Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12717.06.20159

10838-2014 (633)

Jäsen Juha Heikkilän aloite liittyen matkustajainformaatioon

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi lautakunnan jäsen Juha Heikkilän aloite busseissa jaettavista paperisista aikatauluista ja todetaan aloitteen käsittely.

Tksjlk § 127

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsen Juha Heikkilä 22.10.2014:

Elämme aikoja, jolloin uskotaan ehkä vähän liikaakin sähköiseen informaatiotarjontaan ja erilaisiin mobiilisovelluksiin. Joukkoliikennettä ajatellen uuden sukupolven tiedonvälityskanavat ovat ilman muuta tuoneet repertuaariin sellaisia palveluita joista emme vaikka kymmenen vuotta sitten osanneet uneksiakaan mutta suurta sokeutta on luopua hyviksi koetuista malleista.

Jo pitkään Turun joukkoliikenteen ja sittemmin Turun seudun joukkoliikenteen busseissa on ollut merkittävä epäkohta nimittäin linjakohtaisten paperiversioisten aikataulujen puuttuminen. Osa matkustajista on sellaisia jotka kulkevat säännöllisesti tiettyä reittiä tai tiettyjä reittejä ja sitten taas toisena ääripäänä ovat satunnaiset matkustajat. Olkoon matkustamisen luonne mikä tahansa tietynlaista turvallisuutta matkustamiseen tuo kun autosta on saatavana paperiversioinen aikataulu liittyen ajettavaan linjaan. Tiedossa on että samat autot eivät aina aja samaa linjaa mutta kyseessä on kuitenkin mielestäni kohtuullinen toimenpide kun kuljettaja ottaa bussiyhtiön varikolta mukaan niiden linjojen aikatauluja joita päivän ajosarjaan autolla liittyy. Hienoa pilotointia asian suhteen on jo tehnyt Länsilinjat Oy jonka linjoja 401-404 ajavissa autoissa paperiversioinen aikataulu matkustajien saatavana jo on.

Lautakunnan jäsenenä aloitteen muodossa esitänkin että:

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.6.2015:

Asiakkaat käyttävät enemmän ja enemmän sähköistä, suoraan matkapuhelimeen saatavaa tietoa kuten reittioppaan reittiehdotuksia, tietylle pysäkille saapuvien bussien reaaliaikaisia aikatauluja (taskunäyttö) jne. Kuitenkin myös paperinen aikataulukirja on yhä tarpeellinen ja bussista saatava, vain tiettyä linjaa koskeva yksittäisaikataulu voisi helpottaa joukkoliikenteen käyttöä. Linjoille 1 ja 8 tehdään jo nykyään aikataulut, jotka sisältävät lisäksi linjan reitin ja muuta tietoa.

Bussilinjoille on mahdollista laittaa asiakkaiden saataville kyseessä olevaa linjaa koskeva paperiaikataulu. Painatuspalvelukeskuksesta on annettu alustava arvio tulostushinnoille sillä periaatteella, että painatukset tehtäisiin suoraan Fölin nettisivuilla olevista pdf-tiedostoista ilman muokkausta. Useimpien linjojen taulukot ovat vain kaksisivuisia, jolloin painatus on noin 10 senttiä kappaletta kohti riippuen painomäärästä. Tietyt linjat kuten linjat 6 ja 7 sisältävät useita osioita ja niiden kahdeksansivuinen painatus on 25-35 senttiä kappaleelta. Jos tulosteet tehdään 40 linjalle ja tulosteita keskimäärin 1000 kappaletta linjaa kohti, rahaa tulee varata noin 7.000 euroa. Joukkoliikennetoimisto tulee aloitteen johdosta painattamaan busseissa jaettavia aikataulukoita kesäaikataulukaudella 2015 muutamille linjoille ja arvioimaan myöhemmin, tulisiko aikatauluja jakaa useammalla linjalla talviaikataulukautena 2015-2016.

A5-kokoisten aikataulukoiden laittamisesta busseihin on keskusteltu liikennöitsijöiden kanssa liikennöitsijäpalaverissa 28.4.2015. Aikataulukoita voidaan laittaa jaettaviksi siitä huolimatta, että kuten aloitteessakin todetaan, samoilla busseilla ajetaan myös eri linjoja.

Joukkoliikennetoimisto ei pidä tarpeellisena viedä linjan 1 autoihin cityopaskarttoja. Linjalla 1 on jo jaossa erillisaikataulu, jossa on pieni kartta, johon on merkitty Turun hotellit. Turun seudun cityopaskartta on saatavissa linjan 1 molemmissa päissä lentokenttäterminaalissa ja laivaterminaaleissa sekä hotelleissa. Myös palvelutoimistossa linjan 1 pysäkin vieressä kauppatorilla on saatavilla cityoppaita.

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee joukkoliikennetoimiston esittämät toimenpiteet tiedokseen ja lautakunnan jäsen Juha Heikkilän aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeikkilä Juha