Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12617.06.20158

3276-2014 (633)

Jäsen Juha Heikkilän aloite liittyen Valtatie 10 joukkoliikennetarjonnan lisäämiseen Yliskulman alueella Liedossa

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi lautakunnan jäsenaloite (Tksjlk 19.3.2014 § 59) ja todetaan aloitteen käsittely.

Tksjlk § 126

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsen Juha Heikkilä 19.3.2014:

1.7.2014 lähtien joukkoliikenteen tarjonta Liedossa välillä Nuolemo - Ingoisberg uhkaa heiketä entisestään. Varsinais-Suomen ELY-keskus kilpailuttanee linja-autoliikenteen joka suuntautuu Liedon kautta Marttilaan ja Somerolle ja päinvastoin. Näillä vuoroilla tulevat olemaan kelpoisia myös Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen lipputuotteet, mikä on aivan upea asia. Ongelma on kuitenkin ennen kaikkea se että vuorotarjonta puheenaolevalla alueella tulee olemaan luvattoman huono, ehkä vain muutama vuoro per suunta.

Valtatie 10:tä pitkin kulkee kuitenkin useita pikavuoroja päivän mittaan määränpäinä/ lähtöpaikkoina Lahti, Tampere ja Jyväskylä. Kyseinen pikavuoroliikenne voi toimia tässä ongelmallisessa tilanteessa puheenaolevan alueen ”pelastuksena”. Tulkintani mukaan tilanteeseen saadaan merkittävä parannus kun Valtatie 10:n varteen saataisiin Liedon alueelle kaksi pikavuoropysäkkiä lisää.

Lautakunnan jäsenenä esitänkin seuraavaa: Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen aloittaa välittömästi neuvottelut tarvittavien tahojen (ilmeisesti ainakin ELY- keskus, Väinö Paunu Oy, Koiviston Auto ja Pekolan liikenne) siitä että 1.7.2014 lukien Valtatie 10:n varressa Liedon alueella sijaitsevat kaukoliikenteen pysäkit muutetaan pikavuoropysäkeiksi:

Yliskulman keskustassa oleva pysäkki jo onkin pikavuoropysäkki.

Katson että esittämäni kaksi pikavuoropysäkkilisäystä eivät kohtuuttomasti hidasta pikavuoroliikenteen liikennöintinopeutta mutta parantaa Yliskulman alueen joukkoliikennetarjontaa. Puheenaolevaan pikavuoroliikenteeseen en kuitenkaan esitä Turun kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaisen tariffijärjestelmää vaan Matkahuollon määrittelemä tariffi tulisi näissä vuoroissa toimimaan hinnoittelun perusteena.

Suunnittelija Niko Kortelainen 11.6.2015:

Liedon Yliskulman aluetta palvelee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ostama liikenne linjoilla 612 ja 615 sekä Fölin linjat L5, L6, L8, L11, L12 ja L13. Yliskulmalta Liedon keskustan suuntaan vuoroja on koulupäivinä yhteensä 10 ja koulujen lomapäivinä neljä. Liedon keskustasta Yliskulman suuntaan vuoroja on koulupäivinä kuusi ja koulujen lomapäivinä neljä. Vuorotarjonta on siis vähäinen.

Pikavuoropysäkkien lisääminen on mielekkäintä, mikäli se on liikennöitsijälähtöistä, sillä kyseessä oleva pikavuoroliikenne on markkinaehtoista. Fölin näkökulmasta Yliskulman vuorotarjonnan parantaminen pikavuoroliikennettä hyödyntämällä ei ole ko. alueen asukkaita kohtaan tasapuolista Matkahuollon ja Fölin lippuhintojen roiman eron vuoksi.

Tarvasjoen liityttyä Lietoon 1.1.2015 on järkevintä pohtia joukkoliikennetarjontaa Yliskulman ja Tarvasjoen alueille yhtenä kokonaisuutena. Oman alueensa palvelutason määrittelijänä ja liikenteen maksajana tulee Liedon kunnan olla tässä asiassa aloitteellinen.

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja lautakunnan jäsen Juha Heikkilän aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeikkilä Juha