin suurten kaupunkien joukkoliikenteeseen myönnettävän valtionavustuksen jakoperuste ja lisättäisiin asetuksen 7 §:ään kokeilut liikkumisen ohjaukseen myönnettävän valtionavustuksen käyttökohteeksi.

Lausuntoehdotus:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen pitää perusteltuna kumota asetuksen 2 §:ään sisältyvä virheellinen hintavelvoitteen määritelmä ja korvattaisiin se 3–5 §:ssä julkisen palvelun velvoitteesta maksettavan korvauksen käsitteellä.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen pitää perusteltuna sitä, että lisätään asetuksen 7 §:ään kokeilut liikkumisen ohjaukseen myönnettävän valtionavustuksen käyttökohteeksi. Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen pitää tärkeänä sitä, että ko. valtionavustusmahdollisuus koskee myös liikkumisen ohjaukseen mahdollisesti liittyvien liikenteellisten kokeilujen liikennöintikustannuksia.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen pitää perusteettomana sitä, että asetuksen 4 §:stä ollaan poistamassa suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen tukemiseen myönnettävän valtionavustuksen jakoperuste. Valtionavun jakoperusteiden tulee olla selkeät, ennustettavat ja tasapuoliset. Jakoperusteiden näkyminen asetuksessa lisää ennustettavuutta. Liikenneviraston johdolla tehdyssä, kesäkuussa 2015 valmistuneessa selvityksessä joukkoliikenteen valtionrahoituksesta (Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä 43/2015) esitettiin, että jako perustuisi 85-prosenttisesti asukaslukuun ja 15-prosenttisesti suurten kaupunkiseutujen omaan joukkoliikennerahoitukseen. Joko tämä tai pelkästään asukaslukuun perustuva jakoperuste olisi kaupunkiseutujen kannalta selkeä, ennakoitava ja tasapuolinen.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö, asetusluonnos ja LVM:n muistio 15.6.2015

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää antaa liikenne- ja viestintäministeriölle esittelytekstin mukaisen lausunnon joukkoliikenteen valtionavustuksista annetun asetuksen muuttamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLiikenne- ja viestintäministeriö