Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12217.06.20154

6808-2015 (633)

Turun seudun joukkoliikenteen talviaikataulut 2015 - 2016

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään, että Turun seudun joukkoliikenteen talviaikataulut ovat voimassa 21.9.2015 - 24.4.2016 välisenä aikana. Ehdotetaan muutamia reittimuutoksia liikennöinnin tehostamiseksi sekä Turun sisäisille että seudullisille linjoille. Samoin esitetään muutamia palvelupuutteiden korjauksia.

Tksjlk § 122

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 12.6.2015:

Turun seudun joukkoliikenteen talviaikataulujen esitetään olevan voimassa 21.9.2015 – 24.4.2016 välisenä aikana. Liikennöinti jakautuu viranomaisalueen kuntien sisäisiin linjoihin ja kuntien välisiin seutulinjoihin. Aikatauluissa tulee ottaa huomioon kuntien päättämät koulujen lomapäivät, jotka eivät vielä ole koko alueella samat.

Turun sisäiset linjat:

Turun sisäisillä linjoilla liikennöidään pääsääntöisesti talvikauden 2014 – 2015 mukaisin reitein ja vuorovälein. Talvikaudelle 2014 – 2015 ja kesäkaudelle 2015 tehdyistä muutoksista on saatu palautteita, joiden perustella esitetään esitettyjä epäkohtia poistavia muutoksia.

Linjat 4 ja 40:

Lautakunta palautti uudelleenvalmisteluun joukkoliikennetoimistolle linjan 4 muutoksia koskevan selvityksen 14.1.2015 § 6, sillä arjen 30 minuutin vuoroväliä pidettiin riittämättömänä Puutarhakadun palveluksi.

Joukkoliikennejohtaja on ollut 9. huhtikuuta keskustelemassa Portsa ry:n asukastilaisuudessa Puutarhakadun liikenteen palvelutasosta. Osallistujat pitivät ehdotettua 20 minuutin vuoroväliä riittävänä.

Suunnitelmat ovat jonkin verran muuttuneet huhtikuusta, mutta talviaikataulukauden arkipäiville tarjottaisiin joka tapauksessa 20 minuutin vuoroväliä. Kesäkautena vuoroväli on arkisin 30 minuuttia.

Linja 12 ehdotetaan siirrettäväksi kulkemaan Puutarhakadun kautta Tukholmankadun sijaan. Linjoja 4 ja 40 esitetään lakkautettavaksi. Ehdotus parantaa Puutarhakadun liikennetarjontaa nykyisestä. Linja 221 kulkee jatkossakin Puutarhakadun kautta. Tällä linjan 12 reittimuutoksella järjestetään Härkämäen ja Vienolan alueiden yläkoululaisten koulumatkat Topeliuksen kouluun.

Puutarhakadun päässä ja Amiraalistonkadulla muutos aiheuttaa nykyistä pidemmän kävelyn lähimmälle bussilinjalle, sillä bussi tulee Puutarhakadulle Pansiontieltä Ratavahdinrinteen kautta. Kävelymatka joko linjalle 12 Puutarhakadulle tai linjalle 1 Linnankadulle on kuitenkin pisimmilläänkin noin puoli kilometriä ja vuorotarjonta nykyistä parempi. Joukkoliikennetoimisto on informoinut asiasta Puutarhakatu 45-55 kiinteistöjä kirjeellä.

Linjojen 4 ja 40 liikenteen poistamisella saavutetaan noin 350.000 euron ostokustannussäästöt.

Linjat 22A ja 22M

Hyvinvointitoimialan Mäntykoti muutti toukokuussa Yli-Maariaan Mittumaarintielle. Mäntykodin henkilökunnalta on saatu palautetta, että pyhäaamuisin ei ole bussi yhteyttä keskustasta Yli-Maariaan. Linjalla 22A on pyhäaamuisin lähtö klo 6:40 Kauppatorilta Jäkärlän ja Auvaismäen kautta Paattisille ja Tortinmäkeen. Kyseinen lähtö esitetään siirrettäväksi linjalle 22M, jolloin reitti vaihtuu Vanhalta Tampereentieltä ja Paimalantieltä Moisiontielle ja Tampereen valtatielle. Tällöin saataisiin työmatkayhteys pyhäaamuina Mäntykodille. Moisiosta vuoro jatkaisi edelleen Jäkärlään, Auvaismäkeen, Paattisille ja Tortinmäkeen. Muutos ei vaikuta joukkoliikenteen hankintakustannuksiin.

Linjat 50, 51, 53 ja 54

Kesäkaudelle muutettiin linjan 53 tarjontaa siten, että pyhäpäivinä linjalla ajetaan vain neljä edestakaista vuoroa. Muutoksen johdosta joukkoliikennetoimisto on saanut useita palautteita lähinnä Arolan alueelta liian vähäisestä vuorotarjonnasta. Tarjonnan parantamiseksi esitetään, että Oriniemeen (linjat 50 ja 51) ja Maanpäähän (linja 53) ajetaan vuorottain joka toinen tunti. Linjaa 54 Papinsaareen ajetaan kerran tunnissa. Kaikkien linjojen yhteisellä osuudella Moikoisista Ylioppilaskylään vuoroväli on nykyinen 30 minuuttia. Muutoksella saadaan Arolan alueelle ja Maanpäähän 9 edestakaista vuoroa. Oriniemen tarjonta vähenee 9 vuoroon alueella, jossa käyttäjämäärät ovat vähäiset. Muutos ei vaikuta joukkoliikenteen hankintakustannuksiin.

Linjat 55 ja 56

Linjoille 55 ja 56 esitetään reittimuutosta Telakkarannan alueella. Nykyinen reitti kulkee Itäiseltä Rantakadulta Merimiehenkadun kautta Stålarminkadulle. Uudeksi reitiksi esitetään Itäinen Rantakatu - Unioininkatu - Stålarminkatu. Muutos ei vaikuta joukkoliikenteen hankintakustannuksiin.

Seutulinjat ja muiden kuntien sisäiset linjat:

Seudullisilla linjoilla ja muiden kuntien sisäisillä linjoilla liikennöidään pääsääntöisesti talvikauden 2014 – 2015 mukaisin reitein ja vuorovälein ottaen huomioon kesäkaudelle 2015 tehdyt muutokset.

Tällä hetkellä linjalla 7 ajetaan Naantalissa Suovuoren kautta aamulla yksi vuoro Naantalista klo 7:05 Turkuun ja iltapäivällä yksi Turusta klo 16:25 Naantaliin. Kyseiset vuorot liikennöivät samaan aikaan Aurinkotietä liikennöivän linjan 203 kanssa, joten palveluun ei tule katkoa kyseisellä reittiosuudella. Naantalin kaupunki on esittänyt saamiensa toiveiden perusteella tarjonnan lisäämistä ko. reitille. Esitetään, että kaksi linjojen 6 tai 7 vuoroa siirretään perusreitiltään Suovuoren reitille. Nämä vuorot liikennöivät aamulla Naantalista Turkuun klo 8 jälkeen ja iltapäivällä Turusta Naantaliin klo 15 jälkeen. Ajat tarkentuvat talven autokiertoja suunniteltaessa ja ne täsmäytetään linjan 201 vuorojen kanssa. Muutoksen kustannusvaikutus on vähäinen, sillä se lisää linjapituutta 2 kilometriä.

Linjoille 220 ja 221 esitetään reittimuutoksia Turun alueella liittyen Puutarhakadun liikennöintijärjestelyihin. Linjan 220 reitti esitetään siirrettäväksi Pansiontieltä Patterihaan kautta ajettavaksi korvaamaan linjan 12 poisjääntiä. Reitiksi esitetään Pansiontie – Kanslerintie – Vaasantie – Ruissalontie – Tukholmankatu ollen muilta osin nykyinen. Linjan 221 reittimuutoksella esitetään korvattavaksi linjan 40 lakkauttaminen. Reitiksi esitetään Pansiontie – Juhana Herttuan puistokatu – Nosturinkatu – Pansiontie ollen muilta osin nykyinen. Linjan 40 myöhäisvuoro klo 23:15 korvataan linjan 12 reittivariaatiolla, joka ajaa Juhana Herttuan puistokadun ja Nosturinkadun kautta. Muutos ei vaikuta joukkoliikenteen hankintakustannuksiin.

Linjalle 301 esitetään reittimuutosta. Linjan päätepysäkki Ruskolla siirtyy nykyiseltä paikaltaan Paasniitusta Päällistönmäkeen, jonne on rakennuttu päätepysäkin kääntölenkki. Muutos lisää linjasivun pituutta 1,6 km ja aiheuttaa korkeintaan pieniä tarkistuksia nykyaikatauluihin. Linjan 303 reittiä ei ainakaan toistaiseksi muuteta kulkemaan Päällistönmäkeen, vaan sitä liikennöidään edelleen Paasniitusta Ohjaluodontietä. Muutoksen aiheuttama kustannuslisäys vuositasolla on noin 5 300 euroa.

Liedon sisäisen linjan L7 muutoksia ja Avantin alueen liikennöintiä vasta valmistellaan ja niiden toteuttaminen edellyttää Liedon kunnan päätöksiä. Näin ollen esitykset niistä tuodaan lautakunnan päätettäväksi myöhemmin.

Raision sisäiselle linjalle R2 esitetään lisättäväksi yksi vuoro iltapäivään klo 16:05 Petäsmäestä Kaanaaseen. Kustannusvaikutukset ovat vähäiset, sillä vuoro korvaa nykyisen siirtoajon. Asia on sovittu Raision kaupungin kanssa.

Oheismateriaali 1Kartta Puutarhakadun liikenteen muutosehdotuksesta

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä ehdotuksesta.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tpvAlin Seppo
tiedJorasmaa Lauri
tiedKemppainen Seppo
tiedKorte Sirpa
tpvKortelainen Niko
tiedPaasikivi Jari
tpvTervonen Jouko