Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta12517.06.20157

10083-2014 (633)

Kuntalaisaloite työttömien kausikorttialennuksesta

Tiivistelmä:

Tuodaan lautakunnalle tiedoksi työttömien kausikorttialennusta koskeva kuntalaisaloite ja todetaan aloitteen käsittely.

Tksjlk § 125

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 21.5.2015:

Seudullinen joukkoliikennetoimisto on saanut 1.10.2014 Kari Saarenpäältä kuntalaisaloitteen, jossa esitetään 20 % kausikorttialennusta työttömille henkilöille. Perusteluina aloitteessa on, että työttömillä on vähän rahaa ja että kaupungilta säästyisi rahaa ja kaupungille tulisi tuloja.

Turussa oli työttömiä työnhakijoita 14.770 henkilöä maaliskuussa 2015. Lisäys edellisvuodesta oli 1396 henkilöä. Turun työttömyysaste oli 16,2 %, jossa lisäystä edellisvuodesta oli 1,3 prosenttiyksikköä. Työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 30,9 % ja nuorisotyöttömiä (alle 25-vuotiaita) 12,8 %. Työttömyysaste Turussa vaihtelee kuukausittain. Vuonna 2014 työttömyysaste vaihteli kuukausittain noin 14,5 prosentin ja lähes 18 prosentin välillä. (Turun työttömyyskatsaus, maaliskuu 2015)

Niissä selvityksissä, joita joukkoliikenteestä on tehty viime vuosina, ei ole erikseen tutkittu työttömien joukkoliikenteen käyttäjien määrää. Alle 20-vuotiaat henkilöt saavat noin 30 % alennuksen sekä arvo- että kausikorttimatkoista.

Vaikka kyseessä on erityisesti Turkua koskeva aloite, yhteisessä joukkoliikenteessä alennuslippu koskisi koko Föli-aluetta. Raision työttömyysaste maaliskuussa 2015 oli 11,7 %, Naantalin 10,5 %, Kaarinan 9,2 %, Liedon 8,7 % ja Ruskon 7,5 %. Laskelma on tehty selkeyden vuoksi Turun vuoden 2013 lipunmyynnistä, koska vuosi 2014 on rikkonainen koskiessaan vain osin seutua.

Kausikorttien myynti Turun paikallisliikenteessä oli vuonna 2013 noin 6,2 miljoonaa euroa, josta työttömien osuudeksi arvioidaan 16,2 % eli noin yksi miljoona euroa.  Nuorisotyöttömyys on laskelmissa mukana, koska useimpien alle 25-vuotiaista työttömistä oletetaan olevan yli 20-vuotiaita ja maksavan siis normaalihintaa joukkoliikenteen lipuista.

20 % alennus työttömien kausikortissa 0,3:n hintajoustoa käyttäen (joukkoliikenteelle tyypillinen hintajousto sekä hinnan nostossa että hinnan alentamisessa) tarkoittaisi, että 20 % alennus nostaisi näiden käyttäjien määrää noin 6 %. Tällöin joukkoliikenteen tappio Turun kaupungin osalta olisi 140.000 euroa vuodessa olettaen, että työttömien kausikorttiin olisi siirtynyt kokonaan uusia käyttäjiä eikä heitä olisi siirtynyt esim. arvokortin käyttäjistä. Vaikka arvioitaisiin, että käyttäjämäärä työttömien kausikortin myötä kasvaisi enemmänkin kuin 6 %, ei se riittäisi korvaamaan tappiota. Osa uusista kausikortin käyttäjistä tulisi mitä luultavimmin myös arvokortin ja kertalipun käyttäjistä, mikä heikentäisi joukkoliikenteen taloutta tässä arvioitua enemmän.

Alennuslippu olisi hieno kädenojennus työttömille työnhakijoille ja asia on sinänsä tärkeä, mutta joukkoliikenteen tulee noudattaa tiukkaa budjettiraamiaan eikä uusia alennuksia tule antaa. Talouden lisäksi asiaan liittyy käytännön ongelmia. Työttömien alennuskorttijärjestelmän valvominen olisi käytännössä erittäin hankalaa, koska määrät ovat suuria ja päivittäin tapahtuu yksilötasolla muutoksia työttömyydestä työllisyyteen ja päinvastoin. Jos alennuslippujärjestelmään mentäisiin, tulisi järjestelmä toteuttaa siten, että työttömät ostaisivat normaalihintaiset liput joukkoliikenteestä ja hakisivat myöhemmin alennusta siltä viranomaiselta, jolle annetaan tarkoitukseen tukimäärärahat.

Joukkoliikenteelle ei tulisi asettaa lisää velvoitteita erilaisten väestöryhmien alennuslippuihin. Jos tukitoimia työttömien matkakuluihin haluttaisiin lisätä, tulisi asia hoitaa niiden viranomaisten toimesta, joilla on olemassa tarvittavat rekisterit.

Liite 1Saarenpään kuntalaisaloite 1.10.2014 työttömien kausikorttialennuksesta

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja työttömien kausikorttialennusta koskevan kuntalaisaloitteen käsitellyksi.

PäätösAsia palautettiin Laulumaan Heikkilän kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi siten, että hankitaan kuntien lausunnot aloitteesta sekä siitä miten kuntien sosiaalitoimi tukee työttömien joukkoliikennematkustamista.

Jakelu

palKorte Sirpa