Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta4525.02.20158

1888-2015 (633)

Lausuntopyyntö Liedon Asemanseudun pikavuoropysäkeistä

Tiivistelmä:

Liedon kunta on pyytänyt lausuntoa Liedon Asemanseudun pikavuoropysäkeistä. Lausuntopyynnössä on esitetty kolme vaihtoehtoista ratkaisua pikavuoropysäkkien järjestämiseksi. Tämä asiakohta koskee Liedon kuntaa.

Tksjlk § 45

Liedon lausuntopyyntö liitteineen on nähtävänä kokouksen sihteerillä.

Liedon kunta / Tuomo Hynynen 19.1.2015:

Liedon kunta pyytää lausuntoa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalta/joukkoliikennetoimistolta asemakaavaluonnoksesta (Tiemestarintien jatkon asemakaava ja asemakaavan muutos) sekä pikavuoropysäkkien toteuttamismahdollisuuksista Asemanseudulla. Liedon kunnassa laaditaan asemakaavaa VT9 ja Säkyläntien eritasoliittymän läheisyydessä. Asemakaava on luonnosvaiheessa.

Lisäksi Liedon kuntaan on tehty kuntalaisaloite (liite) pikavuoropysäkkien saamiseksi Liedon Asemanseudulle. Pikavuoropysäkkien toteuttamisvaihtoehdoiksi aloitteessa on esitetty:

A) Mt 204 (Säkyläntien) olevien pysäkkilevennyksien yhteyteen Nummenkulmantien risteyksessä.

B) Eritasoliittymän (VT9/Mt204) yhteyteen palvelemaan VT9:n suuntaista liikennettä. Toteutukseksi esitetään erillistä pysäkkiramppia liittymis- ja erkanemisrampin väliin. Pysäkkirampin toteuttaminen vaikuttaa mitoituksen suhteen mahdolliselta, mikäli ramppien nopeusrajoitus pudotetaan 60 km/h:iin (nykyinen rajoitus 80 km/h). Kevyenliikenteen/saattoliikenteen yhteyden toteuttaminen tällä tavalla toteutetulle pysäkille vaikuttaa haasteelliselle.

C) Muu mahdollinen pikavuoropysäkkien toteuttamistapa Liedon Asemanseudulla VT9/Mt204 eritasoliittymän lähiympäristössä.

Esimerkiksi pikavuoropysäkki suunnitellun kiertoliittymän tai Eläintarhantien kääntöpaikan (FÖLI-liikenteen pysäkki) yhteydessä tai vaihtoehtoinen eritasoliittymäjärjestely.

Seudullinen joukkoliikenne / Vt. suunnittelupäällikkö Jouko Tervonen 19.2.2015:

Liedon kunta on pyytänyt lausuntoa Liedon Asemanseudun pikavuoropysäkeistä. Asemanseudulla kulkee pikavuoroja Yläneen suuntaan maantietä no 204 ja Auran suuntaan valtatietä no 9. Yläneen suunnan pikavuoropysäkit voidaan seudullisen joukkoliikenteen mielestä toteuttaa hyvinkin Säkyläntien ensimmäiselle pysäkkiparille vaihtoehdon A mukaisesti. Säkyläntiellä ei tuolla kohdalla ole kovinkaan vilkasta FÖLI-liikennettä, joten pikavuorojen pysähtyminen ko. pysäkeille ei haittaa FÖLI-liikennettä.

Valtatien 9 pikavuoropysäkeistä vaihtoehdon B mukaan ei seudullisella joukkoliikenteellä ole huomautettavaa. Vaihtoehdon C mukaiseen esitykseen pikavuoropysäkin sijoittamisesta Eläintarhantien kääntöpaikalle seudullinen joukkoliikenne suhtautuu kielteisesti. Kyseisellä pysäkillä on suhteellisen vilkas liikennöinti paikallisliikenteen vuoroilla. Pysäkki on myös paikallisbussien ajantasauspaikkana, joten tilakin pysäkkialueella voi käydä ahtaaksi. Vaihtoehdossa C esitettyyn mahdollisuuteen pikavuoropysäkeistä suunnitteilla olevan kiertoliittymän yhteyteen ei seudullisella joukkoliikenteellä ole huomautettavaa.

Oheismateriaali 1Kuntalaisaloite pikavuoropysäkkien saamiseksi Liedon Asemanseudulle

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää ilmoittaa Liedon kunnalle lausuntonaan, että sillä ei ole huomautettavaa ehdotuksiin Liedon Asemanseudun pikavuoropysäkeistä.

Tämä asiakohta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Tämä asiakohta tarkastettiin kokouksessa.

Jakelu

lausLiedon kunta