Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta14019.08.20156

143-2015 (633)

ELY-keskuksen lausuntopyyntö

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt lausuntoa OnniBus.com Oy:n reittiliikenneluvan muutoshakemuksesta 21.8.2015 mennessä. Hakemus koskee Pori-Turku liikenteen rakenteen muuttamista siten, että reitti jatkuisi vaihdottomana Helsinkiin. Lisäksi päivittäistä liikennettä lisättäisiin yhdellä vuoroparilla ja nykyisiä ajopäiviä laajennettaisiin. Lautakunnalle esitetään, että se puoltaa hakemuksen hyväksymistä samalla kuitenkin tuoden julki reunaehdot, joilla reittiliikennettä voidaan ajaa Turun ydinkeskustassa.

Tksjlk § 140

ELY-keskuksen lausuntopyyntö on nähtävillä kokouksen sihteerillä.

Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 13.8.2015:

TAUSTA:

VARELY/437/2014

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt lausuntoa Onni-Bus.com Oy:n reittiliikenneluvan (REITTI-561095) muutoshakemuksesta 21.8.2015 mennessä.

Liikenteenharjoittaja esittää seuraavia muutoksia 5.10.2015 alk:

  1. Pori-Turku liikenteen rakenteen muuttamista siten, että reitti jatkuisi vaihdottomana Helsinkiin. Turussa vuoro pysähtyisi linja-autoasemalla ja Aurakatu 2:sen pysäkillä. Turku-Pori liikenteen rakenne esitetään muutettavaksi vastaavasti siten, että lähtöpaikka olisi Helsinki, josta vuoro jatkaisi Turun kautta Poriin. Turussa vuoro kulkisi Turun kaupungin osoittamaa reittiä.
  2. Liikenteen määrän lisäämistä. Nykyisiin vuoroihin esitetään ajopäivälaajennuksia ja lisäksi esitetään kumpaankin suuntaan uutta vuoroa.
  3. Turku-Helsinki osuuden vuorot ovat uusia, ne eivät ole kytköksissä Onnibus.com Oy:n jo toiminnassa oleviin Turku-Helsinki vuoroihin.

Muutoksista tarkemmin:

Erityisesti ELY pyytää ottamaan kantaa joukkoliikennelain 22 §:ään ( http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20090869#L4P22 ) ja seuraaviin kysymyksiin:

LAUSUNTO:

OnniBus.com Oy:n edustajat ovat käyneet neuvottelemassa joukkoliikennejohtaja Sirpa Kortteen kanssa mahdollisuudesta laajentaa reittiliikenteen vuoroja myös Turun ydinkeskustaan. Neuvotteluissa on todettu, että nykyisin reittiliikenteen käytössä oleva Aurasillan viereinen pysäkkipari (Aurakatu 2) sekä Tuomiokirkon edessä oleva pikavuoropysäkkipari ovat sellaisia, että niitä voitaisiin käyttää tällä hetkellä reittiliikenteen tarkoituksiin.

Tässä hakemuksessa on kyse vuoroista jotka tulisivat Aurakatu 2:n pysäkkiparille. Pysäkkiparin pysäkit ovat yhden linja-auton pysäkkejä ja niiden kapasiteetti on rajoitettu. Pysäkkiparia käytetään kaukoliikenteen lisäksi tilausajoliikenteen ja kiertoajeluliikenteen tarkoituksiin. Että voidaan varmistua myös kiertoajelujen ja tilausliikenteen toimivuudesta, tulee reittiliikenteen lupia myönnettäessä ottaa huomioon seuraavat seikat:

Lisäksi on huomioitava, että Aurasillan pysäkillä on jo tällä hetkellä mahdollistettu reittiliikenne. Tasapuolisuuden vuoksi on tärkeää, että pysäkin käyttö joko mahdollistetaan tai kielletään kaikilta. Koska pysäkin käytölle ei ole estettä, kunhan edellä mainitut raja-arvot huomioidaan, tulisi myös OnniBus.comin hakemus hyväksyä. Turun seudun joukkoliikenteen tekemän tarkastelun perusteella, nyt haetut vuorot ovat vähintään 10 min päässä nykyisistä reittiliikennevuoroista, joten estettä haettujen vuorojen hyväksymiselle ei pitäisi olla.

OnniBus.com on hakemuksessaan todennut, että Turun keskustassa Aurakadun ja linja-autoaseman välillä liikennöitäisiin katuverkolla tarkalleen sitä reittiä, minkä Turun kaupunki näkee sujuvimmaksi. Turun kaupunki näkee tällä välillä sujuvimmaksi reitiksi linja-autoasema – Aninkaistenkatu – Maariankatu – Aurakatu ja esittää toiveenaan, että OnniBus.com liikennöisi kyseistä reittiä.

ELY-keskuksen erityisesti esittämiin kysymyksiin voidaan todeta seuraavaa:

Lautakunnalle esitetään, että se puoltaa OnniBus.comin hakemuksen hyväksymistä samalla kuitenkin tuoden julki reunaehdot, joilla reittiliikennettä voidaan ajaa Turun ydinkeskustassa.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää ilmoittaa Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle esittelytekstin mukaisen lausunnon.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedOnnibus.com
lausVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedÅbus