Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta5518.03.20156

1716-2015 (630)

Seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueen mahdollinen maantieteellinen laajeneminen tulevina vuosina

Tiivistelmä:

Lautakunta saa tilannekatsauksen Föli-alueen mahdollista laajenemista koskevista asioista.

Tksjlk § 55

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 13.3.2015:

Paimion kaupunginhallitus on 4.2.2015 § 31 päättänyt pyytää Turun seudun joukkoliikenneviranomaiselta selvitystä Paimion kaupungin Turun toimivalta-alueeseen liittymisen mahdollisuuksista. Paimion kaupunki pyytää, että selvityksestä käy ilmi liittymisen vaikutukset, siitä aiheutuvat kustannukset ja liittymisen aikataulu.

Myös muut kunnat ovat osoittaneet alustavaa kiinnostusta Föliin liittymisestä.

Föli-alueeseen kuuluvat kunnat ovat tehneet 1.1.2012 alkaen sopimuksen yhteistyöstään joukkoliikenteen järjestäjinä (Joukkoliikenteen toimivaltainen viranomainen Turun kaupunkiseudulla, yhteistoimintasopimus). Sopimuksen mukaan Auran, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Sauvon ja Tarvasjoen kunnilla on oikeus liittyä tämän sopimuksen mukaiseen yhteistyöhön edellyttäen, että Turun seudun joukkoliikenteen viranomaisen toimivalta-alue säilyy liittymisen jälkeen toiminnallisesti tarkoituksenmukaisena ja että yhteistyöhön liittyvä kunta hyväksyy yhteistoimintasopimuksen ja sen mukaiset kustannusten jakoperusteet. Tarvasjoki kuuluu jo Föli-alueeseen kuntaliitoksen seurauksena 1.1.2015 alkaen.

Föli-liikenne on alkanut 1.7.2014 ja on erityisesti maksu- ja informaatiojärjestelmän osalta vielä rakentamisvaiheessa. Jos Föli-alue lähivuosina laajentuu, tulee sitä ennen olla riittävästi toteutumatietoa kuntien välisestä tulojen ja menojen jakamisesta seudullisilla linjoilla. Tämänhetkinen kuuden kunnan välinen tilastointi samoin kuin monet muut asiat vaativat vielä rutiinien muodostumista, jotta voidaan ajatella nykyistä laajempaa kuntakokonaisuutta. Tariffirakennetta tulee arvioida uudelleen, jos Föli-alue laajenee. Joukkoliikennelain päivittäminen lausuntokierroksineen vaatii liikenne- ja viestintäministeriön ilmoituksen mukaan kokonaisen vuoden.

Paimion kanssa on alustavasti keskusteltu, että liittyminen voisi tapahtua aikaisintaan vuoden 2017 alussa ja yhteisen liikenteen aloittaminen aikaisintaan 1.7.2018.

Joukkoliikennejohtaja selvittää asiaa ja valmistelun etenemistä kokouksessa.

Oheismateriaali 1Paimion kaupunginhallituksen päätös 4.2.2015 § 31

Oheismateriaali 2Joukkoliikenteen toimivaltainen viranomainen Turun kaupunkiseudulla; Yhteistoimintasopimus

Oheismateriaali 3Yhteistoimintasopimukseen hyväksytty lisäasiakirja

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta merkitsee tässä vaiheessa tiedokseen tilannekatsauksen seudullisen joukkoliikenneviranomaisen toimivalta-alueen mahdollisista laajenemistarpeista tulevina vuosina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.