Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta10820.05.20158

5386-2015 (123, 633)

Turun seudun joukkoliikenteen kuljettajien työvaatteita koskeva ohjeistus

Tiivistelmä:

Linja-autonkuljettajien työvaateohjeistus on päivitetty vastaamaan seudullisen joukkoliikenteen tilannetta. Ohjeistuksen mukaan liikennöitsijöiden on hankittava kaikille kuljettajille pakolliset vaatteet, jotka on lueteltu ohjeistuksessa. Näiden lisäksi kuljettajille on mahdollisuus käyttää myös täydentäviä vaatteita, joiden on oltava ohjeessa esitettyjen mallien ja värien mukaisia. Liikennöitsijöiden on sanktion uhalla huolehdittava siitä, että ohjeen vastaisia vaatteita ei käytetä.

Tksjlk § 108

Vt. kehityspäällikkö Seppo Kemppainen 12.5.2015:

Turun kaupungin joukkoliikennelautakunta päätti 13.1.2011 § 6, että uusissa liikennöintisopimuksissa otetaan käyttöön kuljettajien virka-asu. Virka-asu suunniteltiin työryhmässä, jossa olivat mukana liikennöitsijöiden edustaja, kuljettajien edustaja, joukkoliikenteen tilaajan edustajat sekä muotoilusta ja suunnittelusta vastanneet konsultin edustajat. Lautakunta hyväksyi työvaateohjeistuksen 28.4.2011 § 81.

Turun seudun joukkoliikenteen aloitettua toimintansa on työvaateohjeistuksen päivittäminen tullut ajankohtaiseksi. Ohjeistuksen päivityksessä on lähdetty siitä, että vaatteiden osalta vanha ohjeistus on hyvä pohja, joka vaatii ainoastaan pientä tarkennusta. Näitä tarkennuksia ovat muun muassa:

Työvaateohjeistus ei sisällä Turun seudun joukkoliikenteelle suunniteltua omaa vaatemallistoa. Kuvat vaatteista ovat tyylillisesti suuntaa-antavia, mutta värien osalta ne ovat pakollisia.

Suurempi muutostarve on kohdistunut siihen, että ohjeistuksen noudattamisessa on havaittu selviä puutteita. Ohjeistuksen velvoittavaa luonnetta on terävöitetty sillä, että kuljettajien vaatteet on luokiteltu pakollisiin ja täydentäviin vaatteisiin. Pakollisia vaatteita ajotakki, pikkutakki, bleiseri, pitkähihainen ja lyhythihainen kauluspaita, housut tai hame sekä vuodenaikaan sopiva päällystakki. Liikennöitsijöiden on sanktioiden uhalla järjestettävä nämä pakolliset vaatteet jokaiselle kuljettajalle. Uusissa liikennöinnin kilpailutuksissa edellytetään selvitys siitä, miten liikennöitsijä aikoo järjestää pakolliset vaatteet kuljettajille.

Täydentävillä vaatteilla tarkoitetaan vaatteita, joita kuljettajat voivat halutessaan käyttää pakollisten vaatteiden lisäksi tai vaihtoehtoina pakollisille vaatteille. Jos täydentäviä vaatteita käytetään, on niiden oltava malliltaan ja väriltään ohjeen mukaisia. Liikennöitsijöille ei aseteta velvollisuutta hankkia näitä vaatteita, mutta liikennöitsijöillä on sanktioiden uhalla velvollisuus huolehtia siitä, että täydentävät vaatteet ovat ohjeen mukaisia.

Ohjeistuksen valmistelun yhteydessä selvitettiin myös mahdollisuutta kilpailuttaa vaatehankinta, minkä jälkeen liikennöitsijät hankkisivat kuljettajien työvaatteet joukkoliikennetoimiston kilpailuttamalta vaatetoimittajalta. Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksesta saatujen neuvojen mukaan malliin liittyy kuitenkin hankintanäkökulmasta ongelmia, minkä johdosta mallista luovuttiin ainakin toistaiseksi. Malli voidaan ottaa uudelleen selvitettäväksi, jos uudenkin kuljettajien työvaateohjeistuksen noudattamisessa esiintyy jatkossa vakavia puutteita.

Liite 1Turun seudun joukkoliikenteen linja-autonkuljettajien työvaateohjeistus

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 15.5.2015:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan linja-autonkuljettajien työvaateohjeistuksen. Ohjeistus tulee voimaan heti päätöksen saatua lainvoiman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedGrandellin Liikenne Oy
tiedJ. Vainion Liikenne Oy
tiedJalobus Oy
tiedLinjaliikenne Nyholm Oy
tiedLS-Liikennelinjat Oy
tiedLänsilinjat Oy
tiedOy Andersson Ab
tiedSL-Autolinjat
tiedTurun Citybus Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun Linja-autoilijain Oy (TLO Oy)
tiedVesman Liikenne Oy
tiedJorasmaa Lauri
tiedKemppainen Seppo
tpvNiemi Reijo
tpvReinvall Timo
tpvViirret Kari


Liitteet:

Tksjlk § 108
Liite 1:Turun seudun joukkoliikenteen linja-autonkuljettajien työvaateohjeistus