Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12317.06.20155

191-2015 (633)

Rieskalähteen koulun linjat

Tiivistelmä:

Sivistystoimiala poisti käytöstä Raunistulan koulun Kastun yksikön koulutalon ke-vätlukukauden päätyttyä. Koulun oppilaat sijoitetaan jatkossa Rieskalähteen koululle sekä Tommilankadun kiinteistöön. Lisäksi Härkämäen, Pansion, Pernon ja Vienolan alueen oppilaita siirretään Rieskalähteen koulusta Topeliuksen kouluun. Näiden muutosten johdosta tulee Rieskalähteen koululle liikennöivien koululaislinjojen aikatauluja ja reittejä tarkistaa syyslukukauden alusta alkaen. Tämä asiakohta koskee Turun kaupunkia.

Tksjlk § 123

Joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen 11.6.2015:

Sivistystoimiala poisti käytöstä Raunistulan koulun Kastun yksikön koulutalon kevätlukukauden päätyttyä. Korvaaviksi koulutiloiksi on päätetty Rieskalähteen koulu ja Tommilankatu 24 toimitila. Kastun yksikön oppilasalueena on mm. Paattinen. Aiemmin oppilaat ovat kulkeneet koulumatkansa Paattisten normaaleilla linjoilla, kun koulutalo on ollut lyhyehkön kävelymatkan päässä. Nyt tilanne muuttuu, kun oppilaat sijoitetaan sekä Rieskalähteen koululle että Tommilankadun toimitilaan. Koululta saadun ilmoituksen mukaan siirtyviä oppilaita tulevalla lukukaudella on 60 Moision, Paattisten, Tortinmäen ja Yli-Maarian alueilta. Aiemman kokemuksen perusteella voidaan olettaa, että noin kahdella kolmasosalla oppilaista koulupäivä alkaa kahdeksalta ja lopuilla yhdeksältä.

Kastun yksikön siirtyminen Rieskalähteen koulun kiinteistöön johtaa siihen, että Rieskalähteen koulu muuttaa koulupäiviensä työskentelyajat siten, että koulupäivät alkavat ja päättyvät tasatunnein, kuten siellä on aiemminkin työskennelty. Tämä tarkoittaa sitä, että koululaislinjoilla 77, 78 ja 83 palataan edellislukuvuoden aikatauluihin. Koska Kastun yksiön oppilasalue ulottuu Tortinmäkeen asti, pitää linjan 77 päätepysäkki siirtää Paattisilta Tortinmäkeen. Aamuvuoroilla linjan reitti tulee jatkaa Rieskalähteen koululta Satakunnantielle, jotta oppilaat pääsevät sujuvasti myös Tommilankadun toimitiloihin. Iltapäivän reitti tulee muuttaa Moision alueella samanlaiseksi kuin se oli lukuvuonna 2013 – 2014 sekä jatkaa Paattisilta Tortinmäkeen. Tässä yhteydessä Moisiossa Ruuskan alueella asuville tulee iltapäiviin samanlainen bussin vaihto kuin aamullakin on Turun Lyseon koulun pysäkillä. Iltapäivisin koululaislinjalle ei ehdoteta lähtöä Tommilankadun toimitiloilta, koska sieltä ei löydy päätepysäkiksi sopivaa paikkaa. Tommilankadulta on erinomaiset yhteydet Satakunnantien pysäkiltä keskustan suuntaan, joten oppilaat voivat vaihtaa normaaleihin Paattisten ja Tortinmäen vuorobusseihin.

Kastun yksikköön oppilaat ovat matkustaneet siis Tortinmäestä ja Paattisilta Kauppatorille tulevilla vuorobusseilla. Kahdeksaksi mennessään oppilaat ovat käyttäneet Tortinmäeltä klo 7:00 lähtevää vuoroa, jota on Paattisilta klo 7:10 tukenut toinen bussi, eli Paattisilta on Kauppatorille tullut kaksi bussia. Kun arviolta noin 40 oppilasta siirtyy käyttämään koululaislinjaa 77, ei Kauppatorille ole tarvetta ajaa kahdella bussilla vaan toinen voidaan siirtää koululaislinjalle 77. Tällöin saadaan koululaislinjalle riittävä kapasiteetti kustannusneutraalisti.

Rieskalähteen koulun linjoihin vaikuttaa myös se, että sivistystoimiala on päättänyt siirtää Härkämäen, Pansion, Pernon ja Vienolan alueen yläkoulun Rieskalähteen koulusta Topeliuksen kouluun ikäluokka kerrallaan. Tulevana lukuvuonna seitsemännen luokan oppilaiden koulu on Topeliuksen koulu. Pansion ja Pernon suunnalta oppilaat pääsevät kulkemaan Topeliuksen kouluun linjan 221 vuoroilla Puutarhakadulle. Härkämäen ja Vienolan alueelta ei ole tällä hetkellä linjayhteyttä Puutarhakadulle. Talviaikataulupäätöksessä esitetään asiantilan korjaavaa reittimuutosta, mutta lukukauden alun ja talviaikataulujen voimaan tulon väliseen aikaan on syytä perustaa tilapäinen koululaislinja 84 Härkämäestä Puutarhakadulle Topeliuksen koulun läheiselle pysäkille. Tilapäisen koululaislinjan 84 perustaminen ei aiheuta merkittäviä kustannuslisäyksiä, sillä linjalle voidaan siirtää koululaislinjan 83 toinen bussi. Linjaa 83 Pernosta Rieskalähteen koululle on ajettu kahdella bussilla, mutta kun kolmasosa oppilaista siirtyy Topeliuksen kouluun, ei tarvita enää kahta bussia Rieskalähteen koululle.

Rieskalähteen koulun linjojen muutokset aiheuttavat noin 15.000 euron lisäkustannukset.

Liite 1Koululaislinjojen 77, 78, 83 ja 84 aikataulut 18.8.2015 alkaen

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää, että

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä ehdotuksesta.

Jakelu

tiedSL-Autolinjat
tiedRaunistulan koulu, Kastun yksikkö
tiedRieskalähteen koulu
tiedTopeliuksen koulu
tiedJorasmaa Lauri
tpvTervonen Jouko


Liitteet:

Tksjlk § 123
Liite 1:Koululaislinjojen 77, 78, 83 ja 84 aikataulut 18.8.2015 alkaen