Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta14319.08.20159

8241-2015 (633)

Liityntälippujen yleisperiaatteet

Tiivistelmä:

Tunnistepohjainen lippujärjestelmä mahdollistaa liityntäliput usean eri joukkoliikennetoimijan liikenteessä. Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyy periaatteet, joiden perusteella liityntälippuja voidaan ryhtyä suunnittelemaan.

Tksjlk § 143

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 13.8.2015:

Syyskuussa tapahtuva siirtyminen tunnistepohjaiseen lippujärjestelmään mahdollistaa myös yhdistelmälippujen luomisen eri joukkoliikennetoimijoiden kanssa. Yhdistelmälipulla tarkoitetaan tässä yhteydessä matkalippua, joka sisältää matkustusoikeuden usean eri joukkoliikennetoimijan liikenteessä. Yhdistelmälipun voi ostaa esimerkiksi Helsingistä Turkuun siten, että se sisältää matkustusoikeuden sekä kaupunkien välisessä linjaliikenteessä että Turun seudun joukkoliikenteessä. Yhdistelmälippu on kätevä ennen kaikkea asiakkaan kannalta, koska hän voi ostaa kaikki tarvitsemansa liput yhdellä kerralla. Turun seudun joukkoliikenteen kannalta hyöty yhdistelmälipusta tulee lisääntyneenä matkustamisena.

Liityntälippujen toteuttaminen edellyttää erilaisten tietojärjestelmien yhteensovittamista toimijakohtaisesti. Esimerkiksi VR:n lippujärjestelmä poikkeaa Matkahuollon käyttämästä järjestelmästä. Tässä yhteydessä ei ole mahdollista käsitellä kaikkien integraatioiden teknisiä yksityiskohtia vaan tuoda esille ne yleisperiaatteet, joilla Turun seudun joukkoliikenne on valmis yhdistelmälippua koskevaan yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa. 

Avoimuus ja tasapuolisuus:

Turun seudun joukkoliikenne on valmis keskustelemaan kaikkien joukkoliikennetoimijoiden kanssa yhdistelmälipun tuottamisesta. Ketään toimijaa ei suosita eikä kenellekään anneta toisista poikkeavia lähtökohtatietoja (esimerkiksi teknisiä kuvauksia).

Matkustusoikeus:

Yhdistelmälippu sisältää sen myöntäneiden tahojen määrittelemän matkustusoikeuden. Turun seudun joukkoliikenteessä matkustusoikeus kattaa koko Föli-alueen ja se sisältää kulloinkin voimassa olevan vaihto-oikeuden.

Lipun tarkastus:

Yhdistelmälippu tarkastetaan bussien rahastuslaitteella. Linjaliikenteessä ns. halpabussiyhtiöt tarkastavat usein matkustusoikeuden asiakkaalle annetun koodin perusteella; asiakas näyttää koodin paperilla tai puhelimeltaan, ja kuljettaja tarkastaa, että koodi on sama kuin hänelle toimitetussa luettelossa. Paikallisliikenteessä ei ole mahdollista tarkastaa lippuja tällä tavalla. Turun seudun joukkoliikenteessä yhdistelmälippu tarkastetaan ainoastaan sähköisesti siten, että matkustusoikeuden sisältämä QR-koodi luetaan rahastuslaitteella. Koodi luetaan ensisijaisesti matkapuhelimelta, mutta se voidaan lukea myös esimerkiksi paperilta. INIT:ltä tilattu maksu- ja informaatiojärjestelmä mahdollistaa tämän syksyn 2015 kuluessa.

Alennusryhmät:

Turun seudun joukkoliikenteessä on käytössä useita alennusryhmiä, jotka saattavat poiketa yhdistelmälipun toisen toimijan käyttämistä alennusryhmistä. Jos yhdistelmälippu halutaan tehdä niin, että se koskee myös alennusryhmiä, on alennusryhmien rajaamisessa käytettävä Turun seudun joukkoliikenteessä käytössä olevia alennusryhmiä. Esimerkiksi lasten yhdistelmälippu voidaan tehdä ainoastaan alle 15-vuotiaille. Jos alennusryhmien ikärajoista tai muista määrityksistä ei ole mahdollista sopia yhteneväisesti, voidaan tehdä yleinen yhdistelmälippu, jota myös alennusryhmiin kuuluvat voivat halutessaan käyttää.

Asiakkuus:

Asiakassuhde syntyy yhdistelmälipun ostamisen yhteydessä. Yhdistelmälipun voi ostaa ilman rekisteröitymistä. Yhdistelmälipun toteuttajat voivat tarjota kampanjaluontoisia alennuksia tai muita etuja yhdistelmälipun rekisteröityneille ostajille.

Lipun voimassaolo:

Yhdistelmälippu on voimassa sen myöntäneiden tahojen määrittelemällä tavalla. Esimerkiksi linjaliikenteen sisältävä osuus ostetaan normaalisti johonkin tiettyyn vuoroon, ellei linjaliikenteen toteuttaja halua tarjota asiakkaalle toisenlaista ratkaisua. Turun seudun joukkoliikenteessä yhdistelmälipun matkustusoikeus voi olla eripituinen tapauskohtaisesti (kertalippu, vuorokauden lippu, usean vuorokauden lippu). Lipun voimassaolon pituus otetaan huomioon yhdistelmälipun hinnoittelussa.

Rahaliikenne:

Asiakas maksaa ainoastaan yhden maksun yhdistelmälipusta. Yhdistelmälipun toimijoiden keskinäinen rahanjako tapahtuu taustalla erikseen sovittavalla tavalla ilman, että se vaikuttaa asiakkaan saamaan palveluun.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 13.8.2015:

EhdotusTurun seudun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta hyväksyy esittelytekstin mukaiset periaatteet, joiden pohjalta joukkoliikennetoimisto voi suunnitella liityntälippuja eri joukkoliikennetoimijoiden kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJokinen Martti
tpvKemppainen Seppo
tiedKorte Sirpa
tiedPaasikivi Jari